Üreme periyodundaki kerevit popülasyonu 1 yıl içinde 3-4 katına çıkacak. Avrupa ve ABD'de zengin sofralarının vazgeçilmezi olan bu pahalı su ürünü, katma değeri ile Sarnıç'a hayat verecek. Ayrıca alabalık ve kırmızı balık üretimi de düşünülüyor.
Gaziemir Belediye ile Ege Üniversitesi'nin ortaklaşa hazırladıkları çalışmayla, Sarnıç'taki gölette kerevit (tatlı su ıstakozu) üretimi yapılması için harekete geçildi. Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında ıslahı yapılacak gölette canlı varlığının zenginleştirilmesi sağlanacak. Şu anda sadece pullu sazan bulunan gölete, çoğu üreme periyodunda olan 5 bin adet kerevit bırakıldı. Boy ve cinsiyetleri ile sağlıklı olanları tek tek kontrol edilerek bırakılan kerevitlerin bir yıl içinde 3-4 katına çıkması bekleniyor.
Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Hoşsu ile Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Semih Salnur; Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ve projenin belediye ayağını yürüten Başkan Yardımcısı Mehmet Maraba ile birlikte Eğirdir Gölü'nden hasat edilen kerevitleri gölete bıraktı. Tüm dünyada en çok tercih edilen ve sadece Türkiye'de üretilen Astacus Leptodacylus adıyla anılan tür olan kerevitler sayesinde gölet bölge halkı için de önemli bir geçim kaynağı oluşturacak.
Kabuğunun ne ince ne de kalın olmamasından dolayı bu tür kerevitin Avrupa pazarında en çok tercih edilen ürün olduğuna dikkat çeken Başkan Şenol, "Kerevit avcılığının yanı sıra burada kurulacak kerevit işleme tesisleri sayesinde bölge ekonomisine ciddi destek sağlayacağımıza inanıyoruz. Ayrıca kerevitler belediye şirketi tarafından işletilen restoranda müşterilere ikram edilecek. Göletin ıslahının yapılmasıyla burası tam anlamıyla cennetten bir köşe gibi olacaktır" diye konuştu.

Ekolojik dengeyi sağlayacak

Prof. Dr. Hoşsu ise, Çin, Avrupa ve ABD'de farklı türleri bulunan kerevitin Türkiye'de yetişen türünün kabuk kalınlığının uygunluğu nedeniyle en fazla tercih edilen olduğuna dikkat çekip, şu bilgileri verdi: "Kerevitler dip çamurunda yaşıyorlar. Ölü balıkları, böcek ve mikroorganizmalarla besleniyorlar. Bu sayede yaşadıkları göl ya da göletin ekolojik dengesinin sağlanmasına katkı sağlıyorlar. Sarnıç göletinde dipte kerevit, orta bölümde balıklar, en üstte ördeklerin bulunmasından dolayı ekolojik denge çok daha iyi sağlanmış olacak. Öte yandan fakülte öğrencilerimiz bu proje konusunda gölette pratik ders görme olanağı da bulacak.
sağlamış oluyor."

Kerevit Nedir?

Kalın bir kabuğa sahip, baş kısmında iki uzun anten ve bu antenler arasında iki adet duyu organı görevi gören antencikler ile beş çift bacağı bulunur. En öndeki bacakları çok keskin kıskaçlardan oluşur. Bunları avlanmak için kullanır. Arka kuyruk kısmında ise bir çok yelpazesi vardır. Bunları yüzmek için kullanır. Birçok hayvanın tersine geriye doğru kendisini geriye doğru öterek yüzer. Kerevit 1986 yılına kadar Türkiye'de bol olan bir su ürünüydü. Ancak 1986-1987 arasında mantar hastalığı sonucunda hemen hemen yok oldular. Günümüzde tekrar canlanma başladı.
1986 yılına kadar yıllık ortalama 700 ton civarı kerevit avlanıyordu. Şu anda yıllık avlanma oranı 290 ton civarındadır. Sapanca, Abant, Eğirdir, Ulubat, Keban Barajı, İznik ve İrfanlı Barajı gölleri avlanma merkezleri arasındadır. Pinter adı verilen kerevit sepetleriyle avlanır. Yurt dışında yüksek fiyatlardan satışa sunulur. Özellikle Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Belçika ve Hollanda'da yüksek fiyatlardan alıcı bulmaktadır.

Editör: Haber Merkezi