Dün görülen Soma davasının ilk günü olaylı geçmiş ve hakim mahkemeyi sanıkların da duruşmaya getirilmesi kararı vererek 15 Nisan'a ertelemişti. Yarın görülecek olan dava için, sanıkların da geleceği gözönünde bulundurulunca güvenlik önlemleri artırıldı. Jandarma ve polis yarınki dava için birlikte çalışacak. Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, müdahillik başvurusunun kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Özel, müdahil olursa AKP'li vekilin suçlanan şirket ile ilişkilerini, aynı zamanda bakanla olan ilişkileri ortaya çıkaracağını söyledi.

Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faicasında, hayatını kaybeden 301 işçinin ölümünde kusurları bulunduğu için haklarında dava açılan 8'i tutuklu 45 sanık için Manisa'nın Akhisar ilçesinde dün yapılan ilk duruşma olaylı bitti. Mahkeme, ailelerin tepkisi üzerine, daha önceden cezaevinden ifade vermelerini kararlaştırdığı tutuklu 8 sanığın, mahkeme salonuna getirilmesine karar verdi.

Bir gün aradan sonra yarın devam edecek duruşma için ek güvenlik önlemleri alınmaya başlandı. Duruşma salonu dışındaki sıkı önlemlerin yanı sıra, duruşma salonunda da jandarma ve polis önlem alıp, ailelerle sanıklar arasında etten duvar örecek.

ÖZGÜR ÖZEL, MİLLETVEKİLİ- ŞİRKET İLİŞKİSİNE DİKKAT ÇEKTİ

Davaya müdahillik başvurusunda bulunan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, AK Parti milletvekili ile şirket arasındaki ilişkileri ortayla çıkarmak için bunu istediğini söyledi. Özel, şunları söyledi:

"Karamsarlık içerisinde başlayan mahkeme, alınan kararlarla yüreklere su serpti. Yargılama boyunca ailelerin taleplerinin, mahkeme tarafından dikkate alınması, adil yargılamayı ortaya koyacaktır. Mahkemenin ilk günü aslında yarın olacak. Ben de ailelerle görüştüm. Olay çıkmaması için telkinlerde bulundum. Çünkü adalet ancak yargılama olursa sağlanacaktır. Mahkeme siyasilerin ve kamu görevlilerinin üzerine de cesaretle gitmelidir. Bu arada benim müdahillik başvurum da kabul edilmeli. Çünkü ben geçen dönem milletvekili olan, ancak bu dönem listeye giremeyen Ak Parti Manisa milletvekilinin bu şirketle ilişkilerini ayrıca dünürü olan bakan üzerinden ilişkilerini ortaya çıkartacağım."

AİLELERİN BİR BÖLÜMÜ YÖNLENDİRİLDİ GİBİ GELDİ

Mahkemenin ilk gününü değerlendiren ve yarın yapılacak duruşmayla ilgili de bilgi veren Manisa Barosu eski Başkanı ve MHP Milletvekili adayı Zeynel Balkız da, "Alınan karar isabetli, taleplerimize uygun bir karar. Tutuklu sanıklarla ilgili, hem de kamu görevlileriyle ilgili arzu ettiğimiz bir karar çıktı. Zaten müvekkillerimiz bu kararı alkışladılar. Kamuoyunun tavrı alınan kararlara yönelik olumlu" dedi.

Yarınki duruşmada ciddi anlamda bir gerginlik beklemediklerini belirten Zeynel Balkız, şunları söyledi:

"Başlangıçta elbette tepki olur, ama bunun üç beş dakikayı geçmeyeceğini düşünüyoruz. Müvekkillerimiz de yargılamanın sağlıklı olmasını istiyor. Bilinçli bir yönlendirme vardı. İnşallah arkadaşlarımız bunu bir daha yapmaz. Ailelerin bir bölümü tahrik edildi. Önceden tahrik edilip oraya getirildiğini seziyoruz. Bu tepkilerin de dünkü karardan sonra bir mesneti kalmamıştır. Normal yargılama yapılacak. Tahrikin olmaması lazım. Biz de sonunda tahrik olmaması için çabalayacağız. Ailelerin arasına gideceğiz. Bunlar, mahkemenin işini, bizim işimizi uzatıyor. Önüne iddianame konulan bir mahkemenin dünkü kararından daha fazla bir beklentimiz olamaz."

SANIKLAR VE AVUKATLARIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKESİ YOK

Davada bir çok ailenin avukatlığını dernek üyesi avukatlarla yürüten ÇHD Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı ise, davanın alınan kararlardan sonra olağan rayına girme eğilimi gösterdiğini ifade etti. Koçağaçlı, şunları söyledi:

"Tutuklu sanıkların duruşmaya getirilmesi, ilk şarttı. Kamu görevlilerinin bu işteki sorumluluğunu araştıran dosyalarında da bu mahkeme sürecine dahil edilmesi, kısa zamanda bir sonuç yaratmayabilir ama uzun vadede, katliamda sorumluğu olan kamu görevlilerinin takibi açısından olumlu. Bizler sanıkların karanlıkta bırakmak istedikleri noktaları sorularımızla açmayı planlıyoruz. Böyle bir stratejimiz olacak. Ayrıca kamu görevlileri, dayı başları, siyasiler, olumlu raporları veren müfettişler, sendika yönetimleri bunların hepsi de yine bu davada olmalı. Bunların olması için de mücadelemiz sürecek. Bunun yanı sıra, ilk günkü olayların çıkacağını sanmıyorum. Çünkü aileler mahkemenin olmasını istiyor. Kontrolsüz bir kızgınlık içerisinde değiller. Uzun sessizlikler de yaşadılar duruşma sırasında. Avukatların ve sanıkların can güvenliği tehlikesi bulunmuyor. Elbette bazı üzüntü patlamaları olacaktır. Ama mahkemenin akışını etkiyecek güvenlik sorununa dönüşeceğini sanmıyorum."

GELİP HESAP VERSİNLER

Maden- İş Sendikası Ege Bölge Şubesi Recep Satır şehit yakınlarının, tutukluları görüp onlarla yüzleşmesi gerektiğini, bu nedenle de mahkemenin kararının olumlu olduğunu söyledi.

Ölen madencilerden Muhammet Girgin'in eşi Derya Girgin ise, "Devlet neden korkup sanıkları koruyor? Elbette ki sanıklar gelecek, her şeyi yüzlerine baka baka söylemek istiyoruz. O salonda 301 hikaye vardı. Herkesi dinlesinler ondan sonra, gidip cezaevinde Allah'la baş başa kalsınlar. Cezalarını alsınlar" dedi.

Dünkü duuruşmada olması gerekenlerin olduğunu belirten Derya Girgin, "Bu kadar tepki çok normal. Herkes öfkesini yüzlerine haykırmak istiyor. Sonuna kadar gideceğiz. Devlet adaleti sağlamazsa, AİHM'e gideceğiz. Eşimizin kanlı parasını yiyip oturamayız. Arkasını, kanının hesabını sormamız lazım. O kadar dul kadın, yetim çocuklar, anne ve babalar var. Halk etkilendi. Hesabını sonuna kadar soracağız. Her zaman kadere, kazaya inanıyorum. Ama onlar da yine de tedbirini alsaydı. Kravatlarını takıp ekranda karşımıza çıktılar. Başları dik nasıl oturabiliyorlar? Sanki suçlu oradaki insanlar, onlar da davacı gibi oturdular" dedi.
Editör: Haber Merkezi