Ankara'da olaylı Tekel işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla 4 Şubat 2010'da Türkiye genelinde gerçekleşen iş bırakma eylemine en etkili katılımı gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 500 otobüs şoförüne aylar sonra soruşturma açıldı. Savcılık, Büyükşehir Belediyesi'nden eyleme katılan şoförlerin listesini istedi.

14 ay önce karar alındı

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, TÜRKİYE KAMU-SEN ve KESK ortak aldıkları karar doğrultusunda 14 ay önce, TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla 'Çalışmama hakkını kullanma' eylemi yaptı. Türkiye çapında 4 Şubat 2010'da gerçekleşen iş bırakma eylemi en etkin İzmir'de gerçekleşti. Belediye işçilerinin üye oldukları sendikaların eyleme katılması nedeniyle belediye otobüsleri çalışmadı. Sabah saatlerinde otobüs duraklarında yığılmalar meydana geldi. Belediye otübüsleriyle ulaşım ancak saat 13.00'ten sonra kısmen normale döndü.
 
Büyükşehir Belediyesi, eyleme katılan ve toplu ulaşımı aksatan şoförleri, yevmiyelerinin kesilmesiyle cezalandırdı. Sendikaların verdiği kararı uygulayan şoförler, maaşlarından kesilen "Yevmiye' cezası ile konunun kapandığını düşünürken, bu kez de bir yıl sonra Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturmasıyla karşı karşıya kaldı. Ulaşımda meydana gelen aksamalar hakkında yapılan şikayetler üzerine soruşturma yapmak için harekete geçen Sacılık, bir yıl aradan sonra belediye otobüslerini işleten Büyükşehir Belediyesi kuruluşu ESHOT Genel Müdürlüğü'nden önce eylemin ulaşımı olumsuz etkileyip etkilemediği sordu. Daha sonra ise eyleme katılan personelin isim listesi istendi. Belediye otobüslerinde çalışan ESHOT, İZULAŞ ve İZELMAN A.Ş. kadrolu şoförler, soruşturma kapsamında ifade verecek. Eyleme en az 500 belediye otobüs şoförünün destek verdiği öğrenildi.