Alkol yasası ile ilgili gelişmeler turizmin gözde merkezlerinden Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde de endişeyle karşılandı. Turizmciler, yapılacak değişikliğin sektöre büyük darbe vuracağını belirtti. Mecliste alt komisyona sevk edilen yeni içki yasasının başta kültür başkenti İstanbul’un yanı sıra, kent merkezlerinde bulunan oteller için büyük risk olduğunu ifade eden Mehmet İşler, yasanın kabul edilmesi halinde turizme büyük darbe vurulacağını söyledi. İşler, “Sektör olarak bizler insan sağlığına zarar verecek her türlü bağımlılık yaratacak maddeye karşıyız. Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesisler birer uluslararası marka olmuşlardır, evrenselleşmişlerdir. Sektörün ve yatırımların hız kesmesini istemiyorsak yasa acilen yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.

TURİZM EVRENSEL BİR SEKTÖR

Kısıtlamaların Türkiye turizmi için bir felaket olacağını ifade eden Mehmet İşler, yasanın çıkması halinde evrensel bir sektör olan turizme büyük zarar vereceğini söyledi. İşler, yasanın getirdiği kısıtlamaları turiste anlatılamayacağını belirterek, “Bugün turizm sektörünün bileşenlerini oluşturan bütün tesisler hemen hemen alkollü hizmet vermektedirler. Çünkü turizm sektörü evrensel bir sektördür. Bugün baktığımız zaman hizmet verdiğimiz hedef kitle Avrupalı turisttir. Turistin yaşam akışında alkol bir yaşam tarzı olarak göze çarpmaktadır. Bu yasağı turiste anlatamayız. Akşam yemeği öncesi alacağı bir kadeh şaraptan onu mahrum bırakamazsınız ya da yemekte etle alacağı bir bardak şarabı ona yasaklayamazsınız. Bu durumda kendine yeni destinasyonlar bulacaktır. Bu durum ise turizmin son 10 yılda katettiği yolu tekrar geri gitmesi demektir” dedi.

Türkiye’nin dünya turizminde ülkelere gelen ziyaretçi bakımından 6, turizm gelirleri bakımından da 9’uncu sırada bulunduğunu hatırlatan İşler, bu tablonun oluşması için sektörün büyük emek harcadığını, ancak söz konusu yasa ile birlikte turizm sektörünün büyük bir düşüş yaşayacağını belirtti.

Yasa tasarısının derhal geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan İşler, “36 milyon turist sayısına gelen ülkemizde eğer gerçekten İspanya, Yunanistan, İtalya, Fransa ve diğer ülkelerle bu alanda yarış içinde kalabileceksek, yabancı ülkelerde bulunan tesislerdeki şartların kendi ülkemizdeki otellere de verilmesi gerekmektedir. Bunu sağlayamadığımız takdirde Türkiye turizmi büyük yara alacaktır” diye konuştu.

Turizm sektörünün en az yatırımla en fazla istihdamın sağlandığı sektör olduğunu hatırlatan İşler, “Turizm sektörü, Türkiye’nin cari açıktaki yüzde 25’lik oranını, ihracattaki bedelin ise yüzde 20’sini karşılayarak ekonomiye can katmaktadır. Özellikle her şey dahil konseptiyle son 10 yılda kendini üçe katlayan tek sektör olan turizm ve dahası Türkiye ekonomisi alkol yasağı ile birlikte büyük bir düşüş yaşayacaktır. Türkiye bu imajıyla dışarıdan bakıldığında tipik bir İslam ülkesinden farklı görünmeyecektir. Bu Türkiye’nin demokratik bir ülke olma özelliğine de darbe vuracaktır” dedi.

MARMARİS DE ENDİŞELİ

Yasa tasarısı Marmaris’te de endişeyle karşılandı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, ilgili kanun teklifinin basında yeralan maddelerini endişeyle okuduklarını belirtti. Özbozdağ, “Bu yasa ile ilgili olarak bir haftadır olan biteni medyadan öğrenmeye çalışıyoruz. Endişe ile beklediğimiz bu yasa çıktığı takdirde, destinasyonumuz büyük zarar görecektir. Bütün turizmciler anlaşmalarını tamamladı. Özellikle her şey dahil sisteminde çalışan konaklama tesisleri büyük kayıp yaşayacaktır. Şu an teklifin yasalaşmaması için turizmcilerle koordine halinde yetkililerle görüşme yapıyoruz” dedi.

Güney Ege Turistik Otelciler birliği (GETOB) başkanı Bülent Bülbüloğlu da, teklif ile ilgili gelişmeleri medyadan takip ettiklerini kaydetti. Bülbüloğlu, “Şu an yasa tasarı halinde. Bu hali ile yasalaşacağını zannetmiyorum. Medya aracılığıyla nabız yoklamaları bizleri endişelendirdi. Yasa geçtiği takdirde haklarımızı savunmak için mücadelemiz olacaktır. Marmaris, Bodrum, Didim, Kuşadası, Antalya, Alanya gibi şehirlerimiz dünyanın her yerinden turistleri ağırlıyor. Dünyayı ağırlayan destinasyonlarımız Afyon ya da iç kesimlerimizdeki yerler değil. Böyle bir yasa maddi olarak büyük kayıp verdirir” dedi.

Güney Ege Yiyecek ve İçecek Dernekleri Başkanı Himmet Kızıl ise teklifleri hayretle izlediklerini, yasa çıktığı anda turizme büyük darbe indirileceğini söyledi.
Editör: Haber Merkezi