Ayakkabılar özellikle kadınların tutkulu rüyası. Peki ayakkabıların da adının olduğunu biliyor muydunuz? Aslında her ayakkabı modelinin bir adı var. Bu isimleri bilerek istediğiniz ayakkabı modelinde daha kolay arama yapabilirsiniz. İşte o isimler...

OXFORD: Kendinden bağlı bağcıkları (kapalı bağcık) ve kösele tabanıyla klasik kıyafetler için uygun bir modeldir.



LOAFER: Yarı resmi bir ayakkabı modelidir. Oxford ayakkabının bağcıksız hali olarak da tanımlanır.



BUCKS: Oxford modele benzeyen, nubuk malzemeden üretilmiş günlük kullanıma uygun bir ayakkabı modelidir.


ANKLE BOT: Bilek kısmı normal ayakkabıdan birkaç santim daha yukarıda biten, günlük kullanıma uygun bir bot modelidir.


SLİP ON: Bağcıksız, kolayca giyip çıkarılabilen, lastik tabanlı ayakkabı modeline verilen isimdir.


LACE UP AYAKKABI: Bileği saran bağcıklara ya da kemerlere sahip ayakkabı modellerine verilen isimdir. Topuklu ya da topuksuz birçok çeşidi bulunur.


BLOK TOPUKLU AYAKKABI: Kalın topuklu ayakkabılara verilen bir başka isimdir. Ancak kalın topuklu ayakkabı ya da botların hepsi blok topuk sayılmayabilir, blok topuklar oldukça kalındır.


DÜŞÜK TOPUKLU AYAKKABI: Yok denecek kadar az, küçük topuklu ayakkabılara verilen isimdir. Günlük kullanım için idealdir.


CUT OUT AYAKKABI: Kes çıkar anlamına gelen cut out kelimesi ayakkabılarda da aynı etkiyi göstermektedir. Belirli dekoltelere sahip ayakkabılara bu isim verilir.


STREÇ ÇİZME: Bacağı tam anlamıyla saran çizme modellerine verilen isimdir. Genellikle diz üstünde biterler.


BOOTİE: Ankle bottan kısa, bileğin altında biten botlara verilen isimdir. Topuklu ayakkabı ile ankle botun birleşimi bir modeldir.


BİKER BOT: Aslında motosiklet sürücülerinin ayak bileklerini korumak amacıyla tasarlanmış ama daha sonra moda dünyasına girmiş bağcıklı, bileğin biraz üstünde biten bot modelidir.


SNEAKER: Üst kısmı iki ya da üç katman kanvas, süet ya da deriden oluşan lastik tabanlı ayakkabı modelidir. Spor ayakkabı olarak da bilinir.