Desteğini yineledi

Abone Ol

6. Ekonomik İş Birliği Teşkilatı (EİT) Tarım Bakanları Toplantısı Bakü'de yapıldı.
Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Karimov, EİT'nin gıda güvenliği ve doğal kaynaklar yönetimindeki bölgesel iş birliği için en önemli platformlardan biri olduğunun altını çizdi.
EİT Genel Sekreteri Hadi Soleimanpour, gıda güvenliği ve tarımsal kalkınmanın bölgenin önceliği olduğunu dikkate aldıklarını ve bu sebeple FAO ile birlikte gıda güvenliği için EİT Bölge Programı'nı formüle ettiklerini ifade etti.
T.C. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bölgenin ciddi bir tarımsal ve gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Pakdemirli, 'İhtiyaçlarımız her geçen gün artıyor ve 2050 yılına geldiğimizde dünya nüfusunun 10 milyarı aşmış olması bekleniyor.
Bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için, tarımın önemini iyice anlamalıyız. Tarım, sağladığı yaklaşık yüzde 37'lik istihdamla, EİT bölgesindeki büyüme ve kalkınmanın ana kaynaklarından biri.
EİT ülkelerindeki GSMH'nın yüzde 11'inin de tarım sektöründen geldiğini hesaba katmalı, daha çok çalışarak ekonomide tarımın payını arttırmalıyız' dedi.

Kilit engeller belirlendi

EİT Bakanlar toplantısına katılan ve FAO'nun desteğini yineleyen FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, yakın zamanda FAO'nun teknik desteğiyle, EİT Bölgesi'ne ait ilk 'Gıda Güvenliği Özeti'ni çıkardıklarını ifade etti. Gutu, rapor ile bölgede gıda güvenliğine erişimdeki kilit engelleri tanımladıklarını sözlerine ekledi.
'Gıda Güvenliği Özeti'ndeki bulgular EİT ülkelerinin son 20 yılda tarımsal üretimde artış yaşarken, kötü beslenmeyi azalttıklarını gösteriyor. Ancak, rapor aynı zamanda geçtiğimiz yıllarda bu ilerlemede bir durgunluk yaşandığına da dikkatleri çekiyor.
Tahminlere göre, bölge nüfusunun yüzde 13'ü (59 milyon kişi) hala yetersiz besleniyor.
Buna nazaran bölgede yükselen fazla kiloluluk ve obezite, üye ülkelerde endişe yaratıyor.

30 'Tarım Silikon Vadisi' kuracak

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, 2025 yılına kadar yaklaşık 30 tarım yüksek teknoloji endüstrisi gösteri bölgesi kuracağını açıkladı. Modern tarımı desteklemek için kurulacak bölgelere 'Tarım Silikon Vadileri' adı verildi.
Öte yandan Çin, 2019'da, Devlet İstatistik Kurumu'nun yaptığı açıklamaya göre, tahıl mahsulü 663,84 milyon tona yükseldi; bu, geçen yıldan 5,94 milyon ton fazla yani bir yılda yüzde 0,9 fazla bir hasada denk düşüyor.
İstatistik Kurumu'nun verileri tahıl üretiminin hektar başına 5.715 kg tuttuğunu gösteriyor; ki bu, bir yılda yüzde 1,8'lik bir artışa denk geliyor.

Kişisel veriler için

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında işletmelerin Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi'ne (VERBİS) kaydolmaları için tanınan süre 31 Aralık'ta sona erecek.
Ancak bir çok şirket, çalışmasını tamamlayamadı. Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy ile Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, sürenin uzatılması gerektiğini belirterek 'Üyelerimiz çalışmalarını sürdürüyor ama yıl sonuna kadar yetiştirmek mümkün görünmüyor. Sürenin uzatılmasıyla daha sağlıklı bir çalışma yürütülecektir' dedi.
Yıllık çalışan sayısı 50'den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL'den çok olan işletmelerin VERBİS'e kaydolmaları için tanınan süre 31 Aralık'ta dolacak.
VERBİS'e kayıt olmayanlar, 20 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar para cezasını da içeren idari yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.
Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat ve Akhisar Ticaret Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy 'Yaptırımlar çok ama verilen süre az' dedi.

Karaburun'daki balık çiftlikleri

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Karaburun'da Cumhurbaşkanlığı kararıyla 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan edilen alanlarda kurulan balık çiftliklerini ve su ürünleri yetiştiriciliğini Meclis gündemine taşıdı.
Sındır, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu önergeyle; Karaburun, Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde balık yetiştiriciliği yapan firmaları ve bu firmaların hangi kurumdan yetki ve ruhsat aldığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu.

DİP EKSPRES

Eşsiz doğal zenginlikler

Karaburun ve Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde su ürünleri yetiştiriciliği yapılamayacağının altını çizen Sındır, 'Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve Anayasa'nın 56. Maddesinde de yer aldığı üzere çevreyi korumak devletin ödevidir.
2872 sayılı Çevre kanunun 9. Maddesinde 'Denizlerde yapılacak balık çiftlikleri, hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler ile doğal ve arkeolojik sit alanlarında kurulamaz.' der.
Tüm bu yasal zemine rağmen bölgemizin eşsiz doğal zenginlikleri talan ediliyor, ekolojik değeri daha çok para kazanma hırsına kurban veriliyor' dedi.