Uzatılmış Zaman Aşımı Konusu:

Rona, uzatılmış zaman aşımı konusuna da değindi. Rona, "Burada uzatılmış bir zaman aşımı söz konusudur. Zaman aşımına uğradığı noktasında sanık vekillerinin talepleri oldu ama TCK açık, CMK açık, 66’ncı, 67’ncı maddeler açık. Burada zaman aşımı söz konusu değil. Zaman aşımının uzaması veya kesilmesi nedeniyle şu an için ilgili bir durum yok. Zaman aşımı konusunda bir sıkıntı yok. Burada uzatılmış zaman aşımı var. İddianamede de bu husus yer alıyor. Burada acı olan şudur ki; böyle bir faciadan 9 yıl 360 gün sonra kamu görevlilerinin yargılanmasına başlandı. Bu hukuk adına, adalet adına, üzerine cübbe taşıyan bizler adına bir ayıptır. Halka olan adalet borcu açısından ayıptır. Vicdanları yaralayıcıdır" dedi.

Rona, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu kamu görevlileri ile ilgili meslektaşlarımızın suç duyuruları, Danıştay'a itirazları söz konusu oldu. 2019 yılında Enerji Bakanlığı'yla ilgili ve 2020 yılında Çalışma, Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarıyla ilgili izin verildi. Bu kadar sürüncemede kalan süreçte, meslektaşlarım bu mücadeleyi sürdürdü. Uzama sebebi Danıştay'ın verdiği kararlar neticesinde bozmalar, itirazlar ve ilgili kurumların, bakanlıkların yaptığı dirençtir. Bakanlıkların bu personelleri koruma için yaptığı direnç maalesef bu yargılama bugüne kadar uzamıştır. Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu yönde talepleri olmuştur. Danıştay en son verdiği kararları 2019 ve 2020 yılında vermiştir, yani geç vermiştir. Geciken adalet adalet değildir."

Somasoma

Sanıklar Ne İle Suçlanıyor?

Sanıklar, "görevi ihmal yoluyla ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla yargılanıyor.

Duruşmaya Kimler Katıldı?

Sanık kamu görevlilerinden sadece 2'si duruşmaya katıldı. Diğer sanıkların ise bulundukları yerden talimatla ifadelerinin alındığı belirtildi.

Madenci Aileleri ve Vekillerinin Talebi:

Madenci aileleri ve vekilleri davaya müdahil olmak istediklerini belirtti. Mahkeme hakimi, bu talebin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Soma davası dosyasının incelenmesinin ardından değerlendirileceğini söyledi.

Baroların ve Sendikaların Talebi Reddedildi:

Manisa Barosu ve diğer barolar ile sendikalar da davaya müdahil olmak istedi. Mahkeme hakimi, baroların ve sendikaların bu talebini reddetti.

Manisa'da feci motosiklet kazası | 2 genç hayatını kaybetti Manisa'da feci motosiklet kazası | 2 genç hayatını kaybetti

Duruşma Ne Zaman Ertelendi?

Mahkeme hakimi, eksik hususların tamamlanması için duruşmayı 12 Eylül'e erteledi.

Manisa Barosu Başkanı'ndan Tepki:

Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona duruşma sonrasında Soma Adliyesi önünde açıklama yaptı. Rona, "Koşa koşa gelmesi gereken adalet maalesef 9 yıl 360 gün sonra ilk duruşmasına sebep olacak şekilde adalet tecelli etmeye çalışmıştır" dedi.

Editör: Emir Çetintaş