BURCU YANAR- Seferihisar Sığacık’ta bulunan Teos Marina’nın kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yeniden gündemde ancak ne halk ne de çevreciler kapasite artırımı yapılmasını istemiyor. Geçtiğimiz günlerde Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’in çağrısıyla marina önünde bir eylem de yapılarak duruma tepki gösterilmişti. Yetişkin, “Gerekirse bu işin başında yatıp nöbet tutmaya hazırım” diyerek tepkisini dile getirmişti.

Kolin Grubu’na ait Teos Marina tarafından işletilen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait Teos Yat Limanı’nın genişletilmesi ile tepkiler devam ediyor. Seferihisar Belediye Başkaıi İsmail Yetişkin, limanın genişletme projesinin uygulanması halinde olabilecek felaketlere dikkat çekti. Başkan Yetişkin büyük bir eylem hazırlığında olduklarını vurgulayıp, “Burada bir tsunami yaşandı. Oraya bir dalgakıran konulacak. Bizim esas ihtiyacımız amatör ve ticari balıkçılara mezarlığın yanında bir barınak yapmaktı ama bunun yerine marinanın genişletilmesi tercih edildi. Yine halkın ihtiyaçları göz ardı edildi. Tekrar bir afet yaşanırsa Sığacak yok olur. Büyük bir eylem hazırlığı içindeyiz. Daha önce de ifade etmiştim Gerekirse bu işin başında nöbet tutarım” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde de yine halk ve STK’lar ile birlikte bir eylem yapılmış Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de eyleme katılmıştı. 

''Lunaparkımıza dokunmayın'' ''Lunaparkımıza dokunmayın''

Konuyla ilgili bir açıklama da EGEÇEP Bilim Kurulu ve Seferihisar Demokrasi Platformu üyesi Erhan İçöz’den geldi. İçöz, “Burası küçük bir koy. Akıntısı yok. Bu sebeple biriken her türlü kirlilik kalmaya devam edecektir. ÇED raporundan öğrendiğimize göreburada50 metrelik yatlar da bağlanabilecekmiş. Kapasite480 yat iken 758’e çıkarılıyor. Tüm bunlar, yüksek gelir düzeyi olanlara hizmet edecek yatırımlardır. Burası balıkçı barınağının girişini zorlaştırıyor. Ekmeğini denizden çıkaran balıkçılar için kapasite artışı olumsuz sonuçlar doğuracak. Bunun bir sonraki adımı, yeniden kapasite artışlarıyla tüm koyun kapatılmasına kadar gidilebilmenin önü açılacaktır” dedi.

GEMİ BÜYÜKLÜĞÜNDE YATLAR BAĞLANACAK

EGEÇEP Bilim Kurulu Üyesi ve Seferihisar Demokrasi Platformu’ndan Erhan İçöz konuyla ilgili olarak yeni ÇED raporunda yayınlanan maddelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

İçöz, 1168 sayfalık Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporundan verdiği bilgilere göre; “Burası küçük bir koydur. Akıntısı yoktur. Bu sebeple biriken her türlü kirlilik burada kalmaya devam edecektir. Geldiğimiz noktada bu yat limanının genişletilmesini istemiyoruz. Sığacık Koyu yeteri kadar zaten kirlendi. Daha fazla kirlenmesin istiyoruz. ÇED raporundan öğrendiğimize göre burada 20 metrelik yatlar bağlanırken yeni genişlemede 50 metrelik yatların da (neredeyse bir gemi büyüklüğünde) bağlanabilecekmiş. Kapasiteyi 258 yat arttırıyorlar 480 yat iken 758 yat kapasitesine çıkarılıyor. Bunların da bir kısmı 50 metre uzunluğunda (megayat) olacak. İlave alan 17 bin 507 metrekare karada ve 59 bin 578 metrekare de denizde olacak. TEOS (Sığacık) Yat Limanı’na ilave olarak mevcut mendirek çevresinde olmak üzere (mevcut dalga kıran hariç) 11.194,3 m2 dolgu alanı yapılması planlanmaktadır. Bu kapsamda mevcutta kullanılan 75 ton kapasiteli travel liftin yanına 240 metrekare alanda gezici vinç ve yüzen iskele yapılacak250 ton ağırlığa, 11 metre genişliğe ve 50 metre boya kadar olan tekneleri taşıyabilecek kapasite sağlanacaktır. Tüm bunlar, yüksek gelir düzeyi olanlara hizmet edecek yatırımlardır ve burayı tamamen halka kapatacaklar” ifadelerine yer verdi.

Erhan İçöz

ÇED raporunda kelime oyunları yapıldığını da sözlerine ekleyen İçöz, “Burası balıkçı barınağının girişini zorlaştırıyor. Ekmeğini denizden çıkaran balıkçılar için kapasite artışı olumsuz sonuçlar doğuracak. Balıkçı tekneleri ile yatların giriş- çıkış trafiği yoğunlaşacak, istenmeyen kazalar oluşabilecektir. Bunun bir sonraki adımı, yeniden kapasite artışlarıyla tüm koyun kapatılmasına kadar gidilebilmenin önü açılacaktır. Bundan 1.5 yıl önce de bir kapasite artışı için harekete geçilmişti, ancak bizim ve Sığacıklıların direnmeleriyle bu durdurulmuştu. Seçimler bittikten sonra tekrar ısıtıp önümüze koydular. O zamanlar Halkın Katılımı Toplantısı’nı yaptırmamıştık. Fakat yeni ÇED raporunda kellime oyunlarıyla bu toplantı yapılmış olarak gösterilmiş. Yeni ÇED’le halkın itirazları yerine getirilmiş otelden vazgeçilmiş gibi gösterilmiş ama daha önceki ÇED raporunda olmayan ve daha kötü hale getiren maddeler eklenmiştir” açıklamasında bulundu.

TEK BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMASIN, SIĞACIK KORUNSUN

Teos Marina için 40 milyon liralık bütçe ayrıldığına da dikkat çeken İçöz, “Her biri 30 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde olan 2 adet vinç iskelesi yapılacak. 5 adet 50 metrelik tekne bağlanabilecek. Çekek kapasitesi, 80 den 250 yata çıkarılacak ve 50 metrelik teknelerin de buraya alınabilmesi sağlanacak. Yani burada tekne tamirleri de yapılacak. Bu durum, buranın mini bir tersane haline gelmesi demektir. Emekli maaşlarını arttırmaktan kaçınan iktidar, zenginlerin yatlarını bağlamaları için 40 Milyonluk bir yatırım yapacak, sonra da Kolin İnşaat’a devredilecek. Bu da konunun bir başka cephesi. Kapasite artırımını halk istemiyor. Çünkü bunda halkın yararına olan hiçbir şey yok. Şu anda bile tekneler buraya girip çıkarken zorlanıyor. Buraya ilave tek bir çivi bile çakılmasını istemiyoruz” dedi.

ORMANLAR KEMİRİLECEK

Kısman yapılaşmanın önünün açıldığını da vurgulayan İçöz, “Teos yat limanın hemen batısındaki alanların SİT dereceleri düşürülerek, tüm itirazlarımıza karşın kısmen yapılaşmanın önü açıldı. O zaman da söyledik, burası giderek villa tipi yapılaşmalarla ormanlık alanın kemirilmesine olanak sağlanacaktır. Daha sonra da yeni bir kararname ile SİT derecelerinin yeniden düşürülmeyeceğinin bir garantisi bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Editör: Sedef Didem Ezme