Yaşam

Kamuran & Asuman aşkının adı ‘Kamuran Kafe’

Abone Ol

Burcu Özkan- Yaklaşık 1 yılı aşkın aktif durumda olan Kamuran Kafe, İzmir’in anılarla dolu en zarif kafelerinden. Türk kültürünün 60’lı yılların izlerini taşıyan Kamuran kafe, Kamuran ve Asuman Altınay çiftinin torunu Gökhan Tufan tarafından 2017 yılında kuruldu.

Kamuran ve Asuman çiftinin birbirlerine olan aşklarının destansı izlerini barındıran bu egzotik kafede 1981 yılında vefat eden Kamuran Altınay’ın ölmeden önce kullandığı son eşyaları kafenin ‘salon’ bölümünde bulunuyor.

Kafenin otuma odası bölümündeki duvarın tamamında Kamuran’ın fotoğrafı ile beraber şu cümleler yazıyor, ‘Hayalle hatıraların arası bir hakikatin hikayesi’, ‘Derdimi ummana (Deniz-gökyüzü) döktüm Asuman’a inledim’. Bu sözler Kamuran’ın Asuman’a sıkça söylediği aşk sözcükleri.

Masalarının dantelinden, kahve fincanına, mutfağındaki yiyecek menüsünden kitaplığındaki kasetlere kadar her bir bölümünde Kamuran Altınay’ın hala hayatta olan karısı Asuman’a olan sevgisini görebilirsiniz.

Mutfak tezgahının köşesinde bulunan büyük kolonya şişesi ise Kamuran’ın ailesinin bakkalından kalan bir şişe. Yani yaklaşık 50 yıllık bir tarihi var bu kolonya şişesinin.

Salon bölümünde ‘Derdi yok’ adında bir kanarya bulunuyor. Bu kanarya, Kamuran’ın yıllar öncesinden yakın bir dostunun lakabını taşıyor. ‘Derdi yok’ Kamuran’ın dostu gibi sadık ve arkadaş canlısı.

Kamuran ve Asuman’ın yıllar öncesinde yaşadıkları hasretleri birbirlerine gönderdikleri mektupları ise kafenin ‘oturma odası’ bölümünde bulabilirsiniz. Bu mektuplar Kamuran ve Asuman’ın nişanlılık döneminde birbirlerinden ayrı kaldıkları zamanları anlatıyor. Her cümlesinde aşkın izlerini bulabileceğiniz bu mektuplar 50’li yılların zarifliğini gözler önüne seriyor.

Aşk, tarih, sadakat ve sevgi kokan bu kafeyi görmenizi tavsiye ederiz.