Bayram öncesi önemli bir konuya değineceğim...
Çünkü her an bir esnafımızın başına gelebilir.
Geçenlerde olayı gazetemizin diğer yazarları da ele aldı ama ben isim vererek sorunu dile getirmeye çalışacağım.
Haber Ekspres'in sokak çıkışında, tam karşısında bir iki lokanta var.
Bunlardan biri de Titizce...
Titizce'nin yöneticilerinden Şerif Bey başından geçen olayı, başkasının da yaşamaması için anlattı.
İzmir'in göbeği Çankaya'daki otellerden birinde çalıştığını belirten bir kişi Titizce'yi arayarak 'köfte' siparişi verir.
Şerif Bey'i arayan kişi servis elemanını otelin kapısında bekleyeceğini ayrıca 100 TL. para üstünü getirmesini de söyler.
Ve servis elemanı çocuk, siparişi yerine götürür, bir porsiyon köfte ile birlikte 100 TL'nin üstü olan 90 TL'yi de verir ve işinin başına döner.
Ve lokantada kasa görevlisi 100 TL'nin sahte olduğunu belirler.
Sipariş verilen otele gidilir ve servis elemanının tarif ettiği kişinin otel çalışanı olmadığı ortaya çıkar.
Çevrede buna benzer dolandırıcılık olduğu ve Bayram öncesi kalpazanların İzmir'de adeta mesken kurdukları da ortaya çıkmış olur.
Herhalde konu Mali polisin de bilgisi dahilindedir.
Herhalde dernek ve odalar da 'Bayram alışverişi' sırasında aldanmamaları için üyelerini uyaracaklardır.

Duyuru yayımlandı

Bu arada Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 'Sahtecilik ve dolandırıcılık girişimlerine ilişkin önemli duyuru' yayımladı.
Gelir İdaresi Başkanlığı'na yapılan başvuru ve şikayetlerden; mükellefleri ve vatandaşlarımızı aldatmaya yönelik KDV ve vergi iadesi yapılacağı belirtilerek kredi kartı bilgilerinin istendiği sahte e-postalar, belli numaraları aramaya yönlendiren sahte SMS'ler, Maliye İftar Yemeği biletleri ile vergi inceleme dergisi satışı vb. yöntemler kullanılarak dolandırıcılık girişimlerinde bulunulduğu öğrenildi.
Bu nedenle, mükelleflerin ve vatandaşlarımızın bu türden sahtecilik girişimlerinden dolayı mağdur olmalarını önlemek amacıyla şu açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyuldu:
*- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, vergilendirme işlemlerine (vergi iadesi dahil) yönelik olarak hiçbir şekilde mükellefler ile e-posta yoluyla iletişim kurmamaktadır. Kredi kartı bilgilerinin girilmesi durumunda vergi iadesi yapılacağına yönelik sahte e-postalar tamamen kredi kartı bilgilerinin çalınmasına yönelik sahtecilik girişimleridir.
*- Belli numaraları aramaya yönlendirme yapan sahte SMS'ler Başkanlığımızca gönderilmemekte ve kurumumuzla bir ilgisi bulunmamaktadır.
*- 'Maliye İftar Yemeği' şeklindeki organizasyonların biletlerini satma girişimleri haksız maddi menfaat temini amaçlı girişimler olup, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile bir ilgisi bulunmamaktadır.
*- Vergi İnceleme Dergisi vb. isimli dergi, gazete gibi yayınların kurumumuzla herhangi bir ilgisi olmayıp, bu türde yayınların satışına yönelik hiçbir faaliyetimiz bulunmamaktadır.

Sahtecilik ve dolandırıcılığa karşı

Gelirler İdaresi bu noktaları belirttikten sonra şu açıklamayı da yaptı:
'Açıklamamızda yer alan veya benzeri yöntemler kullanılarak maddi menfaat temin etmeye veya kredi kartı bilgilerini elde etmeye yönelik sahtecilik ve dolandırıcılık girişimlerine karşı mükelleflerimizin ve vatandaşlarımızın dikkatli olmaları, bu tür e-posta, SMS, bilet ve dergi satışlarını dikkate almamaları ve herhangi bir soru, bilgi ve ihbar için 444 0 189 nolu Vergi İletişim Merkezini aramaları gerektiği kamuoyuna saygıyla duyurulur.'

Engellileri istismar ediyorlar

Bu arada şunu da belirteyim:
Özellikle 'engelli dernekleri' adı altında, gazete çıkarıp fahiş fiyatla satan ve aşırı kazanç elde eden birçok kişi, sadece ve sadece duyarlı yurttaşlarımızı istismar ediyor.
Bunlara da dikkat edilmesi gerekiyor.
Özellikle ilçeleri ve kırsal alandaki kahve ve gazinoları tercih eden bu sahtekarlar halkımızın iyi niyetinden ve acıma duygusundan yararlanıyor.

Cari açık mayısta 4 milyar dolar

TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın Mayıs ayına göre 342 milyon ABD Doları artarak 3,994 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 44,687 milyon ABD Doları'na yükseldi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Turquality kapsamında desteklenmek üzere seçilecek her marka için ayrı 'Markalaşma Yol Haritası' oluşturulacağını belirtti. Zeybekci, hizmetler sektörünün dünya ticaretinin yüzde 20'sini oluşturduğuna dikkat çekti, dünyadaki toplam istihdamın da üçte birini teşkil ettiğini söyledi.
Anadolu Grubu'nun, dolaylı olarak Migros'un yüzde 40,25 hissesini satın almak üzere geçtiğimiz yılın Ekim ayında başlattığı işlemler, Rekabet Kurulu tarafından onaylandı.
Ortaklıkta, hisse devir işlemlerinin 15 Temmuz'a kadar tamamlanması hedefleniyor.
Denizbank, 09 Temmuz 2015 tarihli Olağanüstü Genel Kurul toplantısında sermayesini 716,100,000 TL'den 1,816,100,000 TL'ye çıkarma kararı aldı.

