Corona virüsünün etkisi altına aldığı Çin’de üretim yapan birçok giyim firması üretimi Türkiye’ye aktarma amacıyla görüşmeler yürütüyor. Reuters haber ajansının aktardığına göre, hazır giyim imalat sektöründen yetkililer 2 milyar dolarlık yeni sipariş almayı beklediklerini söylüyor.

Çin’de anakarada 637 kişinin ölümüne neden olan Corona virüsü ülke ekonomisini de ciddi oranda etkiledi. Aralarında üretim fabrikalarının da olduğu birçok işletme hızlı bir şekilde yayılan salgın nedeniyle geçici olarak kapatılmış durumda. Hazır giyim imalat sektörü de bunlar arasında.

Reuters’dan Ceyda Çağlayan’a konuşan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu tasarım ve perakende firmalarının üretim için şu an Çin’e gidemediklerini ve Çin’deki birçok firmanın da üretimi dondurduğunu hatırlatarak, “Bu nedenle birçok tanınmış marka yeni sezon ürünlerinin üretimi için Türkiye’yle görüşmeye başladı” dedi.

"Türkiye 2 milyar dolarlık ihraç yapabilir"

Karasu ayrıca Çin’deki üretim maliyetinin yüzde 36 artması ve Türk Lirası’nın son iki yıldır değer kaybetmiş olmasının da Türkiye’yi Çin’e kıyasla üretim için daha cazip kıldığını söyledi.

Şu an bazı Avrupa firmalarının üretimi Türkiye’de gerçekleştirmek için görüşmeler yaptığına da değinen Karasu, “Çin’in halihazırda 170 milyar Dolarlık hazır giyim ihraç ürünü var. Ancak hesaplarımıza göre, siparişlerin yüzde 1’i artık Türkiye’ye aktarılacak. Bu da 2 milyar dolar ediyor” dedi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe Türkiye’deki hazır giyim imalat sektörünün şu an artışa geçen siparişleri karşılayabilecek kapasitede olduğunu söylüyor.

Yurtdışı hazır giyim firmalarının Çin’de başlayan Corona virüsü salgını sonrası Türkiye’den sıkça fiyat almaya başladıklarını belirten Gültepe’ye göre, bu sektörde muhtemelen Mayıs ayı itibariyle büyük bir yükseliş olacak ve aynı iş hacmi yaklaşık 5-6 ay devam edecek.

Altını bile solladı

Farklı otomotiv kuruluşlarında üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra Autofocus’u kurarak otomotiv sektörüne yönetim danışmanlığı hizmeti vermeye başlayan Uğur Sakarya, ikinci el piyasasına yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. 

İkinci el fiyatlarının 2019’un son çeyreğinden itibaren model bazında yüzde 20 yükseldiğini ve fiyat artışlarının Ocak ayında da devam ettiğini belirten Uğur Sakarya, “İkinci el araç fiyatları döviz, mevduat ve hatta altından fazla değer kazandı. Aynı dönemde döviz yüzde 5, mevduat yüzde 4, son dönemin gözdesi altın bile yüzde 12 kazandırırken, ikinci el araçlar yatırımcısına yüzde 20 kazandırdı. 2000 öncesi dönemlerdeki gibi iyi bir yatırım aracı durumuna geldi” dedi.

Yüzde 20 kazandırdı!

İkinci el fiyatlarının 2019’un son çeyreğinden itibaren model bazında yüzde 20 yükseldiğini ve fiyat artışlarının Ocak ayında da devam ettiğini belirten Uğur Sakarya, “İkinci el araç fiyatları döviz, mevduat ve hatta altından fazla değer kazandı. Aynı dönemde döviz yüzde 5, mevduat yüzde 4, son dönemin gözdesi altın bile yüzde 12 kazandırırken, ikinci el araçlar yatırımcısına yüzde 20 kazandırdı. 2000 öncesi dönemlerdeki gibi iyi bir yatırım aracı durumuna geldi” dedi.

Türkiye otomotiv pazarındaki daralama, 2019 yılının son çeyreğinde ekonomide yaşanan toparlanma sinyalleri ile faizlerdeki düşüş trendine bağlı olarak yavaşladı ve talebe dönüştü. 

