Ali Uzunırmak, TBMM Genel Kurulu’nda, gündem dışı söz alarak yaptığı konuşmada, devletin yaklaşık 600 aileye, ücretiyle toprak sattığını, ancak yıllar sonra, köylünün elindeki tapuları iptal ettiğini söyledi. Uzunırmak, “Yakın bir zamanda intiharlar olursa, kavgalar gürültüler olursa hiç kimse şaşırmasın. Her türlü naylon faturadan başka alanlara varıncaya kadar bazı para babalarının problemlerinin çözüldüğü bu iktidarda gariban vatandaşın da probleminin çözülmesini diliyorum. Aydın Çine ilçesinin 6 köyünde Aziz Nesin’e rahmet okutturacak olay yaşanmıştır. Önce olayı sizlerle paylaşmak istiyorum, sonra da Hükûmetin burada olmamasını, aynı zamanda iktidar milletvekili Aydınlı arkadaşlarımızı da burada göremiyorum, onu da halkımla paylaşmak istiyorum” dedi.

ÇİNE’NİN 6 KÖYÜNDE 600 KİŞİNİN TAPULARI İPTAL EDİLMİŞ

“1989 yılında Aydın’da Çine ilçesinde özel idareye bağlı 6 köyde tapular verilerek vatandaşlara satışlar yapılıyor” diyen Uzunırmak, “İşte, elimde Aydın Çine ilçemizin Kahraman köyünden Ergun Kulaç’a ait devletin verdiği tapu, satış bedeli, tahakkuk makbuzu. Özel irade bunları satmış ama garip bir tecelli ki, gelin, geçtiğimiz günlerde bu satışlar iptal edilmiş. Vatandaşa aynı zamanda 1989 yılından bugüne kadar ecri misil, kira gibi birtakım tahakkuklar yapılmış ve aynı zamanda tapu iptal davası açılmış ve tapu iptal davasındaki vekâlet ücretinden mahkeme masraflarına varıncaya kadar vatandaşlara tahakkuklar çıkartılmış ve bunlardan dolayı şu anda vatandaş bunları ödeyemediği gibi mahkemelere düşmüş, ne bankalardan kredi alabiliyor ne devletle olan işini görebiliyor. Çiftçi sıkışmış durumda. Bankaya gittiğinde kredilerde devletin bu alacakları vatandaşı ödemediği için karşısına bir kırmızı çizgi olarak çıkıyor. Emekliler bankalardan maaşını alamıyor ve bu nüfus 6 köyde 600’ün üzerinde bir aileyi kapsıyor” şeklinde konuştu.

“YOL GEÇSİN DİYE TARLASINI VERDİ, O BİLE MAĞDUR EDİLDİ”


Çine’de yaşanan olaylardan örnekler veren Uzunırmak, “Aziz Nesin’e rahmet okutturacak bir fıkra, yaşanmış bir olay. Durmuş Karadamar ismindeki Kahraman köyündeki vatandaşımız yol geçecek olan tarlasını iyi niyetle bağışlıyor, daha doğrusu bu özel idare arsası olarak gözüken yerden takas oluyor tarlası. Takas olan tarla işte bugün tapu iptalinden dolayı tapulu kendi malını özel idareyle yol geçsin diye takasa girmiş ve bugün, 89’dan bugüne kadar vatandaşımız ecri misil, kira, içinde yetişmiş ağaç ve başkalarından dolayı mağduriyetlere uğramaktadır. 6 köy dedim. Bu 6 köy Çine’mizin Çaltı, Yolboyu, Karakollar, Kahramanköy, Evciler, Yağcılar, Kuruköy ismindeki köylerimizde meydana gelen olaydır. Şimdi, burada, basit bir düzenlemeyle bu problemi vatandaşımızın çözülebilir. Bu problem büyümüştür ve çözülmesi gerekir. Yakın bir zamanda intiharlar olursa, kavgalar gürültüler olursa hiç kimse şaşırmasın” diye konuştu.

“VATANDAŞ DEVLETE PARAYI ÖDEMİŞ, TAPUYU ALMIŞ”


Çine’de yaşanan sorunun çözülmesini isteyen Uzunırmak, konuşmasını şöyle tamamladı: “Özel idare bu ülkenin bir kurumudur, hazine de bu ülkenin bir kurumudur ve eğer 1989 yılında özel idare hazine arazisini bu vatandaşa satmış ise, özel idare bu parayı tahsil etmişse hazinenin buradaki muhatabının Aydın İl Özel İdaresi olması gerekir. Vatandaş devlete olan parayı ödemiştir, satın almayı ödemiştir. Dolayısıyla burada hâlen daha vatandaşın üstüne gidip onların aylıklarının, onların birtakım gelirlerinin bağlanarak onları hareket edemez duruma getirmenin devletin bir zulmü olması gerekir”
Editör: Haber Merkezi