Oray, artan maliyetler ve üretici ile market arasındaki fiyat farkının üreticileri olumsuz etkilediğini belirterek şunları dile getirdi:

"Daldaki kiraz el ile oraya konulmuyor. Bir emek sarf ediliyor, bir alın teri dökülüyor. Yani bugün bir toplama maliyeti 30-35 lira kiloda. Pazara götürdüğünüzde en iyi kirazı 50 liraya satarsanız en düşük kiraz 20 lira olursa bu işin içinden nasıl çıkılır? Yani bu insanlar ne yapacak? Bir kıyaslama yapmak lazım. Bunu ben vekillerimize söyledim. Market raflarındaki fiyattan geriye doğru bir bakılsın. Bu işin ticaretini, nakliyesini, ambalaj işini yapan ve üretici ayağına kadar gelsin bu. O aradaki makasta para dağılımına bir bakalım. 10 kilometre ilerimizde büyük bir market var. 250 gram kiraz 295 lira. Bunun kilograma vurduğunuzda 1200 lira. Ama üreticinin cebine giren o kirazın parası 70 lira. Anlam verecek bir durum yok. Bunu siz birebir maliyette yapıyorsunuz. Masraf koysanız kar koysanız, döküldüğünü koysanız o rakamlara ulaşamaz."

KOSBİFEST bayram tadında kutlandı KOSBİFEST bayram tadında kutlandı

"Zirai kalıntı yok"

Kiraz fiyatlarının düşüklüğü konusunda endişelerini dile getiren Oray, "Bugün baktığımızda ürünlerimizde bir zirai kalıntı yok. Pazarımızı etkileyecek olumsuzluklar yok. Bu işi ticaretine yapanlar yurt içinde hadi ekonomiye bağlıyor ama yurt dışında dolarla satıldığı için dolar çok yüksek. Niye hâlâ bu fiyatlar yerlerde? Biz anlamış değiliz, bu duruma anlam vermiş değiliz. Kemalpaşa'daki üreticilerimizin kiraz üretiminin sonu olacaktır" şeklinde konuştu.

Muhabir: HABER MERKEZİ