Manisa'nın Soma İlçesi'nde, Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı maden ocağında geçen 13 Mayıs'ta çıkan yangının ardından 301 kişi hayatını kaybetti, 486 kişi ise ölümden döndü. Facianın ardından, ilçede faaliyet gösteren maden ocaklarında çalışan işçiler, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve madenlerde gerekli iş güvenliğinin alınması için sessiz eylem başlattı. Dört günün ardından, işçiler arasından seçilen temsilciler Ankara'ya giderek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve bürokratlarla görüştü. Taleplerinin karşılanacağı sözünü alan işçiler, Soma Kaymakamlığı önünde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'un açıklamasının ardından eyleme son verdi.

SENDİKA YÖNETİMİNİN İSTİFASINI İSTEDİLER

Facianın üzerinden 14 gün geçmesine rağmen öfkeleri dinmeyen yaklaşık 300 işçi, bugün Soma Kaymakamlığı önünde bir kez daha toplandı. İşçiler, felaketin ardından yanlarında durulmadığı gerekçesiyle işyerlerinde faaliyet gösteren Türkiye Maden İş Sendikası yönetiminin istifasını istedi.

Sendikadan toplu olarak istifa kararı alan işçilerle görüşmek üzere yanlarına gelen ve bir dönem sendikanın şube başkanlığını yaptığını, ancak daha sonra sendikadan ihraç edildiğini dile getiren Naim Sezer, işçilerden haklarını almadan istifa etmemelerini istedi. Ancak işçiler, Sezer'in konuşmasını yarıda kesip, açıklama yapmasına engel oldu. İşçilerin, Soma Kaymakamlığı önündeki eylemi sürerken, Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölge Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, "Yaşadığımız talihsiz kaza sonrası Soma belli bir sürece girdi. 14 bine yakın arkadaşımızın çalışma koşulları gibi birçok sorunlar var. Arkadaşlarımızın tepkisi çok normal ama sendika olarak biz kötü şeyler yapmadık. Bu kaza üzerine konuşacak çok şey yok. Hepimiz üzgünüz. İnsanların sendikal tercihi yasalarda bellidir. İsteyen arkadaşlar sendikamızdan ayrılabilir, isteyen arkadaşlar kalabilir. Bu süreç böyle devam edecek. Olayda bizim de bir suçumuz varsa, vicdanen bunu yeri ve zamanı gelince değerlendireceğiz. Şu anda 301 şehidimize sahip çıkma zamanı ve geride kalan arkadaşlarımızın iş güvenliği sağlanmış ocaklarda çalışmasını sağlamaktır" diye konuştu.

SENDİKA BAŞKANI İSTİFA ETTİ, İŞÇİLERİN TEPKİSİ DİNMEDİ


Manisa'nın Soma İlçesi'nde maden işçileri, Kaymakamlık binası önünden Türk- İş'e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölge Başkanlığı'nın bulunduğu yere kadar 'Sendika istifa' sloganı atarak yürüdü. İşçiler bina içine girmeye çalışınca, buradaki görevliler onlara engel olmak istedi. Tartışma kısa sürede arbedeye dönüştü. Arbedeye, çevrede önlem alan polis ekipleri müdahale etti. Olaylar sırasında bir polis de bacağını incitti. Polislerin sendika binası önünden uzaklaşmasını istediği işçiler, daha sonra yeniden Kaymakamlık önüne döndü.

Bu sırada Türkiye Maden İş Ege Şube Başkanı Tamer Küçükgencay meydana gelerek işçilere görevinden istifa ettiğini açıkladı. Ancak bu açıklama da işçilerin tepkilerini dindirmedi. Öfkeli işçiler, Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölge Başkanlığı yönetim kurulunun istifa etmesini istiyerek, yeniden sendika binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis bölgede yine geniş güvenlik önlemi aldı.

SENDİKA YÖNETİMİ DE İSTİFA ETTİ

Soma'da işçilerin tepkisi üzerine Türkiye Maden İş Ege Şube Başkanı Tamer Küçükgencay'ın istifasının ardından, 5 kişilik Yönetim Kurulu da istifa ettiğini açıkladı. Ancak bu açıklamalar işçileri yatıştırmaya yetmedi. İşçiler sendikayı protesto etmeyi sürdürüyor.

ŞİMDİ DE TKİ MÜDÜRÜNÜN İSTİFASINI İSTİYORLAR

Sabah erken saatlerden itibaren sürdürdükleri protestolar sonucu Türkiye Maden İş Sendikası Ege Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin istifa etmesini sağlayan Somalı madencilerin sonraki hedefi, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü oldu. Yaklaşık 500 işçi, Müessese Müdürlüğü'ne kadar yürüyüp binanın önünde Müessese Müdürü Hakkı Dural'ı istifaya çağırdı. Polisler burada geniş güvenlik önlemleri alırken, işçilerin protestosu sürüyor.

İŞÇİLER EYLEME SON VERDİ


Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından çalışma şartlarının düzeltilmesi ve madenlerde iş güvenliğinin alınması için eylem yapan ardından işçilerin Ege Linyit İşletmeleri müessesesi önündeki eylemleri son buldu. Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ile görüşen işçiler ikna olunca buradan ayrıldı. Soma Belediye Mezarlığı'nda oluşturulan Madenci Şehitliği'ne yürüyen işçilerin, buradaki ziyaretin ardından dağılacağı öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi