Bodrum Yarımadası Yalıkavak Amatör ve Sportif Balıkçılar Derneği Başkanı Mustafa Uyar, iyi bir dalış tutkunu Karadaş’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirip, "Body (eş) ile dalış yapan Karadaş’ın göz temasını kaybetmemesi gerekirdi" dedi. Uyar, hemen hemen her yıl bir veya iki kişinin balık peşinde ölüme gittiğine dikkati çekti. Uyar, "Okan'ın ölmesine en büyük neden 36 metreye kadar indikten sonra orada balığı beklemesi ve oksijensiz kaldığının farkına varmadan bayılması. Yani bir nevi sığ su bayılmasının olan 'senkop'a girmesi. Bu pozisyonda olan dalgıcın şuurunun gitmeye başlaması ile kas kasılması ve kulaç atamayacak hale gelme durumu oluşuyor. Okan, çok iyi dalış yapan biriydi. Yoksa 36 metreye kadar inmesi mümkün değil" diye konuştu.

'BODY ILE GÖZ TEMASI OLMALI'

Uyar, zıpkınla bu şekilde balık avlayanlara, eşsiz dalmamaları, birbirleriyle su altında göz temasını kaybetmemeleri ve balığın cazibesine kapılıp kendi limitlerini zorlamamaları önerilerinde bulundu.

Bölgede zıpkınla avlanan yaklaşık 5 bin kişi olduğuna dikkati çeken Mustafa Uyar, "3 yıldır eğitim veriyoruz. Ancak, 'En iyi dalgıcız' edasıyla bu eğitimlere ne yazık ki gelmeyenler var. Onlar bu eğitimlere gelmeseler de biz onların ayağına bu eğitimleri götüreceğiz. İki hafta içerisinde yarımadanın her bölgesinde zıpkınla dalış eğitimlerini arttıracağız. Bilinçli dalış hayat kurtarır" dedi.

'NEFES EĞİTİMİ ŞART'

Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Bodrum Su Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz da zıpkınla dalıştaki ölümlerin tamamen ihmalden ve aşırı özgüvenden kaynaklandığını söyledi. 40 metreye kadar balık peşinde inip, orada 4 dakikaya kadar nefes tutan, balığı bekleyen avcıları arkadaşlarının mutlaka yukarıdan gözlemesi gerektiğini anlatan Yılmaz, "Aksi takdirde bile bile ölüme gidilir. Ayrıca bu da yetmez, bu dalgıçların nefes eğitimden geçmeleri gerekir. Çünkü bazı zamanlarda o kadar derinliğe inip çıkıp, hemen ardından tekrar daldıkları oluyor. Bu tür, peşpeşe yapılan derin dalışlar da sığ su bayılması yaratabilir" dedi.

NELER YAŞANMIŞTI?

Gündoğan Beldesi Kızılburun Mevkii’nde, önceki gün saat 13.00 sıralarında zıpkınla balık avlamak için tüpsüz dalış yapan Okan Karadaş’ın uzun süre sudan çıktmaması üzerine şüphelenen kuzeni Sercan Karadaş, durumu jandarma ve sahil güvenlik ekiplerine bildirmişti. Bölgedeki balıkçılar ve sahil güvenlik ekipleri, Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’ndan gelen SAT komandoları ve yakınlarının katıldığı arama çalışması başlatılmış, ertesi gün saat 08.00 sıralarında Karadaş’ın cesedi dalış yaptığı yerin 1 mil kadar açığındaki Küçük Tavşan Adası yakınında su yüzeyinde bulunmuştu. Karadaş’ın son anlarının deniz dibinde bulunan zıpkınındaki kamerayla kaydedildiği ortaya çıkmıştı. Görüntülerden, genç bankacının dalış yaptığı 36 metrede balık beklediği tespit edilmişti.