Söke ve çevresinde hafta başına kadar etkili olan yağış sonunda Büyük Menderes Nehri taştı. Metrekareye 56 kg. yağış düşen bölgede, nehrin suları da sezonun en üst seviyesi olan 5.72 metreye ulaştı. Akçakaya Köyü'ndeki evlerin avluları ve yaklaşık 150 bin dekar tarım arazisi sel suları altında kaldı. Söke'ye 25 km. uzaklıkta bulunan Özbaşı-Çalıköy yolu da sulardan etkilendi. Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız, bölgede yaptığı incelemenin ardından jandarma ve kaymakamlık tarafından yolun can güvenliği açısından kapatılmasını sağladı. Sürücülerin, Sarıkemer-Yeşilköy ya da Bağarası güzergahını kullanabilecekleri açıklandı.

Burunköy Muhtarı Halil Eskibaş, bu tür sel baskınlarının olmaması için Büyük Menderes Nehri'nin acilen ıslah edilmesi ve zemin temizliği yapılmasını gerektiğini söyledi. Eskibaş, "İkinci aşamada ise ovadaki toplulaştırma kanallarının tamamlanması gerekiyor. Bugün itibariyle sadece Burunköy, Akçakaya ve Nalbantler bölgesinde 50 bin dekar arazi su altında. Bunun bir bölümü buğday ve ekili alan" dedi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, aşağı Büyük Menderes Havzası'nda kalan Söke Ovası'nın her yıl bu taşkınları yaşadığını belirtti. Kocabaş, "Büyük Menderes'in yatağının temizlenerek kapasitesinin genişletilmesi ile bu taşkınların daha az hasar vereceğini düşünüyoruz. Aydın-Koçarlı ovaları arasında tamamlanan Menderes ıslah projesinin bir an önce bölgemizde de uygulanmasını arzu ediyoruz" dedi.
Editör: Haber Merkezi