Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın üç defa incelemede bulunduğu ve ‘yüz yılın arkeolojik’ buluntusu olarak nitelendirilen Kral Hekatomnos Anıt Mezarı çevresinde istimlak çalışmaları sürüyor. Bakanlık desteğiyle Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi yapılması planlanan bölgeye ziyaretçi akını yaşanıyor.

Bir süre önce güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonda paha biçilemeyen değerdeki çok sayıda tarihi eser ele geçirilerek Denizli Müzesi’ne getirildi. Bilim adamlarının araştırmasının ardından Milas’tan çalındığı anlaşılan eserler, Milas Müzesi’ne getirilerek koruma altına alındı. Sır gibi saklanan bazı eserlerin fotoğrafları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘basin.kultur.gov.tr’ adresinde paylaşıldı.

Ele geçirilen eserlerde Karya Kralı Hekatomnos ve ailesine ait ziynet eşyaları, tören kıyafetleri, bronz heykeller gibi materyaller bulunuyor. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kral Hekatomnos’un tacının belirlemelere göre İngiltere’de bir müzayedede tespit edildiğini, Türkiye’ye iadesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti.
Editör: Haber Merkezi