Bir zamanlar göndeme getirmiş, İzmir'in göbeğinde Çankaya'da, özellikle lise öğrencilerine çakı, muşta gibi kesici aletlerin satıldığını belirtmiştik.
Hatta o günlerde İzmir ilselerinde genelde 'kız arkadaş' yüzünden yaralamalar meydana gelmişti.
Pek üzerinde duran olmadı...
Herhalde gençlerden çok, ekonomik durum gözetildi.
Arz talep meselesi gibi birşey...
Ama ha uyuşturucu satmışsın, ha çakı, bıçak, muşta gibi kesici ve yaralayıcı silahlar.

Aranmaları lazım

Hatta şu günlerde özel otomoiller ve taksiler de aransa çok sayıda, başta özel hazırlanmış, tornadan çıkmış sopa dahil, yaralayıcı ve öldürücü maddelere rastlanır.
Bisturi, neşter, falçata, tornovida cebası...

Valilik karar aldı

Dün öğleden sonra İzmir valiliği bir açıklama yayınladı.
İzmir İl sınırları içerisinde kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması amacıyla, 6136 Sayılı Kanun kapsamında olmayan, her türlü kesici, delici, bereleyici aletler ve bıçakların maksat dışı ve belidrlenen usul harici taşınmasının ve ruhsatlanodırılmış yerler dışında satışını yasakladı.
Bu yasaklara uymayanlara idari para cezası uygulanacağı bildirildi.
Böylece şahsa ve mala karşı işlenen suçların anlanması amaçlanıyor.
Bakalım karar nasıl uygulanacak, ya da ne kadar etkili olacak?

Soyak'ın Akıllı Yıldızlar Projesi

Soyak'ın ilkokul öğrencilerinde enerji tasarrufu bilincini arttırmayı hedefleyen Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin ilk yılı tamamlandı.
Proje kapsamında 17 okulda toplam 23.800 öğrenciye, 490 eğitimciye ve 6.300 veliye ulaşılarak toplamda 105 bin saat bilinçlendirme yapıldı. 30 Soyak Gönüllüsü de eğitimler sırasında 700 saat gönüllülük hizmeti verdi.
Projenin toplam hedefi kapsamında 50.000 kişiye ulaşarak 150 bin saat bilinçlendirme ve %10 seviyesinde öğrencilerin bilgisinde pozitif değişim bulunuyordu. Rakamsal değerlere de bakıldığında proje ilk yılında hedefi %40 aşmış görünüyor.

TOSHIBA ürünlerine beş yıl garanti

Toshiba'nın notebook,tablet, televizyon, harddisk, kamera ve led aydınlatma ürünleri Türkiye distiribitörü TNB A.ş. temsil ettiği tüm ürünler için tüketicilere 5 yıl garanti sunuyor.
Toshiba Tnb A.ş., ürünlerinin kalitesine duyduğu güveni garantiyi 5 yıla çıkartarak pekiştiriyor. Toshiba kullanıcılarına teşekkür niteliğinde olan 5 yıl garanti hizmeti, Mart ayı sonuna kadar yapılacak alışverişlerde geçerli.

TNB A.Ş. Genel Müdürü Aytaç Biter yaptığı açıklamada 'Bilişim sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübesi, uzmanlığı ve yeniliklerde öncülüğüyle tanınan Toshiba'nın en yeni ürünlerini Toshiba kalitesi ve güvencesiyle sunarken şimdi eşsiz bir fırsata imza atıyoruz. Ürünlerimize o kadar güveniyoruz ki şimdi tüm ürünlerimizi 5 yıl garantili olarak sunuyoruz. İster bir Toshiba notebook, TV veya tablet alın; isterseniz Toshiba HDD veya çevre dostu Led aydınlatma ürün grubumuzdan ürün seçin; tüm ürünlerimiz 2020 yılına kadar garantili. Toshiba ile 25'inci yılımızda Toshiba kullanıcılarına teşekkür niteliğinde olan 5 yıl garanti hizmeti, Mart ayı sonuna kadar yapılacak alışverişlerde geçerli.' dedi.

Bosch, Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni imzaladı

Yaşam için teknoloji üreten Bosch, daha yaşanabilir bir dünya hedefiyle Birleşmiş Milletler Küresel Sözleşmesi'nin taraflarından biri oldu.
Bosch San. ve Tic. A.Ş., gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için sorumlu bir vatandaş olarak iş dünyasında ortak bir kalkınma kültürü oluşturmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni (United Nations Global Compact) imzaladı. Faaliyet gösterdiği tüm alanlarda toplumun çıkarlarını ön plana koyan Bosch, ürünlerini ve hizmetlerini; insanların güvenliği, kaynakların ekonomik kullanımı ve çevresel sürdürülebilirlik doğrultusunda tasarlıyor.

Maliye film ve dizileri izliyor!

