Facebook tarafından gerçekleştirilen büyük çaplı test kullanıcıların kendileri sayesinde mutlu ya da depresif olabileceğini gösteriyor. Gündelik hayatımızda giderek daha fazla yer kaplamaya başlayan sosyal medya mecralarının insanların duygu durumlarına etkisi gerçek. Bazen hayata yön verebilen bazen de tüm günü mahvedebilen paylaşımların etkisinin doğruluğu kanıtlandı.

Milyarlarca aktif kullanıcısı bulunan ABD merkezli sosyal paylaşım sitesi Facebook, 689 bin kullanıcısı üzerinde direkt bir araştırma gerçekleştirdi. Yedi gün boyunca sadece Facebook iletilerini takip edebilecekleri şekilde teste sokulan bu 689 bin kişiye hem olumlu hem de olumsuz olmak üzere farklı iletiler sunuldu.

Olumsuz içerik stresi

PNAS’ın (ABD Ulusal Akademi Tutanakları) raporuna göre Facebook araştırmacıları, pozitif ve negatif bildirimleri okuyan katılımcıların farklı ruh hallerine girdiği ortaya kondu. Katılımcıların büyük bir kısmının paylaşılanların içeriğine göre hareket ettiği ve paylaşımların direkt etkili olduğu belirlendi. Araştırmada olumlu iletilerin yoğunlukta olduğu grup daha mutlu, olumsuz içeriklere maruz kalanların ise daha depresif olduğu sonucuna varılıyor.

Editör: Haber Merkezi