Ak Parti’nin alkol ve sigara yasaklarını genişleten yasa teklifi üzerinde önemli değişlikler yapıldı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun alt komisyonda dün yapılan yeni değişikliğe göre, 1 promil alkollü araç kullanan sürücülere 700 lira para cezasının yanında 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi kararı alındı. Yapılan değişikliklerle beraber bundan böyle, sürücü trafik kontrolünde alkol ölçüm cihazına (alkolmetre) üflemezse 1 promil alkollü sayılacak. Alkollü araç kullananların ehliyetine 6 ay el konulacak. Beş yıl içerisinde ikinci kez alkollü araç kullananlara 877 lira para cezası verilecek ve ayrıca ehliyetine 2 yıl süreyle el konulacak. Üç veya daha fazla aynı durumda yakalanan sürücüye ise bin 407 lira para cezası verilecek ve ehliyeti her seferinde 5’er yıllık süreyle alı konulacak.

3’ten fazla olursa psikiyatrik destek

Alkollü araç kullanması nedeniyle son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınan sürücüler, Sağlık Bakanlığınca ‘sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi’ne alınacak. Ehliyeti üç veya daha fazla geri alınan sürücüler ise psikoteknik değerlendirmeye veya bir psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulacak.

Teklifin gerekçesinde 1 promil, “iki kadehten fazla rakı veya 5 bardaktan fazla bira” olarak açıklanırken, 1 promilden yüksek olarak saptanan alkol düzeyinin güvenli sürüş yeteneğini kaybettirebileceğinin bilimsel olarak kabul edildiği ifade edildi.

Uyuşturucu alarak trafiğe çıktığı belirlenenlerin ehliyetine ise 5 yıl el konulacak ve 3 bin 600 lira para cezası verilecek. Alkol gibi uyuşturucu alarak araç kullananlar da 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmak üzere mahkemeye sevk edilecek.

600 liradan 1407 liraya çıkacak

Ehliyetsiz olarak araç kullananlara verilen ceza 600 liradan 1.407 liraya çıkarılacak. Ayrıca aracın, ehliyetsiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilecek. Bu cezayı doğrudan trafik polisi yazacak. İçkili yerler için okul, dersane ve ibadethaneye 100 metre mesafe şartı konulurken, mevcut işletmeler için bu mesafe şartı uygulanmayacak. Üzerinde içki reklamı olan tabelalar 1 yıl içinde değiştirilecek. İçkilerin üzerine yazılacak “sağlığa zararlı” ve benzeri yazıların eklenmesi için üreticileri 12 ay süre tanınacak.

Kanun teklifinde yer alan “Alkollü içkilerin kullanılmasını teşvik eden kampanyalar, festivaller ve sair etkinlikler düzenlenemez” hükmünden “festivaller” ifadesi karıldı. Ayrıca metne “ulusal ve uluslararası fuar ve organizasyonlar hariç” ifadesi eklendi. (Milliyet)
Editör: Haber Merkezi