Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Nevzat Sicimli, kırmızı orman karıncalarının formik asitle ormanlara zarar veren cancıları bayıltıp, yuvasına taşıyıp yediğini söyledi. Sicimli, "Kırmızı orman karıncaları, etoburdur. Orman zararlıları ile biyolojik mücadelede en önemli silahımız olacaklar" dedi.

Kırmızı etobur orman karıncasının Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi ile Isparta, Kütahya, Ankara, Bursa’nın yüksek kesimlerinde yaşadığını, her kolonide ortalama 300 bin karınca olduğunu kaydeden Nevzat Sicimli, Isparta dağlarından getirdikleri 12 karınca kolonisini Babadağ’ın bin 520 rakımlı Tasdelen mevkiine bıraktıklarını söyledi.

Gelecek yıllarda da Tavas, Beyağaç, Çal, Çivril, Çameli ve Kale bölgelerine bu karınca kolonilerini bırakacaklarını dile getiren Sicimli, "Bu karınca türünün yaşadığı bölgede yılan bile yaşamaz. Etobur oldukları için her türlü canlıya saldırabilir. Salgıladıkları asitle zarar verir. Karıncaları özel yaptığımız yuvalara bırakıyor ve bir hafta boyunca şeker veriyoruz. Koloni yuvayı benimserse burada kalıyor, benimsemezse kendi yuvasını yapıyor. Kolonide kraliçe, asker ve erkek karıncalar bulunuyor. Karıncalar ağaçlara zarar veren kabuk böceklerinin yanı sıra kene türü canlıları da yiyor. Kırmızı orman karıncaları, etoburdur. Orman zararlıları ile biyolojik mücadelede en önemli silahımız olacaklar" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi