Bakanlık'tan cevap geldi

Abone Ol


'Sayın Hüseyin Çatal, gazetenizin 22 Ağustos 2017 tarihli sayısında yayınlanan "Yananı kim görüyor!" başlıklı haberinizle alakalı aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
Söz konusu haberinizde yıllar önce Bodrum Güvercinlik'te ve bu senenin başında Sürmene Çamburnu'nda çıkan orman yangınları misal verilerek Ayvalık Cennet Koyu ile alakalı gerçek dışı iddialara yer verilmiştir.
 
Köşe yazınızda bahse konu alan Muğla İli Milas İlçesi Güvercinlik Köyü Güvercinlik Koyu Turizm Merkezi, Bakanlar Kurulunun 11/09/1987 tarih ve 87/12106 sayılı kararı ile ilan edilmiş ve 25 Eylül 1987 tarih 19585 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
 
Turizm merkezi içinde kalan alanın bir bölümü Bakanlığımızın 12/08/1991 tarih ve 1742 sayılı olurları ile Turizm Bakanlığı adına tahsis edilmiştir. Bakanlığımızın bahse konu alanda herhangi bir tasarrufu yoktur. Söz konusu saha ile alakalı iş ve işlemler Turizm Bakanlığı tarafından yürütülmüştür.
 
Yine yazınızda Trabzon'un Sürmene İlçesi, Çamburnu Mevkii'nde geçtiğimiz aylarda çıkan yangınla alakalı mesnetsiz iddialara da yer verilmiştir.
 
Söz konusu haberde villa olarak zikredilen yapılar orman köşkü (kır evleri) ve günübirlik tesislerin yapımı ile alakalıdır. Bu yapılar 29.09.2015 tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'müzce onaylanan vaziyet planı doğrultusunda yapılmaktadır. Yapılar daha önce kaldırılanların yerine temeli subasman seviyesinde kargir üstü ahşap olarak, içi ve dışı yöresel mimariye uygun şekilde imal edilmektedir.
 
Tarihe dikkat edilirse alandaki yapılar, söz konusu örtü yangınından önce yapımına başlanan orman köşklerinden ibarettir ve orada meydana gelen yangınla hiç ama hiç alakası olmayan bir durumdur.
 
Anayasamızın 169. maddesinde; "Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. " hükmü yer almaktadır. Bu sebeple yanan orman alanlarının tarla yapılması, imara ve yerleşime açılması gerek Anayasamızda yer alan hükümler gerekse 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince mümkün değildir. Bakanlığımızca yanan alanların başka bir gaye ile kullanılmasına kesinlikle müsaade edilmemektedir. Orman yangınlarında zarar gören alanlar yasalarla güvence altına alınmış olup, bu alanlar yılı içerinde tekrar ormanlaştırılmaktadır.
 
Netice itibariyle ülkemizin herhangi bir yerinde çıkan orman yangınlarında zarar gören alanlar başka bir maksatla kullanılmamış, aksine aynı yıl içerisindeki ağaçlandırma sezonunda yeniden ağaçlandırılmış ve yanan yerler yeniden orman olarak düzenlenmiştir ve Ayvalık Cennet Koyu'nda da böyle olacaktır.'