İtalyan bilim adamları, 8 yıl boyunca, çoğu çalışan ve yüzde 60'ı en az bir çocuk sahibi 100 binden fazla kadının sağlık durumunu inceledi.

Erkek çocuğu olan çalışan annelerin kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizinden ölme riskinin, kız çocuğu sahiplerinden daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Araştırma, en az iki erkek çocuk sahibi çalışan kadınların kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinin çocuksuzlara göre 2 kat fazla olduğunu, kız çocuklarının annelerinin kalbini olumsuz yönde "etkilemediğini" gösterdi.

Turin Üniversitesi'nden bilim adamları, bu durumun erkek çocuklarının evde çalışan annelerine daha az yardım etmesinin ve daha fazla sorun çıkarmasının kadınların üzerindeki yükü ve stresi artırmasından kaynaklandığını iddia etti. Bilim adamları, kız çocuklarının ise ev işlerine yardıma daha meyilli olduğunu belirtti.

Ancak bilim adamları, araştırmanın kadınların ev işlerinde diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla sorumluluk aldığı İtalya'da yapıldığına dikkati çekerek eşleri ya da oğulları yardım eden kadınlarda kalp hastalıkları riskinin azalabileceğini vurguladı.

Araştırmanın sonuçları "Social Science & Medicine" dergisinde yayımlandı.