Kışın bitmesi yaz mevsiminin başlamasını simgeleyen hıdrellez bu akşam kutlanıyor. Hıdrellez'de tutulacaz dileklerin kabul olacağı inanışı yaygın. Ancak bu dilekler için yapılacak şeyler farklı farklı. İşte Anadolu inanışına göre Hıdrellez'de hangi dilek için ne yapılması gerektiği...

Anadolu’daki kırsalda yaşatılan hıdrellez inanışlarından bazıları şöyle:

* Evlenmek isteyen delikanlı, tuzlu çöreği 5 mayıs akşamı yiyerek gece uykusuna yatarsa, rüyasında evleneceği kızı görür.

* Hıdrellez öncesi 41 karınca yuvasından alınan toprak, ev halkının para cüzdanına az miktarda konulursa, o eve bolluk ve bereketgelir.

* İçinde su bulunan bir kabın çevresine bekar kızlar oturur, iple pamuğa bağlanmış iğne bu suya atılır. Bu hangi kızın önüne giderse o kız erken evlenir.

* Bekar kızın çeyizinden alınan bir eşya, gül ağacının altına konulur. Kızın rüyasında bu eşyayı hangi genç alırsa kız onunla evlenir.

* Evlenmek isteyen genç kız, elmayı soyup yastığının altına koyarsa rüyasında evleneceği genci görür.

* Ev sahibi olmak isteyenler, hıdrellez gününden itibaren üç gün boyunca gül ağacının dibine ev maketi yaparlar.

* Kısmetinin açılıp açılmayacağını öğrenmek isteyen genç kız, tomurcuk halindeki bir çiçeği suyun içine koyar. Ertesi gün tomurcuk açılırsa kızın kısmeti açılır, tomurcuk açılmazsa kızın kısmeti o yıl açılmaz.

* Hıdrellez günü, akarsuda yıkanan kişinin cildi güzelleşir.

* Hıdrellez günü, gözlerine sürme çeken genç kızların başı o yıl hiç ağrımaz.

* Hıdrellez günü, boyu kısa olan çocuk veya gencin başına oklava ile vurulursa o yıl içinde boyu uzar.

* Evlenmek isteyen genç kızlar, hıdrellez günü kimliklerini belli etmeden kıbleye bakan dokuz komşu kapısını çalarlarsa kısmeti bir yılakalmaz açılır.