SAĞLIK

Erkekler de meme kanseri riski taşıyor

Abone Ol

Erkekler de, kadınlar gibi meme kanseri riski taşıyor. Kadınlar, normal şartlarda menopozdan sonra mamografi çektirmeye başlıyor. Erkeklerse bu konuda çok daha korunmasız. Bu nedenle onlarda kanser geç teşhis ediliyor. Tıbbı Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Nesrin Erçelen; erkeklerin meme kanseri riskiyle ilgili şunları söyledi: "Ailesel meme kanserlerinde erkeklere de genetik test yapılması önerilir. Ailesinde ikiden fazla, özellikle erken yaşta meme kanseri görülen erkekler, meme kanseri gen analizi yaptırabilirler. Bu kişiler ilk etapta genetik danışmanlık almalıdır. Bu testlerin kendilerine ne kadar yarar sağlayacağını öğrendikten sonra, yaptırıp yaptırmayacaklarına karar verebilirler. Annesinde meme kanseri görülen erkek; konunun uzmanına danışarak kendisi için nasıl bir takip yapılması gerektiğini öğrenmelidir. Meme kanseri genleri; meme kanserine yakalananların sadece yüzde 10'unda bulunuyor. Hastalığa neden olan başka genler varsa bile, şu anda henüz saptanmadı. Bu konuyla ilgili çalışmalar bir süredir devam ediyor. Bu nedenle ailesinde meme kanseri olanların genetik test sonuçları negatif çıksa bile, klinik olarak yüksek risk altında kabul edilip takip edilmeleri gerekmektedir. Yani genetik testin sonucunun negatif çıkması, kişinin meme kanseri olmayacağı anlamına gelmez! Ailesel meme kanseri geni riski, erkek ve kız çocuklarında eşit orandadır.

Erçelen, "Babası meme kanseri olan bir kız çocuğu mu, yoksa erkek çocuğu mu daha risk altındadır" sorusuna şöyle cevap veriyor: "Aynı şey babası meme kanseri olan çocuklar için de geçerlidir, her iki cinste risk oranı aynıdır. Baba tarafında ailesel meme kanserinin saptandığı bireylerde; ailesel meme kanseri geninin geçiş riski vardır. Bunun yanında anne tarafında meme kanseri olan kişilerin, sadece ailesel meme kanseri açısından değil, metabolik meme kanserine yatkınlıklarının olup olmadığı yönünde de risk analizi yaptırması gerekiyor."

Erçelen, şöyle devam ediyor: "Ailesel meme kanseri geninin incelendiği testlerde; BRAC 1 ve BRCA 2 genlerine bakarız. Başka hiçbir şey sormayız. Erkeklerdeki meme kanserlerinin yüzde 99'u aileseldir. Ailesinde meme kanseri olmayan kişilere yapılan analizler ise bizim için daha önemlidir. Bu durumda hormonlar, doğum yapıp yapmadığı, emzirip emzirmediği çok etkilidir. Onlara sigara ve alkol kullanıp kullanmadıklarını da soruyoruz. Kanser kişisel bir hastalıktır ve herkesin kanseri kendisine özeldir. Bu yüzden tedavideki başarı oranları birbirinden farklıdır. Çünkü herkesin tedaviye verdiği cevap farklıdır. Kişiye özel tedavide genetik tahliller, iki tüp kanla yapılıyor. Tahlil sonuçları ortalama üç günde alınıyor. Buna göre ilaçlar belirleniyor. Hasta tedavinin en başında hangi sonuçla karşılaşacağını biliyor.

Haftada üç gün egzersiz yapın
Erçelen, meme kanseri tedavisinde yenilikleri şöyle aktarıyor: "Kök hücre ve bağışıklık tedavisi yeni uygulanmaya başlandı. Egzersizin faydaları da yadsınamayacak bir gerçek. Egzersiz, kemik iliğindeki kök hücrelerin artışına sebep oluyor. Haftada üç kez, 30 dakika egzersiz yapan bir kişinin, meme kanserine yakalanma riski yüzde 30 azalıyor. Koşma ve yürüyüş en iyi sonuç veren egzersizlerdir. Öte yandan alkol meme kanserinde son derece zararlı. Çünkü östrojenin vücutta depolanacak şekilde yıkımına neden oluyor."