Ücretsiz olacak

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, 15 Temmuz'dan itibaren yol kenarı otoparklarının tamamını ücretsiz hale getireceklerini açıkladı.
Biliyorsunuz; Ulus'taki Rüzgarlı sokakta bu yüzden olay çıkmış ve bir genç öldürülmüştü.
Bunun üzerine esnaf iki gün kepenk kapattı ve 'Ücretli park' pankartlarını 'istemiyoruz' diyerek yırtıp, parçaladı.
İzmir'de ise trafik terörü esmeye devam ediyor.
Özellikle kısa zamanlı otoparka bile izin vermeyen memurlar, ikaz ve uyarı yapmadan sadece araçların plakalarını alarak cezai işlem uyguluyor.
Bir süre sonra ise hemen herkese bilmediği, hatırlamadığı bir ihlalden dolayı otopark cezası geliyor.
Bu arada Karayolları da trafik ile işbirliği yapıyor.
Özellikle Güney Otoyolu'ndan geçen araçlar belli bir hız limitinin üzerine çıktıklarında, kameralara yakalanıyor ve bunlardan bazıları trafik hız cezası olarak sürücülere gönderiliyor.

5 milyar lira toplayacak

İtalyan portföy yönetim şirketi Azimut, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına girmek için Türkiye'yi merkez olarak kullanmayı planlıyor.
Rixos, yeni kıtalar ve yeni ülkelerde otel açmak için düğmeye bastı.
Otel zincirinin ilk durağı Küba ve Maldivler olurken, Amerika, İran, Meksika, Malezya, Vietnam gibi ülkeler de radarında.

Milano EXPO'sunda İzmir'in ayak sesi

Türkiye'de süt endüstrisi ve meyve-sebze alanında faaliyet gösteren biri Eskişehir ikisi İzmir'den üç firma İzmir İtalyan Ticaret Odası'nın organizasyonuyla 'Gezegenimizde Beslenme: Yaşam için Enerji' temasıyla kapılarını dünyaya açan Milano EXPO 2015 Fuarı'na katıldı.
Firma temsilcileri Milano'nun yanı sıra İtalya'nın Parma şehrinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarında da yer aldı.

Kayıt dışı istihdam azalıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı acıkamaya göre Türkiye'de herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olmadan çalışma ve çalıştırma anlamına gelen kayıt dışı istihdamın yıllar itibariyle düşüş gösterdiği ifade edildi. Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 2004 yılında yüzde 50,1 olan kayıt dışı istihdam oranı 2014 yılında yüzde 35 olarak gerçekleşti.
Hane halkı işgücü anketi 2014 yılı sonuçlarına göre Türkiye'de tarım sektöründe kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 82,3 iken, tarım dışı sektörlerde yüzde 22,3 oldu. Kayıt dışı çalışanların oranına tarım dışı sektörlerin alt detayında bakıldığında, inşaat sektöründe yüzde36,6 olan oranın hizmet sektöründe yüzde 21,1ve sanayi sektöründe yüzde 20,3 olduğu görülüyor.
İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması, düzey 2 bazında kayıt dışı istihdam oranının en düşük olduğu bölge yüzde 17,4 ile
Ankara; bunu yüzde 18,8 ile İstanbul izliyor.
Kayıt dışı istihdam oranının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 71,5 ile Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan'ın içinde bulunduğu bölge oldu.

***

DİP EKSPRES

Teknoloji şirketleri etkilendi

Çin borsası haziran ayının ortalarından tüm zamanların en yükseğine çıktıktan bu yana yüzde 25 dolaylarında düşme yaşadı, bu rakam neredeyse 3 trilyon dolarlık değer kaybına denk geliyor.
Gerçi Çin hükümeti anında faizleri düşürerek, halka arzları durdurarak, rezervleri düşürüp, piyasaya milyarlarca dolar pompalayarak rakamları geri getirmeye çalıştı ama durumun tam düzeldiği söylenemez.
Sadece bir miktar yükseldi. Hala gelişmeler dikkatlice takip ediliyor.
Çin borsasındaki düşüşün etkilediği bir alan teknoloji sektörü çünkü bildiğiniz gibi, dünyanın donanım üreticisi, -hem telefonda, hem bilgisayarlarda- Çin. Dolayısıyla bu düşüş teknoloji firmalarını yakından ilgilendiriyor. Zaten Çin borsasında yer alan teknoloji firmalarının durumunun pek parlak olmadığı belirtiliyor.
Ama Çin firmalarındaki düşüş sadece Çin borsalarında değil. Amerikan borsalarında yer alan Çin'li teknoloji firmalarında da geçen hafta boyunca düşüşler görüldü. Bazılarında düşüşler 2 haneliye kadar da vardı.

ABD borsalarında yer alan Çinli teknoloji firmaları, Çin borsasında son 1 yıldır oluşan yükselmeden pay almak ve Çin borsalarına girmek için ABD'de satılan hisseleri geri alma (buyout) planları yapmışlardı. Şimdi bu planlar suya düşmüş gözüküyor.