Almanya'dan yeni dönen Gülseren E. Yeniçay anlattı...
Olay Münih'te geçiyor...
Türkiye ile ilgili iki ilginç haber...
Birincisi; PKK'lılar...
Çadır kurmuşlar, Alman yetkililerinin gözleri önünde Türkiye aleyhine bir kampanya yürütüyorlar.
Onlar grup...
Tam yeni Belediye Sarayı'nın tam karşısında ise bir dazlak var...
Bu 'dazlak' dediğim, Almanların Hitler bozuntularından değil...
Kafasını, saçlarını, sıfır numara değil, ustura ile kazıtmış 30 yaşlarında bir garip...
Bizim masal kahramanımız Keloğlan'ı andırıyor...
Çelimsiz biri...
Budist rahibi gibi oturmuş ve arkasına da Türkçe bir yazı yazmış...
Antalya'dan da söz ediyor, G20 zirvesinden de...
'Protestocu'...
Yani Türkiye hayranı olduğu belirli olan bu Asyalı genç, aynı zamanda dünya meselelerini de yakından takip ederek, dikkat çekmeye çalışıyor...

Anlaşmayı biliyorlar!

Şimdi Türkiye'ye döneyim...
Ankara'ya...
Ankara'da yapılan G20 toplantısına katılan bakan ve yetkililer toplantının bitiminde yayınladıkları nihai bildiride, ekonomik toparlamayı güçlü tutacak kararlı adımlar atma sözü verdi. Çin'in bir süre önce aldığı devalüasyon kararına atıfta bulunan açıklamada, üye ülkelerin rekabet amaçlı devalüasyonlardan uzak duracağı sözü de verildi. Bildiride aynı zamanda, gelişmekte olan piyasa ekonomilerine de kendi para birimlerini korumak için benzer tedbirlerden uzak durması uyarısı yapıldı.

Çin'in durumu?

Çin ekonomisinin son dönemde yavaşlamasından ve para birimi Yuan'da yaşanan ani devalüasyondan dolayı küresel piyasalar büyük çalkantı yaşamıştı. Devalüasyon kararının ihracat ürünlerini ucuzlatıp ihracat miktarını azaltmasından dolayı başka ülkelerin de benzer adımlar atmasından kaygı duyuluyor. Çin'in aldığı karar, diğer ülkelerin para birimlerinde de değer kaybına yol açmış durumda. Ancak G20 ülkeleri son toplantıda, benzer tarzda korumacı önlemlerden uzak durma vaadinde bulundu.

Özel görüşme!

Ankara'daki toplantıya katılan Amerikan heyetine Maliye Bakanı Jacob Lew başkanlık etti.
Lew, toplantının dışında Çinli yetkililerle de görüşmelerde bulundu. Amerikalı yetkililer Çinli meslektaşlarından, piyasalarda yaşanan olumlu gelişmelerden etkilenerek, Yuan'ın değerinin artmasına da izin vermeleri yönünde güvence vermesini istedi.

Faiz oranları yükselecek!

Toplantıda ele alınan bir diğer konu da Amerika Merkez Bankası Federal Reserve'ün para politikaları oldu.
Federal Reserve'ün bir süredir gelişen Amerikan ekonomisinin hızına orantılı olarak faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor.
Mali yetkililer, gelişmekte olan ekonomilerinse Amerika'da artan faiz oranlarının dış yatırımcıların sermayelerini dolar temelli fonlara yöneltmesinden ve mali likiditeyi azaltmasından çekindiğine dikkati çekiyor.
Faiz oranlarının arttırılması yoluyla para politikalarının sıkılaştırılmasının gelişmiş ekonomilerde olabileceğinin altını çizen G20 yetkilileri, merkez bankaları ve hükümetlerin yalnızca faiz oranlarına bağımlı kalmaması gerektiği uyarısında bulundu. Bunun yerine diğer ülkelerden büyümeyi ve istihdamı arttıracak mali politikalar uygulanması istendi.

Bir hatırlatma!

