Türkiye’nin genç nüfus avantajını ancak bir eğitimle olumlu hale getirebileceği tespitinde bulunan İŞKUR, “Çalışma çağındaki nüfus her yıl bir milyon kişi artıyor. İstihdam olanakları sağlanmazsa genç nüfus avantajı tehlikeye dönüşür” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin genç nüfusundan dolayı emek piyasasına yeni ve yeniden girenlerin oranının oldukça yüksek olduğunu belirleyen İŞKUR, “Çalışma yaşındaki nüfus her yıl yaklaşık bir milyon kişi artıyor. Mevcut işsizlere ilave olarak işgücü piyasasına giren bu genç nüfusa yeni iş alanları açılmak zorundadır” tespitinde bulundu. İŞKUR, genç nüfusun istihdamıyla ilgili şu görüşleri açıkladı:

AVANTAJ, BÜYÜMEYE DÖNMELİ

“Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfus, büyüm potansiyeli açısından çok önemli bir faktördür. Bu genç nüfus, nüfus artış hızının azalmasıyla beraber sürekliliğini 30-40 yıl sonra yitirecektir. Türkiye’nin bu potansiyeli iyi değerlendirerek genç nüfus avantajını büyümeye çevirmesi gerekir. Ülkemiz, sürekli büyümeyi gerçekleştirmek ve genç nüfusuna iş bulmak için gereken tedbirleri almalıdır. Zira kayıtdışılık özellikle 2001 kriziyle birlikte işgücü piyasasının dinamiklerini etkileyen önemli bir etken olarak olumsuz anlamda ağırlığını korumaktadır.

AVANTAJ TEHLİKEYE DÖNÜŞEBİLİR

Ekonomi büyüdükçe ve yeni işler yaratıldıkça nitelikli işgücü sıkıntısı daha fazla yaşanacak. Türkiye genç nüfus avantajını ancak genç nüfusu iyi bir eğitim imkanı verebilirse ve becereli hale getirirse olumlu kullanabilir. Genç nüfusun istihdam edilebilirliği sağlanmazsa avantaj bir tehlikeye dönüşebilir. Tarımsal çözülme sonucu oluşan işsizlik olgusunun aşılması da eğitim yoluyla işgücü niteliğinin arttırılmasına bağladır. Bunun için kamu ve özel istihdam kurumlarını ve üniversitelere büyük görev düşüyor.” (Hürriyet)