Sıfır araç stoklarının talebe cevap verememesi, model yılı geçişi sebebiyle ithal markaların büyük bir bölümünün 2020 model sıfır araçları getirememesi sonucu, piyasada sıfır araç bulmakta zorlanan tüketici ikinci ele yöneldi. 

Talep büyük

Hem fiyat avantajı hem de sıfır araç stoklarının tükenmesi ile özellikle 1-3 yaş arası düşük kilometredeki araçların büyük talep gördüğünü bildiren Uğur Sakarya, “İkinci el stokları da kiralama şirketlerinden pazara sunulan araçların drastik düşüşü sebebiyle sınırlı kalınca fiyatlar inanılmaz derecede yükseldi. 

İkinci el araç fiyatları 2019 Eylül’den bugüne yüzde 20 artarak döviz, mevduat ve hatta altından fazla değer kazandı. Aynı dönemde döviz yüzde 5, mevduat yüzde 4, son dönemin gözdesi altın bile yüzde 12 kazandırırken, ikinci el araçlar yatırımcısına yüzde 20 kazandırdı. 2000 öncesi dönemlerdeki gibi iyi bir yatırım aracı durumuna geldi” dedi.

“Şubat sonundan itibaren fiyatlar normale dönecek”

2019’un son çeyreğinden itibaren ikinci el piyasasında yaşanan olağanüstü artışın Ocak ayında da devam ettiğini sözlerine ekleyen Uğur Sakarya, “Ocak ayında 2020 modellere geçiş sebebiyle ithal markaların neredeyse hiçbiri sıfır araç getiremedi. Bu dönemde, ikinci el tarafında özellikle premium segment ve SUV otomobillerde daha yüksek fiyat artışları görüldü. Yaşanan fiyat artışlarının Şubat ayında da bir miktar devam etmesini ancak ay sonundan itibaren 2020 model sıfır araçların stoklarının artması ile ikinci elde fiyat artışının duracağını hatta bir miktar fiyatlarda gevşeme olacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Rekor başlangıç

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, 2020 yılına 1 milyar 190 milyon dolarlık ihracatla başladıklarını belirtirken, Cebelitarık, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Slovenya’ya yapılan dış satımın rekor düzeyde arttığını vurguladı. 

Bin katından fazla artışın kaydedildiği ocak ayında mineral yakıtlar ve mineral yağlar, mobilya ve kümes hayvanları etlerinin başı çektiğini kaydeden Başkan Uğur, “İhracatçılarımız, geleneksel pazarlardaki kısıtlamalara ve korumacı tedbirlere rağmen belli bir dinamizm içinde negatif etkileri ortadan kaldırmak için gayret gösteriyor. İhracatımızı bin katından fazla oranlarda artırdığımız ülkeler, bizlere yeni pazar arayışlarında alkışlanacak başarılar yakaladığımızın işaretlerini veriyor” dedi. 

AKİB’in üye sayısı 16 bini aştı

Son 12 aylık ihracatı 13 milyar 438 milyon dolar olan AKİB’in üye ihracatçı sayısının da her geçen gün artış gösterdiğini kaydeden Başkan Uğur, ocak ayı itibarıyla 16 bin 317 üyeye ulaşıldığını duyurdu.  

AKİB’in 2020 Ocak ihracatını sektörel bazda değerlendiren Başkan Uğur, “Ocak ayında Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 454,5 milyon,  Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 251,3 milyon dolar, Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 151 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 98,5 milyon dolar, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 77,1 milyon dolar, Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 72,3 milyon dolar, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 28,6 milyon dolar, Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 19,7 milyon dolar ihracat performansı sergiledi” dedi.

Sözlü savunma yaptı 

Google’ın genel arama pazarındaki hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Rekabet Kurulunda sözlü savunma toplantısı 2 gün evvel gerçekleştirildi. 

Kurum binasında yapılan sözlü savunma toplantısında, Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle soruşturma kararının gerekçesini hatırlattı. Google Reklamcılık ve Pazarlama LTD Şti, Google International LLC, 

Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc’ın genel arama pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanarak çevrim içi alışveriş hizmetleri pazarındaki rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı şikayeti üzerine soruşturma açıldığını söyledi. 

Soruşturma heyeti temsilcisi, Google’ın alışveriş karşılaştırma hizmeti sunan rakiplerini rekabette dezavantajlı konuma düşürdüğü görüşünü açıkladı. 

