Dizelin devri bitiyor!

Abone Ol
Son yıllarda 'dizel' otomobiller moda oldu...
Herkes, hayalini süsleyen aracın markası ne olursa olsun, seçiminde 'dizel' olmasına özen gösteriyor. Bir ara hem gazlı hem de benzinli birkaç araç piyasaya sürülmüştü ama nedense reklamı mı iyi yapılmadı bu yüzden tutmadı. Şimdi ise 'dizel' otoların sonunun gelip gelmediği tartışılıyor. Nedeni ise çok önemli:
Saldığı zararlı partiküller ve azot oksitleri nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından çevreye ve insan sağlığına zarar verdiklerini açıkladı. Dahası, dizel otomobiller, sigaradan bile daha tehlikeli gösteriliyor. Türkiye'ye ne zaman sıra gelecek bilmiyorum ama birçok ülkenin bu konuda radikal tedbirler almaya başladığını biliyorum. 
Örneğin: Fransa'nın Başkenti Paris'e 3,5 yıl sonra 'dizel' araç girmeyecek. Şimdiden ilan edildi.
 İhracat haziranda da yükseldi
TİM verilerine göre Haziranda ihracat yüzde 1,8 artışla 11,87 milyar dolar oldu. 6 aylık ihracat yüzde 3,8 oranında düşüşle 70 milyar 654 milyon dolara geriledi. İstanbul Ticaret Odasının (İTO) 1995 bazlı verilerine göre, Haziran 2016 itibarıyla Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 8,25 ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yıllık ortalama yüzde 6,49 arttı. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme yaptığımız andan itibaren, hafta sonu itibarıyla söylüyorum, 1 milyon 700 bin kişiyi emekli yapmak zorundayız.' diyen Bakan Soylu, '300-400 bin rakamları'nın gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Türkiye-Rusya İlişkilerinin normalleşmesi adımının atılması sonrası, ilk charter uçuş 7 Temmuz'da gerçekleştirilecek. ASELSAN ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) arasında bedeli 97 milyon TL ve 33 milyon doları aşan sözleşme imzalandı. Paralel yapı kapsamında yürütülen soruşturmada tutuklandıktan bir ay sonra adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest kalan Dumankaya şirketinin murahhas üyesi Halit Dumankaya'nın ayak bileğine elektronik kelepçe takıldı.
Yakında öğreneceğiz!
Özetle; her gün ortalama 200'e yakın aracın İzmir trafiğine girdiğini düşünürsek, alıcılara 'İyi düşünün!' demekten başka bir uyarı yapamam. Eğer Türkiye'de böyle bir karar alınırsa şu anda 'alıcı' bekleyen binlerce kamyon ve traktöre ikinci el dizel otomobiller de eklenebilir. Ama sağlığımız için çok daha radikal tedbirlerin alınması gerekiyor. Şu anda ülkemizde özellikle büyük şehirlerde 'kanser' ya da onun gibi tehlikeli 'koah'tan kaybettiklerimizin sayısında da büyük artış var.
Ben size İzmir için çok daha önemli bir tehlikeden söz edeyim:
Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Hatice Üstünkar Uysal, 'Son beş yıldır tüm ülkemizde olduğu gibi İzmir'de de hastalarımıza mevsimlere göre ilaç veremiyoruz' diyor...
Okullarda, yılın 12 ayı, 52 haftası ve dört mevsimi olduğun öğrendik.
Ancak sera gazlarından tutun da çevre kirlilikleri mevsimleri de değiştirdi. Özellikle astım hastaları ile göğüs hastaları bunun olumsuz etkisin en fazla hissedenleri.Uzman Dr. Hatice Üstünkar Uysal ayrıca Bornova gibi İzmir'in birçok semtinde, mahallesinde 'kentsel yenilenme projeleri' ile önemli inşaatların olduğunu bunun da havada uçuşan toz zerrecikleri ile insan vücudunda çok önemli hastalık ve hasar meydana getirdiğini de belirliyor.
Üreticimiz için 
AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya İzmir'deki çiftçilere prim müjdesi verdi. Tarım sektörünün stratejik sektör olduğunu ifade eden Kaya '2015 Yılı Tarımsal Desteklemeleri kapsamında ödenecek olan pamuk primleri üretici hesaplarına yatırılmaya başlamıştır. Ayrıca çiftçimiz, üreticimiz rahat olsun, ürünlerimizin fiyatlarında yaşanabilecek her türlü dalgalanma da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız anında müdahale edecek' dedi.
Özel destek
Küçük Menderes ve Bakırçay'ın ülkemizin en önemli havzaları olduğunu söyleyen Kaya 'Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarına ilişkin olarak stratejik bir değerlendirme ve özel destekleme konusunda ki çalışmalarımız devam ediyor.
Üreticimizin alın terinin fazlası ile karşılığını alması için gereken tüm çalışmaları parti olarak yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.'dedi.
Şap ve çiçek ne zaman bitecek?
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay ülkemizde son yıllarda giderek artan ve hayvanlarımızın telef olmasına neden olan Şap ve Çiçek hastalığını TBMM gündemine taşıdı. Balbay hastalıklara ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıltması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Balbay AKP iktidarlarının ülkemizde uyguladıkları tarım ve hayvancılık politikalarının daima üreticiyi mağdur ettiğini, hayvancılıkta yaşanan sorununda bu politikaların bir yansıması olduğunu ifade ederek, hayvanlarda görülen şap ve çiçek hastalığının ne zaman biteceğini sordu.
Terörün finans kaynağı...
