E.Ü. Ziraat Fakültesi'nin öncülüğünde Yeni Türk lale çeşitlerinin geliştirilmesi için Van çevresi ve Bayındır'da doğal lale türlerimizin uygun olanaklardan yararlanarak mutasyon ıslahı ve yeni çeşitlere ulaşma, melezleme ile yeni çeşitlerin elde edilmesi, doku kültürü ile mikroçoğaltım-varyasyon oluşturma çalışmaları yapılıyor.

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nün öncülüğünde İzmir Bayındır, İstanbul Silivri ve Van'da yürütülen "Lale Soğanı Yetiştirme Tekniklerinin İyileştirilmesi, Yaygınlaştırılması ve Yeni Lale Çeşitlerinin Geliştirilmesi" projesiyle Osmanlı'da bir devre adını veren utangaçlığın ve çekingenliğin sembolü lale vatanına geri gelecek.

Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof.Dr. M.Ercan Özzambak'ın verdiği bilgiye göre, SANTEZ ve İstanbul Ağaç A.Ş. destekli E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, E.Ü. Bayındır Meslek Yüksekokulu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Asya Lale (Konya) Kuruluşları tarafından yürütülen projeyle Bayındır ve Van'da 14 farklı lale çeşidinin farklı zamanlarda dikilmesi ile farklı ekolojilerin etkisinin belirlenmesi ve uygun çeşitlerin seçimi sağlanacak.

Prof.Dr. Özzambak, Van çevresindeki doğal lale türlerimizin uygun olanaklardan yararlanılarak mutasyon ıslahı ile yeni çeşitlere ulaşma, melezleme ile yeni çeşitlerin elde edilmesi, doku kültürü ile mikroçoğaltım- varyasyon oluşturma çalışmaları yapıldığını belirtti.
Lale soğanı yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesi kapsamında küçük lale soğanlarının çiçeklenecek boyuta getirilmesinde İstanbul Silivri'de üretici bahçelerinde soğanlarının mekanizasyon uygulamaları, dikim makinalarıyla dikim, söküm makinalarıyla söküm işlemlerinin tasarlanması, boylama ile soğan sınıflandırması, lale soğanlarına yapılan soğuklama işlemlerinin etkisinin belirlenmesi çalışmaları yapılıyor.

3 yer 3 zaman

İstanbul Ağaç A.Ş işbirliği ile yürütülen SAN-TEZ projesinin amacı; üç farklı ekolojik koşullarda (İzmir, İstanbul, Van) 14 çeşit ve üç farklı dikim zamanı ile lale bitkisinin yetiştiriciliği hakkında gerekli veri havuzu oluşturulması, farklı ekolojilerin karşılaştırılması yanında daha sıcak bölgelere uyum sağlayan çeşitlerin belirlenmesi, üretimin mekanizasyonu için, dikim-söküm ve soğan sınıflandırma boylama makineleri tasarlanarak, projelendirilecek ve yerli atölyelerde imal edilecektir."