Şirketin, rakip teşebbüslerin faaliyetlerini zorlaştırdığını ve alışveriş karşılaştırma hizmetleri pazarındaki rekabetin bozulmasına yol açarak, ilgili kanunu ihlal ettiğini söyleyen temsilci, Google’a idari para cezası verilmesi gerektiği kanaatine ulaşıldığını bildirdi. 

Soruşturma heyeti temsilcisi, Google’ın dosya kapsamında incelenen ve “Shopping Unit” adı verilen alışveriş birimlerini, rakiplerini dezavantajlı konuma düşürmeyecek makul bir yerde konumlandırması, söz konusu şartların yerine getirilmemesi durumunda ise günlük idari para cezası uygulanması gerektiğini kaydetti. 

Hakkında soruşturma yürütülen Google’un temsilcileri ise “Shopping Unit”in ürün reklamını gösteren bir mekanizma olduğunu belirterek, burasının alışveriş karşılaştırma hizmeti veren bir alan olmadığını belirterek, “kasıt ve ihmal yok” savunması yaptılar. 

Belirtilen alanda reklam yeri olduğu ve Shopping Unit’in ürün reklamının hem kullanıcılara hem de reklam verenlere daha çok fayda sağladığını kaydettiler ve şöyle devam ettiler; “Bu alanın sayfa altına alınması durumunda kullanıcılar nezdinde kafa karışıklığına sebep olur. Shopping Unit’i sayfanın en altına koyarsak organik aramalar sayfanın altına itilmiş oluyor. Bu süreçte reklam verenler, ürün reklamı yerine metin reklamına döner. Bu durumda Shopping Unit’in değerini düşüreceği için Türkiye’de metin reklamına dönülmesine yol açar.” 

Kurul, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 20 Şubat’ta açıklayacak.

DİP EKSPRES

Dünyadaki maske eksikliği 

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ ) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus dün Cenevre'de yaptığı konuşmada, DSÖ'nün özellikle salgınla mücadele için çalışan sağlık personelinin maske gibi kişisel ekipman ihtiyaçlarına odaklanarak dağıtımı daha adil ve makul hale getirme umuduyla ilgili şirketlerle görüştüğünü kaydetti.

Çin'de vaka sayısının azalma eğilimi göstermesinin iyi bir haber olarak niteleyen Ghebreyesus, ancak rakamların yeniden yükselebileceğine dikkat çekti.

'Sigara içmek bir hastalıktır'

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında herkesin sigarayı bırakabileceğini vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, “Sigara içenlerin öncelikle bu bağımlılığı bir hastalık olarak kabul etmesi ve tedavi edilebileceğine inanması ilk önemli adımdır” diye konuştu.

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Gününün bu bağımlılıktan kurtulmak için bir başlangıç olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, sigaranın tüm organları ve sistemleri etkileyen, zararı olduğu ve ölümlere yola açtığı ispatlanmış en önemli toplumsal zehirlenme olayı olduğuna dikkat çekti. Dünyada ortalama her 4 milyon insanın sigaradan hayatını kaybettiğini anlatan İzmir Özel Can Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, şöyle devam etti;

 “Dünya Sağlık Örgütü'nce 'Sigara içmek' , artık bir hastalık olarak kabul edilmekte ve nikotin bağımlılığının, bağımlılık yapıcı maddelerden 4- 8 kat daha bağımlılık yapıcı olduğu belirtilmektedir. En fazla ölüme yol açan kanser, akciğer kanseridir ve akciğer kanserlerinin % 95'i sigaraya bağlıdır… Diğer kanser türlerinde de sigara ölüm riskini kat be kat artırmaktadır.”

4 sigaradan 1’i sevdiklerinizi öldürüyor

Sigara içenlerin sadece kendilerini değil sevdiklerini de tehlikeye soktuklarını ifade eden Dr. Arzu İzmir, pasif içicilik ile akciğer kanseri olan hastaları olduğunu belirterek, “Her 4 sigaradan 1’i sevdiğinizi öldürmektedir” dedi.

