Üç aşamadan oluşan tesisin geri kalan iki aşaması için 31 Ocak'ta ihale yapılacak. İlk aşama olan Tahsisi Öngörülen Katı Atık Bertaraf Sistemi projelendirmesinin ihalesinin ardından31 Ocak 2011 tarihinde de 'Dolama Alanlarının Rehabilitasyonu' ve 'Yarımada Katı Atık Yönetim Planının Hazırlanması' ihalesi gerçekleştirilecek.

3 milyon TL destek


Muğla Valisi Fatih Şahin'in başkanlığını yürüttüğü ve Bodrum Kaymakamı F. Cemal Özdemir'in Genel Koordinatör olarak görev aldığı Bodrum Yarımadası Turizm Altyapı Birliği tarafından Bodrum'un çöp sorununa dönük yapılan çalışmalarda, uzun zamandır beklenilen somut adım gerçekleşti. Bodrum Mumcular Beldesinde 100 hektarlık bir alan ön izinle Bodrum Turizm Altyapı Birliğine tahsis edildi ve bu alan üzerinde planlanan tesisler ve yapılacak eğitim çalışmalarına dönük projeler ve alınması, gerekli izinler ile ilgili olarak gerçekleştirilen ihaleye katılan 4 firma ön yeterlilik aşamasını geçti. Özellikle Muğla Valisi Fatih Şahin'in Muğla'da göreve başlamasını müteakip sıkı bir şekilde Bakanlar seviyesinde yaptığı görüşmelerin semeresi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı projeye 3 milyon TL destekte bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da projeyi bizzat takip ettiği açıklandı.

15-20 milyon TL'ye malolacak

Proje Koordinatörü Kamil Karakaya başkanlığındaki, İl Özel İdaresi, Bodrum Belediyesi, Turizm Altyapı Birliği personelinden oluşan teknik ekip sık sık bir araya gelerek proje safhalarını değerlendiriyor. Her aşamada Ankara'ya gidilerek bizzat Bakanlıklar seviyesinde birebir görüşmeler yapılırken, Bodrum'un kronik çöp sorununun modern bir şekilde çözülmesi için çaba sarfedildiği açıklandı. Modern tesislerin yapılmasının yanı sıra, daha önce vahşi depolama alanı olarak kullanılan alanlar da rehabilite edilecek. 2011 sonu ya da 2012 başında Mumcular'da bulunan tesislerin faaliyete geçirilmesi hedefleniyor. Proje maliyetinin 15-20 milyon TL civarında olması bekleniyor.

2012 başında tesis tamamlanacak

Bodrum Yarımadası'nın çeyrek asırdır devam eden çöp sorununun 2012 yılının başlarında bitmesinin hedeflendiğini belirten Muğla Valisi Fatih Şahin, "Bodrum Katı Atık Projesi'nde çok güzel bir noktaya geldik. İhalenin ilk aşamasını gerçekleştirdik. Bu ay sonunda da ikinci ve üçüncü aşama ihaleleri yapılacak. Bir aksilik olmazsa 2011 sonunda 2012 başında tesisi tamamlamış oluruz. En azından böyle bir tesisin ilk aşamasını tamamlamış olacağız" dedi.

Çöplük alanlarda sürekli yangın çıkıyordu

Bodrum Yarımadası Katı Atık tesislerinin hizmete girmesinden sonra, Bodrum'daki tüm belediyelerin çöp ve katı atıkları doğada herhangi bir kirlilik yaratmadan ortadan kaldırılacak. Geçtiğimiz yıllarda Bodrum'daki çöp ve atıkların vahşi depolama sistemiyle doğaya atılması sonucu çöplüklerde defalarca yangın çıkmış, bu yangınlar ormana sıçramış, böylece ülkemizin süsü ve zenginliği olan ormanlarımız yanmıştı. Doğaya vahşi depolamayla atılan çöp ve atıklar ciddi çevre sorunları yarattığı gibi, çöp ve atıklardan sızan kirli sular yer altı su kaynaklarını da kirletiyordu. Projenin tamamlanmasının ardından bu sorunlar ortadan kalkmış olacak.

Editör: Haber Merkezi