Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına ilişkin çarpıcı verileri paylaştı. Rakamlara göre, 7,5 milyon Türk vatandaşı yurt dışında yaşıyor ve bu sayının 6,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde ikamet ediyor.

Avrupa'da Yoğun Temsil

Bu kitlenin en yoğun olduğu yer ise Avrupa. Nisan 2024 itibarıyla Avrupa genelinde 2 bin 427 Türk kökenli siyasetçi görev yapıyor. 2 bakan, 2 devlet sekreteri, 7 Avrupa Parlamentosu milletvekili, 69 ulusal ve federal düzeyde, 102 eyalet ve bölgesel düzeyde ve 2 bin 245 belediye meclisinde Türk kökenli üye bulunuyor.

Konsolosluk Hizmetlerinde Artış

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına 70'i aşkın türde konsolosluk hizmeti veriliyor. Bu hizmetler arasında doğum, askerlik, evlilik, adli konular, ölüm, noter ve nüfus işlemleri yer alıyor.

2002 yılında 131 bin olan yıllık konsolosluk hizmeti sayısı, 2023'te 3,3 milyona yükseldi. Bu senenin ilk dört ayında ise 1 milyona yakın işlem gerçekleştirildi. "konsolosluk.gov.tr" üzerinden yapılan yıllık ortalama işlem sayısı ise 2 milyonu buluyor.

En Yoğun Hizmet Almanya'da

Konsolosluk hizmetlerinin en yoğun verildiği yer ise Avrupa. Nisan ayında sadece Almanya'da 272 bin 729 işlem yapıldı.

Geçen sene 59 farklı şehirde toplam 74, bu senenin ilk dört ayında ise 22 şehirde 22 "gezici konsolosluk hizmeti" sağlandı.

Sel felaketinde 50 kişi hayatını kaybetti Sel felaketinde 50 kişi hayatını kaybetti

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'nin küresel çapta önemli bir güce sahip olduğunu gösteriyor. Dışişleri Bakanlığı, bu vatandaşlara sunulan hizmetlerle yurt dışında da Türkiye'nin varlığını güçlü bir şekilde hissettiriyor.

Editör: Egemen Sayın