Bu tarihten itibaren, kayısı, şeftali, vişne, kiraz, erik, badem, armut ve elma meyvelerinin üretim ve çoğaltım materyalleri, ancak "bitki pasaportu ile satılabilecek, sevkedilebilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hazırladığı ve 12 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik ile zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile bunları üreten, ithalatını ve ticaretini yapan ve depolayanların kayıt altına alınmasına ilişkin sistem kurulması öngörülmüştü. Kayıt sisteminin oluşturulması ile bu materyallerin hareketleri izlenerek, herhangi bir zararlı organizmaya rastlanması durumunda kaynağa kısa sürede ulaşılması ve gerekli tedbirlerin alınması hedefleniyor.

Yönetmelik ile başta "şarka virüsü" olmak üzere kayısının hastalık ve zararlılardan korunması için, Malatya, Elazığ, Şanlıurfa illeri sınırları içerisindeki alanlar, taş çekirdekli bitkisel üretim materyalleri sevkiyatı ve hareketi açısından "korunmuş bölgeler" ilan edilirken; taş çekirdekli meyveler (kayısı, şeftali, vişne, kiraz, erik, badem), Malus Mill. (elma), Pyrus L. (armut) fidanı üreticileri için yönetmelik hükümlerinin, yayın tarihinden itibaren 3 ay sonra (12 Nisan'da ) uygulanması hükmü getirildi. Artık, 12 Nisan'dan itibaren taş çekirdeklilere ilişkin bitkisel üretim materyallerinin sevkiyatı, ancak bitki pasaportu ile yapılabilecek.

Yönetmeliğin kayısı, şeftali, vişne, kiraz, erik, badem, armut ve elma meyvelerinin üretim ve çoğaltım materyalleri ile ilgili hükümleri 12 Nisan'dan itibaren uygulanırken, diğer hükümleri, 1 Aralık 2011'den itibaren yürürlüğe girecek. Daha önce ruhsat alan bitki yetiştirme ruhsatına sahip fidan, fide, süs bitkisi ve çiçek soğanı üreticileri, yönetmeliğe, yürürlüğe girdiği 1 Aralık 2011 tarihinden itibaren üç ay içerisinde yani 1 Mart 2012 tarihine kadar uyum sağlayacak.
 

Editör: Haber Merkezi