Yaklaşık on yıldır hep aynı tartışmaları yaşıyoruz. 23 Nisan kutlamaları yasağı. Bu yasak için her yıl mutlaka bir yada bir kaç bahane bulunuyor. Bu yılın bahanesi ise terör olayları ve şehitler. Öyle ki Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Meclis'in 96. kuruluş yıl dönümü olan 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarını bu yıl da 'terör ve şehitler' gerekçesiyle iptal etti. Gerekçe terör ve şehitler, oysa 23 Nisan kutlanmaları Kurtuluş Savaşı'nda cephede babasını, annesini kaybetmiş yetim veya öksüz kalan çocuklara bir bahar şenliği ortamında acılarını unutturmak onları biraz olsun sevindirmek amacını taşıyor.

Bugün duyarlı gibi görünerek 23 Nisan'ı, 19 Mayıs'ı, 30 Ağustos'u, 29 Ekim'i yasaklayanları, ulusal değerlerin içini boşaltarak anlamsız hale getirmek isteyenleri, Atatürk adını her alandan silmeye çalışanları hepiniz çok iyi tanıyorsunuz. 14 yıldır benzer süreçleri yaşadık, yaşıyoruz.
Birçok ülkeden çocukların katılımı ile, gösteriler hazırlanarak, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanan 23 Nisan başta olmak üzere, 19 Mayıs, 30 Ağustos gibi ulusal bayram kutlamalarımız ile gündeme gelen okullarımız, tecavüz ve cinsel istismar haberleri ile gündeme gelir oldu. Güzel olan ne varsa bir bir elimizden alınıyor. Bizi biz yapan değerlerin içi boşaltılırken biz sadece eleştirmek ve cılız seslerle tepki göstermekle yetiniyoruz.


 
Ama artık tek başına tepki göstermek de yetmiyor. Eyleme geçmek gerek. Bu durumu yıllardır yaşıyoruz. Yasaklar bizi bu özel günleri kutlamaktan geri koymamalı. Onlar yasakladıkça biz sokaklara çıkıp daha coşkulu bir şekilde kutlamalıyız. Onların istediği de bu. Yasak kararı üzerine bir kaç köşe yazarı yazı yazsın, eleştirsin ama bir bayram daha anlamsız ve sönük bir şekilde geçsin istiyorlar.

Bir değil iki değil. Bu tuzağa düşmemeliyiz artık. Bir şey yapmalı. Bu keyfi yasaklar karşısındaki tutumumuz Marmaris 105 Sokak'ta yaşayan terzi Salih Yazgan'ın tutumu gibi olmalı mesela. Onun gibi birileri sökmeye çalıştıkça biz diğer taraftan o söküğü dikmeliyiz.
Terzi Yazgan ne mi yaptı; o, 23 Nisan yasaklarına komşularının da desteğini alarak çok güzel ve anlamlı bir cevap verdi. Marmaris 105 Sokak'ta hem evi hem de terzi dükkânı bulunan Salih Yazgan, ilkini geçen yıl organize ettiği ve geleneksel hale getirmeyi planladığı sokak süslemesi ve çocuklar için eğlencenin hazırlıklarına bu yıl da başladı. Mahallede evi ve iş yeri bulunan vatandaşlar da Yazgan'ın öncülüğünde 105 Sokak'ı Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle donattı.

Evet, Marmaris 105 Sokak sakinleri yasak kararına eleştirmekle, yazı yazmakla değil bizzat eyleme geçerek cevap veriyorlar. 
Çocuklar kendi elleriyle çizip boyadıkları ve üzerinde '23 Nisan Kutlu Olsun' yazılı bez afişleri sokağa boydan boya asarken, mahalle sakinleri de 23 Nisan'da çocuklara ikram etmek üzere evlerinde yiyecekler hazırlıyor. Sokak esnafı ise vatandaşların katkılarıyla çocuklara ikramda bulunmaya onlara pamuk şeker dağıtmaya hazırlanıyor. Bitmedi; Sokak sakinleri, '105 Sokak' adının '23 Nisan' olarak değiştirilmesi için de Marmaris Belediyesine başvurmaya hazırlanıyor.

Çocukluğunda yaşadığı 23 Nisan Bayramı'nı hiç unutamadığını ve bugünün çocuklarına da bir benzerini yaşatmayı amaçladığını anlatan Yazgan, 'Neşe dolu 23 Nisan çocuklarımıza çok güzel bir armağan olacak. Her sene de devam ettireceğiz. Sokak kutlamalarını geleneksel hale getirmeyi istiyoruz' diyor. Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel de 'Sokağımız bayram yeri havası aldı. Önemli olan bayramlara vatandaşlarımızın katılımıdır. Çocukların bayramı olması, neşeli havada olması. Çocuklarımız kendilerine bir bayram hediye edildiğini anlamalı, ona göre yetişmeli' diyor.

Bırakın yasaklasınlar, bırakın duyarlıymış gibi görünerek ulusal değerlerin içini boşaltmaya, güzel, iyi ve anlamlı olan ne varsa anlamsız hale getirmeye çalışsınlar. Biz onların amaçlarının ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Ama bu topraklar üstünde Marmaris 105 Sokak'ta yaşayan güzel yürekli insanlar, Salih Yazgan gibi terziler, Celalettin Yüksel gibi kaymakamlar oldukça korkmaya gerek yok. Bu bayram çocuklarımıza Ata'dan armağan, bir yasaklasalar bin kutlarız..