Biliyoruz; Çin, Asya borsalarını aşağı çekmeye devam etse de, Amerika ve Avrupa borsalarında bugün itibariyle toparlanma görüldü. New York borsalarında, günün ilk iki saatinde yüzde 2 den fazla bir artış yaşandı. Avrupa borsalarında da fiyatlar arttı. Avrupa'nın önde gelen borsalarından Frankfurt' borsasında öğlen saatlerinde yüzde 5'lik bir artış görüldü.
Ancak Şangay borsası günü, yüzde 7.6'lık bir düşüşle kapadı. İşlemlerin başlamasıyla ciddi bir düşüş yaşayan Şangay borsası, günün ilerleyen saatlerinde toparlanıp düşüşünü yüzde 4'e kadar çekti. Öğleden sonra hisselerde tekrar düşme görülürken, düzelme işareti veren Japonya ve Hong Kong borsalarında satışlar görüldü.
Çin'in ekonomisiyle ilgili endişeler, hisse senetlerinin yanı sıra petrol fiyatlarını da aşağı çekti.
'Kara Pazartesi', Amerikan borsalarını da etkiledi.

Türkiye'ye seyahat uyarısı

Amerika Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Türkiye'ye seyahat etmesine yönelik bir uyarı yayınladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, İncirlik'ten IŞİD hedeflerine başlatılan hava saldırılarının ardından Adana'daki ABD Başkonsolosluğu'nda görevli personele de, ailelerini 'ihtiyati tedbir' gerektiren durumların artmasından dolayı 'gönüllü olarak' uzak yerlere gönderme yetkisi verildi.
Seyahat uyarısı özellikle Türkiye'nin güneydoğusunu kapsıyor: Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Van, Siirt, Muş, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Hakkari, Bitlis ve Elazığ'a resmi ya da gayrı resmi nedenlerle gidecek kişilerin 'izin' alması gerektiği kaydedilirken, Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği, Amerikan vatandaşlarının Suriye sınırına yakın bölgelerden uzak durması gerektiğini vurguluyor.
Açıklamada yer alan bir ifadede 'barışçı amaçlı dahil olsalar, bazı gösteriler çatışma ya da şiddet olaylarına yer verebilir' uyarısı bulunuyor.

65 Milyon lirayı bankalarda unuttuk

Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarla alakalı gerçekleşen çağrılar fayda etmedi, mudiler yaklaşık olarak 65 milyon lirayı tekrar bankalarda unuttu. 5411 Sayılı Bankacılık Kanununun 62. maddesine göre, bankalardaki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi ya da herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on sene içinde aranmayanlar vakit aşımına tabi oluyor. Bankalar bu kapsamda vakit aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklara ait duyurularını şubat ayından bu yana internet sitelerinden yayımlamış, vakit aşımı listesinde isim ve hesap bilgileri bulunan müşterilerin 15 Haziran 2015 tarihine kadar hesaplarının yer aldığı şubeye kimlik belgeleri ile başvurmaları gerektiği açıklanmıştı.

***

DİP EKSPRES

Piyasalar 'Yeniden Seçimi' bekliyor...


Medya Takip Merkezi'nin, yaptığı medya analizi, Ağustos ayının ekonomi başlıklarını ortaya koydu. Siyasetteki hareketlilik, kurulamayan hükümet ve koalisyon adımları derken, 'yeniden seçim' kapıda göründü. Dolar kurunun rekor yükselişi, piyasalarda konuşulduğu kadar halkın da gündemindeydi. İhracat, Vergi, Faiz ve Büyüme, diğer önemli konu başlıkları arasında yer aldılar.
7 Haziran'daki genel seçimin ardından yaşanan siyasi belirsizlik, ekonomi gündemini de etkisi altına aldı. Partiler koalisyon şartlarını olgunlaştıramayınca, siyasi çevrelerinin yeni gündemi bu kez 'yeniden seçim' oldu. Buna istinaden oluşturulan seçim hükümetiyle 1 Kasım seçimlerine hazırlanan Türkiye, ekonomide yaşanan küresel ve yerel tehditleri de kontrol altına almak istiyor.

Dolar kuru herkesi ilgilendiriyor

Rapora göre, en çok konuşulan konular arasında 'Dolar Kuru' başlığı 92 bin 12 haberle listenin zirvesine oturdu.
Koalisyon hükümetine yönelik beklentilerin zayıflaması ve gündemdeki yeniden seçim, döviz kurlarını olumsuz etkiledi.
Listenin ikinci sırasında 'İhracat' başlığı 52 bin 450 haberle yer alırken; ağırlıklı olarak ihracattaki gerilemeye ilişkin değerlendirmeler sayfalara yansıdı. 'Vergi' konusu 51 bin 327 haberle üçüncü sırada yer alırken, onu faiz, büyüme, istihdam gibi kavramlar takip etti.