Türkiye'nin yanı sıra çeşitli ülkelerde milyonlarca hayranı bulunan Tuba Büyüküstün'ün fotoğrafının yer aldığı kampanya için yapılan açıklamada UNICEF Türkiye'nin, tüm siyasi partileri çocuk haklarıyla ilgili önemli konuları parti programlarına ve 2015 seçim kampanyalarına dahil etmeye çağrıld.  UNICEF açıklamasında şöyle denildi;

"Uluslararası standartlar da dikkate alındığında, Türkiye’de kız ve erkek çocuklar arasındaki eşitlik, sürdürülebilir bir kalkınma ve sosyal adaletin sağlanması için gerekli temel etmenlerden birisidir. Bu konunun önemi, Çocuk Hakları Sözleşmesi ile Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesine dair Sözleşme’ye taraf olan devletlerce de tanınmış ve imza altına alınmıştır. Buna karşın, kızlar ve erkekler arasındaki eşitsizlikler dünyada halen milyonlarca çocuğu etkilemektedir. Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerekli kimi temel noktalarda ciddi bir ilerleme kaydetmiştir. Örneğin, çocuklara yönelik eğitim imkânları bakımından kız ve erkekler arasında neredeyse tam bir eşitliğe ulaşılmıştır. Türkiye ayrıca, İstanbul Sözleşmesi’nin ev sahibi ve ilk imzacılarından biri olarak kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddetle mücadele konusundaki taahhüdünü yinelemiştir. Türkiye, cinsiyete dayalı gelişme endeksinde 148 ülke içinde 118’nci, küresel toplumsal cinsiyet uçurumu endeksinde ise 142 ülke içinde 125’nci olarak alt sıralarda yer almıştır. Erken yaştaki evlilikler temel bir sorun olmaya devam etmekte, kız çocukların %14’ü 18 yaşından önce evlendirilmektedir."

UNICEF Türkiye, kız ve erkek çocukların arasında fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi amacıyla "Çocuklar için birleşin, çocuklar için oy verin" sloganıyla tüm siyasi partilerini şu eylemler konusunda taahhütte bulunmaya çağırdı:

• Çocuklar ve gençler arasında eşitliğin sağlanması için cinsiyet temelli ayırımcılığa karşı gerekli önlemlerin alınması. • Kızların ve erkeklerin eğitimin tüm düzeylerine (okul öncesi, ilk, orta) kaydedilmeleri, devamlarının sağlanması ve eğitimlerini tamamlamaları konularında artış gösterilmesi ile bu durumun izlenmesi. • Özellikle aile içi şiddet, cinsel istismar ve sömürü ile namus cinayetleri başta olmak üzere, cinsiyet temelli şiddetle mücadele edilmesi. • Yasal evlilik yaşının 18’e yükseltilmesi ve istisnai durumlara ilişkin daha sıkı yasal değerlendirme ve izleme koşullarının getirilmesi.

SUÇA SÜRÜKLENEN 180 BİN ÇOCUK

Açıklamada, tüm çocukların haklarından tam anlamıyla yararlanabilmeleri için aralarında giderek derinleşen farklılıkların somut ve etkin politikalarla ele alınması gerektiği, bugüne kadar atılan olumlu adımların yanı sıra yapılması gereken çok şey bulunduğu kaydedildi. Bir bölümü çok küçük yaşta olan çocukların yaklaşık yüzde 6’sının ekonomik aktivitelere dahil edildiği, 1 yıla suça sürüklenen çocuk sayısının 180 binin üzerine çıktığı, engelli çocukların sadece yüzde 4.2’si toplum tarafından 'sosyal' olarak nitelendirildiği belirtildi. UNICEF Türkiye, tüm çocukları kapsayıcı hizmetlerin ve bu hizmetlere tüm çocukların ulaşımının sağlanması adına tüm siyasi partileri şu  eylemler konusunda taahhütte bulunmaya çağırdı:

PARTİLERE TAAHÜTTE BULUNMA ÇAĞRISI

• Engelli çocukların topluma ve eğitim sistemine daha etkin şekilde katılımının teşvik edilmesi.
• Göçmen ve geçici koruma altındaki çocuklar da dâhil olmak üzere tüm çocuklara eğitim sağlanması yönündeki çabaların hızlandırılması ve tüm çocukların eşit imkânlardan yararlanmasının temini.
• Tüm çocuklara her türlü şiddete ve sosyal ya da ekonomik sömürüye karşı koruma sağlanması.
• Çocuk koruma konusundaki yükümlülüklerin genişletilmesi, sosyal hizmetin geliştirilmesi ve tüm ilgili sektör çalışanlarının uzmanlaşmasının desteklenmesi.

Çağrının son bölümünde bir ülkenin en iyi yatırımı çocuklara yapabileceği, haklarını uygulamayla koyması, bunları kullanma konusunda güçlendirilmesi istendi.  UNICEF Türkiye, tüm çocuklar için etkili yatırımlar yapılması ve çocukların daha da güçlü kılınması adına tüm siyasi partileri şu konularda taahhütte bulunmaya çağırdı:

• Özellikle en incinebilir durumdakiler olmak üzere, çocuklarla ilgili düzenli ve güncel veri ve bilgi sağlanması için kapsamlı bir bilgi üretim sistemi kurulması. • Tüm çocuklar için çocuk haklarının hayata geçirilmesinin bir öncelik olarak kabul edilmesi, bunun için gerekli ve bu amaca uygun tüm yatırımların ulusal bütçeye yansıtılmasının sağlanması.

• Tüm ilgili konu ve süreçlere çocukların anlamlı katılımının sağlanması için fırsatların yaratılması, çocukların düşünce özgürlüğünün ve adalete erişiminin güvence altına alınması.
Editör: Haber Merkezi