DEİK'te tepki istifası...

Abone Ol

DEİK yönetim kurulunun oybirliğiyle aldığı karar doğrultusunda istifa eden Hisarcıklıoğlu, 'Özel sektörle ilişkiyi özel sektör kurar' diyerek DEİK'te bürokratikleşme uyarısında bulundu.

Mektubunda ne yazdı?

Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye gönderdiği istifa mektubunda DEİK bünyesinde kazanılan başarıları anımsatarak şunları kaydetti: 'Geldiğimiz noktada 11 Eylül 2014'te yasalaşan 6552 sayılı Kanun ile Yüce Meclisimiz, mevcut DEİK'in kapatılmasını ve Ekonomi Bakanlığımıza bağlı yeni bir DEİK kurulmasını takdir etmiştir. 20 Eylül 2014'te Ekonomi Bakanlığımızın yayımladığı yeni yönetmelik ile de Ekonomi Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösterecek yeni DEİK'in yapısı şekillenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir parçası olarak, artık kamu gücünü ve devlet imkânlarını kullanabilecek DEİK daha fazla araç ve imkân ile donatılmış olacaktır. Tüm temennimiz DEİK'in yeni yapısıyla daha büyük başarılara imza atması, Türkiye'nin dış ekonomik ilişkilerinde hareket alanını daha da geliştirmesidir.'

Habercisi olmuştuk

Birkaç gün önce Haber Ekspres'te Ekim ile birlikte yeni zamların geleceğini okumuşsunuzdur. Ekim'e gelmeden ilk zam haberi gündeme düştü. İZMİRGAZ'ın doğalgaz dağıtım bölgesi için yeni sistem kullanım bedelleri belirlendi. Ekimden itibaren sistem kullanım bedelleri, tüketicinin bulunduğu kademeye göre yüzde 2-8 arasında artacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, İZMİRGAZ'ın 2012-2016 arası perakende satış tarifelerinde düzenlemeye gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, İZMİRGAZ'ın tarife hesaplamalarına esas 2014 yılı başı baz varlık tabanı 183 milyon 773 bin 917 lira olarak belirlendi. Şirketin tarife uygulama dönemi öngörülen şebeke yatırım tutarı tavanları 2014, 2015 ve 2016 için 25 milyon 364 bin 9 lira olarak olarak kararlaştırıldı. Ekim ayı için belirlenen sistem kullanım bedeli üst sınırları, her ay bir formül çerçevesinde yeniden hesaplanacak.

Doğalgaz faturası kabarık

Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 9,5 milyon konut abonesi, toplam 9 milyar metreküp doğalgaz tüketti. Konut başına ortalama doğalgaz tüketimi 956 metreküp, doğalgaz için yapılan ödeme bin 23 lira oldu. Bayburt'taki bir konut abonesinin yıllık doğalgaz ödemesi ortalama bin 331, Van'da bin 327, Gaziantep'te bin 279, Eskişehir'de bin 242 lirayı buldu.
Doğalgaz dağıtım ağının yaygınlaşmasıyla konut abone sayısı geçen yıl sonunda 9 milyon 484 bin 324'e yükseldi. Konutlarda yıl boyunca tüketilen doğalgaz miktarı ise 9 milyar 65 milyon 146 bin 726 metreküpe ulaştı. Yani geçen yıl doğalgaz faturası en kabarık kentimiz Bayburt oldu.
Bu arada meraklısına hatırlatayım:
Doğalgazda, İstanbul'u 1 milyon 458 bin 975 konut abonesiyle Ankara izliyor. Bursa'da ise 726 bin 768 konut doğalgaz kullanıyor.
Bu üç ili 379 bin 926 aboneyle Kocaeli, 284 bin 139 aboneyle İzmir, 229 bin 513 aboneyle Eskişehir, 221 bin 828 aboneyle Konya ve 217 bin 828 aboneyle Kayseri izledi.

Türkiye dokuzuncu sırada

Türkiye, geçen yıl 45,2 milyar metreküple en çok doğalgaz ithalat eden ülkeler arasında 9. sırada yer aldı. Amerikan Enerji İdaresinden derlediği verilere göre, dünyada her yıl yaklaşık 3 trilyon metreküp gaz tüketimi gerçekleşiyor.
Geçen yıl en fazla doğalgaz ithalatını gerçekleştiren ülke 122 milyar metreküple Japonya olurken, bu ülkeyi, 88,7 milyar metreküple dünyanın en gelişmiş ekonomisi ABD ve 88 milyar metreküple Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya takip etti.
Türkiye, 2013'te gerçekleştirdiği 45,2 milyar metreküplük doğalgaz ithalatıyla dünya sıralamasında 9'uncu oldu. Bu arada şunu da belirtmekte yarar var: Zamma rağmen şu anda doğalgaz, özellikle İzmirliler için, en ucuz enerji oluyor.

Liman ve Lojistik sektörü Aliağa'da

İzmir'in Sanayi ve Deniz Ticaret kenti Aliağa, geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediği 'Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi' ne ikinci kez ev sahipliği yapacak. Aliağa Ticaret Odası,  23-24 Ekim tarihlerinde 2.sini düzenleyeceği  'Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi" ile Türkiye'deki ve Dünya'daki sektörün dinamiklerini buluşturacak.
Kentteki limanlardan yılda 40 milyon tonun üzerinde elleçlemenin (yükleme boşaltma) yapıldığı Aliağa'da denizcilik ve liman işletmeciliği büyük bir ivme ile gelişiyor. Yılda 5 bin geminin giriş çıkış yaptığı Aliağa'da 2013 rakamlarına göre yılda 10 Milyar 163 milyon 347 bin 534 USD değerinde ihracat yapılıyor. Aliağa'da yapılacak olan zirvede, sektörün durumu,  yerel ve uluslararası pazarda en uygun olacak şekilde liman endüstrisinin nasıl geliştirileceğine dair yeni stratejileri ve teknolojileri gözler önüne serecek.


DİP EKSPRES

Çin'le görüşmeler sürüyor


New York'ta bulunan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi başkanlığındaki Çin heyeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Türkiye ile serbest ticaret anlaşması yapılması teklifinde bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurul görüşmeler çerçevesinde New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Wang Yi ile bir araya geldi. İkili ve bölgesel ilişkilerin gündeme geldiği görüşmede, Çin tarafının Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk Dışişleri heyetine, bir serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının faydalı olacağı düşüncesini dile getirdiği belirtildi. Heyetler arasında görüşmede, önümüzdeki dönemde yapılacak ziyaretlere değinilerek, Çin tarafının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret etme beklentisinin dile getirildiği bildirildi. Görüşmede ayıca ikili ticaretin arttırılması konusu ele alınırken, Türk tarafının BM Güvenlik Konseyi geçici adaylığı konusunda Çin'in desteğini talep ettiği belirtildi.