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, terör örgütü PKK ve örgütün en büyük finans kaynağı uyuşturucuya yönelik operasyonda, 62 milyon 584 bin 15 kök Hint keneviri imha edildi. Ayrıca; teröristlerce bombalı saldırıda kullanılacağı değerlendirilen çoğunluğu lüks 22 araç yakalandı. Örgütün en büyük finans kaynağı uyuşturucuya yönelik operasyonda, yaklaşık 20 ton patlamaya hazır hale getirilmiş amonyum nitrat ele geçirildi. 
Şehit aileleri ve gazilere faizsiz konut
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri konut sahibi yapıyor. Şehit ailelerine ve gazilere 552 milyonluk faizsiz konut kredisi sağlayıp, bin 577 konut verildi. TOKİ Başkanı Ergün Turan, şehit aileleri ve vazife malulleri, engelliler ve emekli vatandaşlara özel kontenjan ayırıp öncelik verdiklerini belirtti.
Şehit aileleri ve gazilere 552 milyon liralık konut kredisi verdiklerini söyleyen Turan, 'Ülkemiz için canlarını feda eden şehitlerimizin aileleri ve gazilerimize minnet borcumuzu ödemeliyiz. 18 bin 675 şehit ailesi, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine yaklaşık 552 milyonluk faizsiz konut kredisi sağlayıp, bin 577 konut verdik' dedi. 
TOKİ olarak şehit yakınları ve terör malullerinin konut sahibi olabilmelerini kolaylaştırdıklarını belirten Turan, şöyle konuştu:
'Şehit kredisinden yararlanılarak edinilecek konutlar için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Tapunun en fazla bir yıl önce alınmış olması yeterli olmaktadır. Kredi ile istenilen yörede ve istenilen büyüklükte konut edinmek mümkündür. Kredinin geri ödemesi, hak sahibinin her türlü tazminat dahil, almakta olduğu maaşının bir bölü dördü tutarındaki miktarın T.C. Sosyal Güvenlik Kurumunca kesilmesi suretiyle yapılır. Kredinin vadesi, borcun tamamen ödendiği zamandır. Krediye faiz uygulanmaz.'
Borsa'da ilk yarının tek kaybedeni Fenerbahçe
Borsa İstanbul'da yılın ilk yarısında spor şirketlerinden sadece Fenerbahçe yatırımcısına zarar ettirirken Trabzonspor yatırımcısı parasını 2,5 katına çıkardı. Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören spor şirketlerinden Trabzonspor, Beşiktaş ve Galatasaray yılın ilk yarısında yatırımcısının yüzünü güldürürken Fenerbahçe hisseleri 2015 yılı kapanışına göre yüzde 3 değer kaybetti. Trabzonspor hisseleri, yılın ilk yarısında yüzde 160 yükselerek 3,3 liraya çıkarken Spor Toto Süper Lig'in 2015-2016 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş'ın hisseleri yüzde 61, Galatasaray'ın hisseleri yüzde 46 değer kazandı.En yüksek piyasa değerine sahip spor şirketi ise Fenerbahçe. 
Verilmiş taviz yok!
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakat kapsamında Gazzelilere yardımların ulaştırılacağını, içme suyu ve elektrik gibi sıkıntıların Türkiye tarafından giderileceğini belirterek, 'Burada verilmiş bir taviz yok, bilakis Gazze'deki kardeşlerimize de sahip çıkan bir yaklaşımı benimsedik' dedi.
Bakan Rusya'ya da taviz verilmediğini belirtti.
Turizm sektörüne İŞKUR dopingi 
İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, konaklama faaliyeti yürüten turizm işletmelerinde 2015 yılında çalışmış olan, aynı yıl en az 3 ay işi askıya alınan kişilerden, Mayıs 2016 bitimine kadar işe başlayarak kesintisiz 9 ay çalıştırılan kişilerin ücretlerinin ve sigorta primlerinin takip eden 3 ay süresince İŞKUR tarafından karşılanacağını içeren SİDEP Projesi için işletmecilere çağrıda bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokoller kapsamında bir İŞKUR desteği daha işverenlerle buluşuyor. 
İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, 'Sektörel İstihdam Destekleme Eğitim Programı ile tatil ve diğer kısa süreli otel vb. konaklama faaliyetlerini yürüten işyerlerinde 2015 yılında çalışmış olan ve aynı yıl en az 3 ay iş akdi askıda olan kişilerden, aynı işyerinde 01.01.2016-31.05.2016 tarihlerine kadar işe başlayarak kesintisiz 9 ay çalıştırılmaları durumunda (fiili çalışma ve denkleştirme dahil) bu kişilerin takip eden 3 ay süresince ücretleri ve sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Destek verilen süre içinde, işverenler tarafından çalışanlara yönelik haftada en az bir tam çalışma gün süresi kadar mesleki eğitim veya yabancı dil eğitimi gibi kişisel gelişimlerini sağlayıcı eğitimler de verilecektir' dedi. 
***
DİP EKSPRES

Çek Cumhuriyeti'nin ismi ' Çekya' oldu
Çek Cumhuriyeti ismini değiştirerek Çekya oldu. 
Prag yönetimi yürürlüğe giren resmi değişikliği ve ülkenin yeni adının İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça ve Çince'deki versiyonlarını başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlara bildirdi.Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Michaela Lagronova ülkenin yeni adına kullanım zorunluluğu getirilmeyeceğini ve ismin uluslararası toplantılarda hemen kullanılmayacağını açıkladı.Çek Cumhuriyeti'nde aslında isim tartışmaları bir süredir devam ediyordu.
Bir kısım politikacının önerdiği Czechia (Çekya) adına karşın bazıları ise Czechlands (Çekistan) kullanımını savunuyorlardı.