Şehirde yaşayan herkes bahçeden domates, biber toplanarak yapılan bir kahvaltıyı hayal eder. Akşam odun ateşinde pişen yemeklerin tadı, serin esen rüzgarın altında çardakta içilen çayın lezzeti bir başka olur. Cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik aletlerden uzak, kimyasal maddelerin kullanılmadığı ekolojik köyde Akdeniz mutfağının leziz yemeklerinin kokusu sarıyor her yeri.

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Pastoral Vadi Ekoloji köyü, ekolojik hayatı canlandırma adına birçoğumuzun köyümüzde yaşadığı ortamı yeniden sunuyor. Köye gelen turistler odun ateşinde pişen yemeklerden yerken, tatillerini tarladan domates toplayıp çapa yaparak geçiriyor.

Ekmekler taş fırından

Tarım ve turizmi bir araya getirerek doğayla iç içe tatil imkânı sunan ekolojik tarım turizmi, yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor. Fethiye'nin Yanıklar mevkiinde hizmet veren organik tatil köyünde turistler günün bir bölümünü bahçe çapalamakla geçiriyor. Ahşap ve kerpiç evlerde kalan misafirler sabah uyanınca domates, biber ve kavun fidelerinin bulunduğu tarlalarda kendi ürünlerini kendileri toplayabiliyor. Pastoral Vadi'de tatil yapan misafirler ayrıca yerel kültür ve el sanatları atölyelerinde kilim dokumayı, topraktan çömlek yapmayı, ahşap oymayı, sepet örmeyi, tarhana, erişte, reçel ve turşu yapmayı öğreniyor. Ekolojik turizmin gereği olarak televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik aletlerin kullanılmadığını söyleyen işletme sahibi Ahmet Kizen, tesisteki yemeklerin gazlı ocaklar yerine odun ateşinde pişirildiğini ifade ediyor.

Yemek hazırlama işi aynı zamanda bir atölye çalışması olduğundan gelen turistler yemekleri kendi ellerinde odun ateşinde, ekmeklerini de taş fırında pişiriyor. Lokantaların menülerinde yer almayan, evlerin mutfaklarında artık yapılmayan Akdeniz mutfağına özgü yemekler, köy evlerinin mutfağında gelen müşterilerle beraberce hazırlanıyor.

Tatil için ekolojik köye gelen Kanadalı Ashley Cole, bu köyü internetten bulduğunu söylüyor. Taş evde kaldığını, sabahları kuş sesleri ile uyandığını aktaran Cole, "Buraya bayıldım. Domates, portakal topluyorum. Çileklerin arasından yabani otları yoluyorum. Gittiğimde ülkemde bütün arkadaş çevreme tavsiye edeceğim. Kitle turizmi yapılan yerleri sevmiyorum. Hem sakin hem de toprakla uğraşmak çok güzel." diyor.

Fethiye'nin Faralya köyü yakınlarında bulunan Patika Ekolojik Çiftliği de müşterilere doğal ortamda tatil yapma imkanı sunuyor. Çiğdem ve Erol Scott çiftinin işlettiği çiftlikte, tatilciler sebze ve meyve yetiştirme konusunda deneyim kazanabiliyor. İsteyenler çadırda veya taş evlerde kalıyor.

Bez terlikler...

Kayaköy'de bulunan Kaya Misafir Evi ise müşterilere ev ortamında bir tatil imkanı sunuyor. İşletmeciliğini Filiz Almalı'nın yaptığı tesis ev mantığı ile işletilirken, odalara girişten itibaren bez terliklerle giriliyor. Yemekler misafirlerin istekleri doğrultusunda organik ürünler kullanılarak odun ateşinde pişirilirken ekmek, kuzineli sobada yapılıyor. Filiz Almalı, gelen misafirlerin aynı zamanda bağbozumuna gidebildiklerini anlatıyor.

Editör: Haber Merkezi