Kütahya Valiliği ve Domaniç Belediyesi tarafından bu yıl 730. defa düzenlenen etkinlik, yörük çadırlarının tören alanına kurulmasıyla başladı.
Törende bir konuşma yapan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, son günlerde kadına yönelik artan şiddet olaylarına çekti. Çiftçi, "Her gün gazetelerde kadına yönelik şiddet haberlerini okuyoruz. İnsan annesine şiddet uygulabilir mi?. O el kadıralar insan birinin annesi. O yüzden kadına el kaldıranlara hep birlikde dua edelim; elleri kırılsın" dedi.

Osmanlı İmparatörlüğünün temellerinni Kütahya Domaniç'te atıldığını ifade eden Vali Kenan Çiftçi, "Hayme Ana eşiyle 800 çadır idare etmiş. Eşi öldükten sonra 400 çadırla geldiği bu topraklarda, en güzel ve en mükemmel şekilde 630 yıl süren bir imparatorluğun tohumlarını atmıştır. Bu topraklar, suyu, havası ve ormanlarıyla şifa dağıtan topraklardır. Hayme Ana'nın söylediği her söz ışık tutar. Hayme Ana sadece bir ana değil, ayrıca bir filozof ki her öğüdü bize yol gösterir" diye konuştu.

Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şöleni etkinliğinde Tavşanlı Hak Eğitimi Merkezi ekipleri bir gösteri sundu. Şölen, daha sonra Türk Halk Müziği sanatçısı Emel Örgün tarafından verilen konserle devam etti. Kütahyalı olan Örgün'ün konserine onlarca kişi, yöreye has oyunlarıyla eşlik etti.
Törene, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Domaniç Kaymakamı Bedir Deveci, Domaniç Belediye Başkanı Yakup Yardımcı ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kadın ve erkek yörükler, rengarenk yöresel kıyafetleriyle tören geçişi yaptı.

HAYME ANA KİMDİR?


Hayme Ana, Gündüz Alp'in eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesidir.
Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi'yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı. Ertuğrul Gazi, "Devlet Ana" diye de anılan annesi "Hayme Ana"yı, öldüğünde Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerinde defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892'de büyük ninesi Hayme Ana'nın kabrinin üzerinde bugünkü türbeyi yaptırdı.
Editör: Haber Merkezi