Erkenci zeytinin kilosu 7 TL'ye kadar çıktı!

Abone Ol


"BU YIL REKOLTE DAHA DÜŞÜK"

Kadınlar tarafından toplanan zeytinler, önce elemeden geçip, ardından kırma işlemi yapılıyor. Toplanan ve işlemden geçen zeytinlerin 10 gün suda bekletildiğini söyleyen Veli Kayhan, 10 gün sonra zeytinlerin sofralık hale geleceğini ve satışa başlayacağını belirtti. Kayhan, "Geçen yıl sezon açılmadan hasat yaptığımız için kilosunu 5 liraya satmıştık. Bu yıl rekolte daha düşük olduğu için 7 liradan satacağımızı düşünüyoruz. Piyasada daha yüksek satma şansımız olduğu için erken başlıyoruz" diye konuştu.

ZEYTİNLER KUYULARDA SAKLANIYOR

Manisa'da yetişen sofralık zeytinin Türkiye'de iyi bir imajı olduğunu ve kaliteli olduğunu dile getiren Kayhan, "Balıkesir, Bursa ve Aydın'dan rekoltemiz daha yüksek. Türkiye'nin birçok yerine Manisa zeytini gidiyor, sofralarda tüketiliyor" dedi. Genellikle siyah zeytinlerin kuyulara basıldığını ve 7-8 ton zeytinin bir kuyuda saklanabildiğini anlatan Kayhan, kış aylarında da ihtiyaca göre daha iyi fiyatlara satıldığını söyledi. Kayhan, verimi artırmak için zeytine çok iyi bakılması gerektiğini belirterek, kış gübresi atmanın önemli olduğunu ifade etti.

ERKENCİ ZEYTİNİ TOPLAYAN İŞÇİLER DE ŞAŞIRDI

Akhisar'dan Saruhanlı ilçesine zeytin toplamaya gelen işçiler de, ekim ayında toplanan zeytinin ağustosta toplandığını görünce şaşırdı. Saat 07.30'da zeytin toplamaya başladıklarını anlatan Türkan Gülfidan, "Bu sene erken başlamasına biz de şaşırdık. Genelde kışın gelirdik zeytin toplamaya. Narin bir zeytin, dallarını kırmamak gerekiyor" dedi.