Maliye, dizilerin, özel okulların ve askerlere istisna olarak verilen akaryakıttan yaşanan vergi kayıplarının peşine düştü.
Vergi Denetim Kurulu'nun 2014 yılı faaliyet raporunda yürütülen çalışmalar tek tek sıralandı.
Buna göre, Maliye, 'film, video, televizyon dizi ve programları yapım faaliyetlerinde olabilecek muhtemel vergi kayıp ve kaçağının tespiti ve önlenebilmesine yönelik görüş ve önerilerin oluşturulması, Türk Silahlı Kuvvetleri'nce askeri istisna kapsamında kendi ihtiyacı için temin edilen akaryakıtın amacı dışında teslim edilmesi nedeniyle oluşabilecek vergi kayıp kaçağı, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren mükelleflerin chip para, bonus, para puan, paraf para gibi promosyon uygulamaları sonucunda neden olabilecekleri muhtemel vergi kayıp ve kaçağını' araştırıyor.

Marmaray'ın zararı belirlendi

İstanbul'da yıllarca toplu taşımacılığın en önemli ayaklarından biri olan ve 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devredilen Şehir Hatları İşletmesi, Marmaray'ın açılışından sonra yolcu kaybına uğrayıp 2014'te 28 milyon lira zarar etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sermayesine yüzde 90 oranında iştirak ettiği İstanbul Şehir Hatları, zarar ettiği gerekçesiyle 30 milyon lira sermaye artırımına gitti.
İBB Meclisi Plan Bütçe Komisyonu'nun gündeme getirdiği raporda, şirketin tüm gelirleri toplamı 2015 yılında aylık 8 milyon 165 bin 750 lira iken, aylık gideri 10 bin 195 bin lira olarak açıklandı.
Şirketin zarar etmesine gerekçe olarak personel, yağ, yakıt ve bakım onarım ve diğer kalemlerden oluşan işletme giderlerinden tasarrufa yönelik tedbir alınamaması gösterildi.
Sermaye artırımının gerekçeleri sıralandığı raporda, deniz vasıtalarının maliyet açısından daha uygun, konforlu ve modern vasıtalara dönüştürülmesinin önemi vurgulandı.
Raporda, 'Şehir Hatları A.Ş, 2011 yılında 28 milyon TL zarar ederken, zararını 2012 yılında 25 milyon TL'ye, 2013 yılında 17.5 milyon TL'ye düşürdü. 2014 yılında ise, Marmaray'ın etkisiyle de yolcu sayılarının düştüğü, gelirdeki azalma neticesinde de zarar artarak 28 milyon TL oldu' denildi.
Bilindiği gibi İzmir'de AKP'liler, sürekli olarak ESHOT'un zararını dile getiriyorlar ve yönetime çatıyorlar.

Petrol fiyatlarında indirim!


İran, Suudi Arabistan ve diğer petrol üreticileriyle Asya petrol pazarında rekabet etmek için petrol fiyatlarını düşürmeyi öngörüyor.
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Milli Petrol Şirketi Uluslararası İlişkiler Direktörü Muhsin Kemseri, İran'ın uluslararası pazarlardaki payını yükseltmek için ihraç ettiği ham petrolün fiyatını düşürmeyi planladığını söyledi.

Kemseri, 'Suudi Arabistan da Asya pazarına ihraç ettiği petrolün fiyatını düşürmüştü. Sonuç olarak rekabet etmemiz gerekiyor. İran da petrol fiyatlarında indirime gidecek. ABD, Güney Amerika ülkeleri, Venezuela ve Rusya da Asya pazarında yer alıyor.
Yani bu pazarda rekabet çok yüksek ve herkesin pazar payını korumak için petrol fiyatlarında indirime gitmesi mantıklı.
Suudi Arabistan pazarın şartlarına göre hareket ediyor' dedi.

Kazanın başkenti İstanbul

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin açıkladığı rakamlar, iktisadi büyüklük açısıdan dünyada 34. sırada yer alan İstanbul'un iş kazalarının adeta başkenti olduğunu ortaya koydu.

İstanbul'da 2009'da 8 bin 900 iş kazası meydana gelirken, geçen yıl bu rakam 38 bin 539'a çıktı.
Çelik, 2014 içinde İstanbul'da 930 inşaatın denetlendiğini, 450'sinde işin durdurulduğunu ve işyerlerine 5 milyon 543 bin 303 TL idari para cezası uygulandığını bildirdi.
İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin rakamlar, son yıllarda uçaklarla ilgili yaşanan kazalarda yaşanan artışı da gündeme getirdi.
Çelik, İstanbul'da her türlü uçak kazası sonucu meydana gelen travma sayısını 2009'da 8, 2010'da 17, 2011'de 26 ve 2012'de ise 99 olarak açıkladı.
***

DİP EKSPRES
Borajet gülümsetiyor!


Öğretim Üyeleri Borajet İle 20 TL'ye Uçuyor.
Devlet üniversitelerinde çalışan tüm öğretim üyeleri, İstanbul'dan İzmir, Adana, Çanakkale, Edremit, Trabzon ve Tokat'a sadece 20 TL'ye uçuyor. Borajet yetkilileri, 'Artık üniversitelerimiz birbirine daha yakın!' dedikten sohra şu cümleyi ilave ediyorlar:
'Gülümseyin, Türkiye'nin kaliteli havayolu Borajet ile uçuyorsunuz!'