Büyük Menderes taştı, çiftçi şaşırdı

Abone Ol


Kocabaş, kış dönemi sonrası gelen taşkının pamuk üreticisinin hesaplarını alt üst ettiğini kaydetti. Kocabaş, "Son taşkında Burunköy, Akçakaya, Kalcık, Karaatlı ve Pamukçular Köyü ovaları yine su altında kalmıştı. Bu bölgede arazisi olan çiftçilerimiz en erken bir ay sonra tarlalarına girebilecek. Arazilerin geç ekilmesinin getireceği fatura ağır olacak" diye konuştu. Kocabaş, Çalıköy- Söke regülatörü arasında ıslah çalışmasının öncelikli olarak hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

131 Nolu Tariş Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer de ekim sezonu öncesi yaşanan ikinci taşkın şokunun pamuk üreticisi ortaklarını olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Özer, "Şu anda taşkının etkisinde kalan tarım arazileri Söke Ovası'nın en verimli bölgeleri. Üretici olarak taşkın sıkıntısını her yıl yaşamaktayız. Bir an önce bölgemizde Büyük Menderes'in ıslahı şart" dedi.

KAMERA ŞAKASI GİBİ


İkinci taşkın şokundan en çok etkilenen köylerin başında gelen Burunköy'ün Muhtarı Halil Eskibaş, şimdilik tek tesellilerinin taşkının yerleşim birimlerini tehdit etmemesi olduğunu söyledi. Eskibaş, "Bize bu taşkın kamera şakası gibi geldi. Önümüzdeki günlerde tüm üreticilerimiz tarlaya inmenin heyecanı yaşarken, sabah kalktıklarında arazilerin su ile dolu olduğunu gördüler. İnanmak istemiyorlar. Borçlarımızı bakanlık erteleyerek taksitlendirmiş, ödeme kolaylığı yapmıştı. Ama şimdi o ertelenen borçları ödeyebilmek için tarlamıza pamuk ekememe riski var. Çaresisiz" dedi.

'70 YAŞINDAYIM, İLK KEZ YAZ TAŞKINI GÖRÜYORUM'

Burunköy yöresi pamuk üreticilerinden Tevfik Ayrılmaz, her kış Menderes taşkınında en ağır faturayı başta kendi köyleri Burunköy ile Akçakaya'nın ödediğini söyledi. Ayrılmaz, "70 yaşındayım, kış aylarında yaşadığımız taşkınlara şahit olduk, onlara alışmıştık. Ama ilk kez mayıs ayına gireceğimiz bu günlerde taşkını yaşıyoruz. Tarlaya ne zaman girebileceğimiz de meçhul. Ovamızda bu sezon ekim de yapılmayabilir" diye konuştu.