Üniversite rektörleri, yeni yasa hazırlanırken, akademisyenlerin özlük hakları konusunun önceliğine dikkat çekiyor. Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, akademisyenlerin maaşlarında iyileştirme yapılarak sorunun acilen çözülmesini istiyor. Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen genç akademisyenler için başlangıç teşviki önerisi yapıyor. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere ise Avrupa'daki gibi fon desteği sağlanması görüşünü dile getiriyor.

2 bin 500 lira ile inovasyon olmaz

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül:  İngiltere ve Amerika'da üniversite sizin kariyerinize göre anlaşıyor. Bizde 657'ye tabi olduğumuz için ancak o kadroya tahsis edilen maaşı alıyorsun. Tarih bölümüne çok rahat hoca buluyoruz. Ancak bilgisayar bölümünü bitirmiş eleman bulamıyoruz. Hemşirelik ve mühendislikte de sıkıntı yaşıyoruz. Bilgisayar mühendisi, Amerika'da doktora yapmış. Bizde hoca ol diyoruz. Ne vereceksin, 2500 lira. Sonra 'üniversiteler teknolojik olarak gelişmiyor, inovasyon yapamıyor' diyorlar.

Yük çok motivasyon yok

Araştırma Görevlileri Derneği Başkanı Taki Can Metin: Yasada araştırma görevlilerinin görev tanımı yok. Hocalarının arabalarını yıkayan, evlerini temizleyenler var. Birçok araştırma görevlisi, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'na başlarken 250 bin lira ve ağır koşullara imza attı. Şimdi psikolojik sıkıntı yaşıyorlar.Programa başlarsanız üst düzey memur olma hakkı tanıyacağız diyor ancak programda başarısız olursa öğretmen dahi olamıyor.


Sadece Özal yüzde yüz iyileştirme yaptı

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere: Üniversitede nitelik sorununu çözmek için özlük hakları konusunu çözmek şart. Bu ülkede araştırma görevlilerine sadece Turgut Özal hükümeti döneminde yüzde yüz oranında iyileştirme yapıldı. Araştırma ve öğretim görevlilerinin bilimsel katkı sağlayabilmesi için, ekonomik anlamda destek sağlanmalı. Avrupa'daki gibi destek fonları ayrılmalı.

Başlangıç teşviki verilmeli

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen: Akademisyenlerin özlük haklarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle kabiliyetli gençler üniversiteyi tercih etmiyor.  Benim önerim yeni gelecek öğretim elemanlarına bir başlangıç teşviki verilmesi. Yüksek lisans, doktora ve pos doktora döneminde kişiye bir bütçe ile örneğin 5 yıl tahsis edilecek. Yurtdışında buna Start Up diyorlar. Bu uygulamayla öğretim üyesi hem geçimini sağlıyor, hem de araştırma yapmak için yeterli bütçe buluyor. Performansına göre de kendisiyle devam edilip edilemeyeceği söyleniyor. 
Editör: Haber Merkezi