Sigara bırakmanın sanıldığı kadar zor olmadığını anlatan Dr. Arzu İzmir, İzmir Özel Can Hastanesi sigara bırakma polikliniğinde kendilerine başvuran hastaların yüzde yüzünde başarı sağladıklarını ifade etti. 3

5 yıllık sigara tiryakisi hastaların bile sigarayı bırakabildiklerini hatırlatan Dr.Arzu İzmir, “Ve unutmayın ki ; başaranlar da en az sizin kadar sigara bağımlısıydı…Biz hekimler olarak her aşamada sizin yanınızdayız. Yeter ki tedavi olarak sevdiklerinizi ve kendinizi koruyabileceğinize inanın” dedi.

Denizli GİAD EGİFED bünyesine katıldı

Ege Bölgesi Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu -EGİFED üye sayısını arttırarak bölgede önemli ve etkin çalışan 7 genç iş insanı derneğini biraraya getirerek çalışmalarına devam ediyor.

Akhisar Genç İşadamları Derneği (AKGİAD), Balıkesir Genç İşadamları Derneği (BAGİAD), Bandırma Genç Girişimci İşadamları Derneği (BANGGİAD), Ege Genç İş İnsanlar Derneği (EGİAD), Manisa Genç İşadamları Derneği (MAGİAD) ve Nazilli Genç İşadamları Derneği (NAZGİAD) olmak üzere 6 iş insanları derneğinin oluşturduğu Ege Bölgesi Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu (EGİFED) son olarak Denizli Genç İş İnsanları Derneği’ni (DEGİAD) de bünyesine aldı.

EGİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, yaptığı açıklamada Federasyonu’nun yeni üyesi Denizli Genç İş İnsanları Derneği’ni tebrik etti, birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. 

10 günde ikinci hastane

Yeni tip koronavirüsünün (2019-nCoV) ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentinde, salgından etkilenenleri tedavi etmek üzere inşa edilen ikinci prefabrik hastane, bugün hasta kabul etmeye başladı. 

79 bin 900 metrekare yüz ölçümüne sahip Leishenshan Hastanesi’nin (Şimşek Tanrısı Dağı) inşasına 27 Ocak’ta başlanmıştı. Bin 600 yataklı hastanede, 2 binden fazla doktor ve hemşire görev alacak. Bugün hasta kabul etmeye başlayan hastaneye ilk etapta 110 kişiden oluşan ilk sağlık ekibi gönderildi.

Jiangxia Bölgesi’ndeki Huangjia Gölü’nün kıyısında yer alan Leishenshan Hastanesi, bir tarla hastanesinin düzenine dayanan modüler bir tasarım kullanıldı. Çin, 23 Ocak’ta yapımına başlanan 1.000 yatak kapasiteli Huoshenshan Hastanesi’ni de pazar günü tamamlayarak hizmete sokmuştu. Öte yandan ülkenin birçok yerinde aynı anda yeni hastane inşaatları da başlamış durumda. Acil yatak kapasitesi gereken bölgelerde de kabin hastaneler, kısa bir sürede tamamlanarak hizmete sokuldu.

Yakıt maliyeti yüzde 70 azalıyor

Endüstriyel motorda yüzde 100 Türk tasarım ve üretim markası Erin Motor, Avrasya’nın en büyük imalat sanayi fuarı olan ve 6 sanayi fuarını tek çatı altında buluşturan 27. Win Eurasia’da; dizel motor, marin motor ve doğalgazlı jeneratörle gövde gösterisi yapmaya hazırlanıyor. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 12-15 Mart tarihleri arasında düzenlenen fuarda ikinci kez yerini alacak Erin Motor, özellikle Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan, konutlardaki doğalgaz hattıyla bile rahatlıkla kullanılan ve yakıt maliyetini yüzde 70 azaltan doğalgazlı jeneratörüyle ses getirmeye hazırlanıyor.

30 yıldır otomotiv sanayisinin önemli oyuncularından Şahin Metal’in ikinci kuşak temsilcileri tarafından 2015 yılında kurulan Erin Motor, endüstriyel dizel motor, jeneratör, marin motor ve motopomp üretmektedir. Firma üniversite-sanayi işbirliklerini oldukça etkin bir şekilde kullanmaktadır. Endüstriyel dizel motor alanında Türkiye’nin yüzde 100 Türk tasarım ve üretim markası Erin Motor’un Genel Müdürü Ersin Şahin’dir.