Değerli okurlarım, geçtiğimiz hafta içinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus ordusunun yeni nesil nükleer silahlar denediğine ilişkin açıklaması uluslararası ilişkilerin en çok tartışılan konu başlığı haline geldi.
Putin, daha önce de Rus ordusunun yeni nesil silahlara sahip olduğuna yönelik birçok açıklamada bulunmuştu. Örneğin 17 Kasım 2004 tarihinde Putin, Rusya'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Rusya dışındaki dört daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa ve Çin'de bulunmayan bir nükleer silah geliştirildiğine dair bir açıklamada bulunmuştu.

Putin'in geçen haftaki açıklaması, 2004'teki açıklamasına kıyasla, Rusya'nın geliştirdiği nükleer silahın özellikleri ile ilgili daha fazla bilgi veriyor. Örneğin, yeni nesil nükleer silahlar arasında, menzil sınırlaması olmayan ve bütün füze savunma sistemlerini atlatabilecek bir füzenin de var olduğu duyuruldu.
Yeni nesil nükleer silahlarla ilgili esas ilginç gelişme, Putin'in açıklamasından birkaç saat sonra yaşandı. Rusya Federasyonu Meclisi Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksandr Şelin, "Rusya Türkiye'ye yönelik herhangi bir nükleer saldırı tehdidine karşı harekete geçmeye hazır" açıklamasını yaptı.
Tüm bu gelişmeler, Soğuk Savaş'ın yeniden alevleneceğinin bir göstergesi ya da Yeni Soğuk Savaş'ın bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilir. Diğer taraftan açıklamaları Rusya 2018 Başkanlık Seçimleri'ne giderken, Putin'in propaganda çalışması olarak yorumlayan ve ciddiye almayanlar da var.
Şelin'in Türkiye ile ilgili sözleri Türkiye'de ne şekilde yorumlanacak? Bu sorunun cevabı Türkiye'nin olası Yeni Soğuk Savaş'ta nerede duracağının en belirgin göstergesi olacak...