Gençlik nedir?

Abone Ol


Gerçek gençlik ise 15'ten 21'e kadarki süredir. Lise ve üniversite yıllarıdır.  Uzamış gençlik de 25'e kadarki süreye denir. UNESCO'ya göre gençlik çekingenlik yerine cesaretin ağır bastığı, macera yaşamak istenen bir döenmdir. Birleşmiş Milletler de gençleri '15-25 yaşlarında, eğitimine devam eden, herhangi bir işte çalışıp hayatını kendi idame ettirmeyen ve kendine ait bir evi olmayan kişi' olarak tanımlar. Buna göre genç, cinsel olgunlaşmasını tamamlamış ama bağımsızlığını kazanıp erişkinler arasına katılmamışlardır. Hala ebeveynlerine bağımlı, para kazanamayan kişilerdir.

Tanımlar ve yılları bir kenara koyarsak kanınızın hızlı aktığı, bedeninizdeki enerjinin hiç bitmeyeceğini sandığınız yıllar bence gençlik. Geleceğe umutla baktığınız, "herşeyi yapabilirim" dediğiniz, ütopik hayaller kurduğunuz,  "Şimdiki aklım olsa asla yapmam" denen işleri yaptığınız.  Zaten hayattan tecrübeler edinip de oturaklı hale geldiniz mi size artık genç değil orta yaşlı deniyor.

Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Ulusça Soma'daki faciadan sonra ne bayram kutlayacak halimiz kaldı ne eğlenecek. Ancak bugünün anlamını unutmamalıyız. Gençlere verilen önem sadece bugünle sınırlı kalmamalı. Yetişkinliğe geçiş döneminde olan bu insanlara daha çok olanak sunulmalı. Sağlıklı nesiller yetişmesi için doğru beslenme kadar spor yapmaları da önemli. Bedenimiz için her yaşta spor yapılmalı. Gençler sadece spor izlemekle kalmamalı kendileri de aktif yapmalı. Bunu alışkanlık haline getirirlerse hayat boyu hastalıklara yakalanma olasılıkları da azalır.

Atatürk'ü minnetle anıyor, Gençlerimizin bayramını buruk olarak kutluyorum. Çünkü kalbimiz Soma'daki yetim kalan çocuklarda ve gençlerde!

Sağlıkla kalın.