Nihal Işık- Sarılık, bilirubin adı verilen cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşuyor. Yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespiti ve takibinin oldukça önemli olduğu belirtiliyor. Çünkü, sarılık çoğunlukla kendiliğinden geçse de, bazı durumlarda bilirubin yüksek seviyelere ulaşıp beyinde birikip, nörolojik sakatlıklara neden olabiliyor. Bu yüzden sarılığı olan yeni doğanların özellikle ilk bir hafta içinde doktor takipleri son derece önemli.


Bebek, sütü tam çekemiyor

Fototerapi, sarılık tedavisinde en yaygın şekilde kullanılan tedavi yöntemi. Bu tedavi yöntemiyle fototerapi cihazının içinde ışık verilen bebekte bilirubin maddesinin kanda çözülmesi sağlayıp, idrarla atılmasını sağlanıyor. Böylece bilirubinin birikmesi ve beyne geçmesi engelleniyor. Anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı varsa doğumun ilk 24 saatinde sarılığın görülebilme ihtimalinin olduğunu belirten Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi hekimlerinden Uzm. Dr. Bora Baysal, "En sık gördüğümüz sarılık, bebeğin doğumundan 3 gün sonra beslenememeye bağlı olarak görülen sarılık. Bebek anne sütünü yeterli alamıyor. Sezeryan doğumlarda anne sütü normal doğuma göre daha geç gelebiliyor, anne psikolojik problemlerden dolayı bebeği emzirmek istemeyebiliyor ya da anne emzirdiğini sanıyor fakat bebek sütü tam çekemiyor. Bu yüzden yeni doğan bebeklerin ilk 3 gün içinde beslenip beslenemediğinin bir uzman hekim tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Sağlıklı yeni doğan bebeğin günde 4-6 kez idrar, 3-4 kez gayta (kaka) yapması anne sütünden faydalandığını gösterir" dedi.


Hastaneye cihaz bağışı

6 ay önce vefat eden annelerinin arzusunu yerine getirmek için Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesine led ışıklı yoğun fototerapi cihazı bağışlayan Özgenç Karasel, Günay Doğan ve Özgül Odaman adlı 3 kardeş, cihaz ile yüksek sarılık değerleri olan bebeklerin sağlığına kavuşacak olmalarından dolayı mutlu olduklarını belirttiler. Günay Doğan, 2 ay önce doğan yeğenlerinin de sarılık nedeni ile tedavi olduğunu, gelişmiş bir fototerapi cihazının hastanede olmadığını duyunca bağış yapmaya karar verdiklerini söyledi. Uzm. Dr. Bora Baysal, led ışıklı yoğun fototerapi cihazının diğer cihazlardan farkının kapalı tünel şeklinde olması nedeniyle ışığın deride her noktaya temas edebildiğini, vücudun belli bölgelerine ışık vermediğini ve floresanlı olmayıp led ışıklı olmasının da bebeğin vücut sıcaklığını yükseltmediği için avantajlı olduğunu söyledi. Cihaz ile Ege Bölgesi'ndeki tüm risk grubunda olan bebekler faydalanabilecek.

Editör: Haber Merkezi