Gülçin Karaegemen - Sağlık Bakanlığı'nın 'sağlıkta dönüşüm projesi' kapsamında oluşturduğu kamu hastane birliklerinin yönetimi için İzmir'de Kuzey Kamu Hastane Birliği Genel Sekreterliği'ne atanan Prof. Dr. Osman Nuri Dilek Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Temsilciliği üyeleri ile bir araya gelerek bugüne kadar yapılan çalışmaları değerlendirdi. Kuzey Kamu Hastaneler Birliği bünyesinde 14 hastane 3 tane de Aile Sağlığı Merkezi olduğunu açıklayan Prof. Dr. Dilek, 7 bin 300 personel ile çalıştıklarını ve bunun 3 bin kadarının doktor olduğunu kaydetti. İzmir'e geldiği andan itibaren insan odaklı çalışmalara başladığını ve Buca Cezaevi'nin olduğu yerde yüzlerce sevk bekleyen hasta ile karşılaştığını belirten Prof. Dr. Dilek, zamanla eksikliklerin giderildiğini belirtti. İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Buca Cezaevi'ne çok yakın bir noktaya 112 acil istasyonu kuracaklarını ve bu istasyon sayesinde anında ve yerinde müdahale yapılabileceklerini açıklayan Dilek, "Mahkumlar haricinde oradaki lojmanlarda yaşayan yaklaşık 3 bin 500 kişi var. Mahkumlarla birlikte bu sayı 11 binlere çıkıyor. Neredeyse bir ilçe kadar nüfus demektir. Bu hizmetimiz sayesinde 11 bin hasta, hastenelere sevk edilmek zorunda kalınmayacak. Aliağa'ya da bir hastene yapılıyor oraya 50 kişilik mahkum koğuşu yapılmasını istedik. Türkiye'nin pek çok yerinde böyle bir yer yoktur. Sonuçta onlar da insan" diye konuştu.

Kurum da masraftan kurtulacak
Mahkumların hastanelere sevk edilmesi için artık çok çaba sarfedilmeyecek diyen Prof. Dr. Dilek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sayede kurum da masraftan kurtuldu. Çünkü bir mahkumu hastaneye götürdüğünüzde bazen saatlerce hastanın araç içinde beklemesi gerekiyor. Güvenlik nedeniyle içerisi kilitli olduğundan rahat nefes almaları için klimalar çalışıyor. Bu da yakıtın fazla tüketilmesine sebep oluyor. Biz hem zaman kaybını önleme, hem hastaya daha kaliteli bir hizmet sunmak, hem de masrafları azaltmak için Buca Cezaevi'nin bulunduğu bölgedeki sağlık noktasını geliştirmeyi seçtik."

7 bin vatandaşa sağlık hizmeti
Buca Cezaevi'nde bulunan mahkumlara eğitim ve diş hekimi desteği verdiklerini de belirten Prof. Dr. Dilek, "Oraya değişik günlerde uzmanlarımız gidiyor ve muayenelerini yapıyor. Ortopedi, dahiliye, psikiyatrist, kardiyoloji, kadın mahkumlar için kadın doğum ve 200 civarındaki çocuk mahkum için de çocuk doktoru görevlendirdik. Geldiğimizden beri bu konuyla uğraştık; altyapıyı oturttuk artık iş rutin seyrinde sürüyor. Dolayısıyla oradaki 7 bin vatandaşımız daha nitelikli sağlık hizmeti alıyor. Vatandaşlar açısından kamu hastene birlikleri kalite ve hizmeti arttıracaktır. Merkezde vatandaş olacak. Çıta yükselecek; daha hızlı ve kontrollü olarak işler yapılacak" dedi.
İzmirliler çok sabırlı

Çiğli'de yapılan 450 yataklı hastanenin Haziran 2014 tarihinde bitirmeyi amaçladıklarını ifade eden Dilek, 80 bin metrekare kapalı alana sahip olacak bu yerin İzmir'in tüm kuzeyine hitap edeceğinin altını çizdi. Tepecik Kampüsü için de 2013'te muhakkak temel atılmasını planladıklarını belirten Dilek, "Öncelikle bir takım sıkıntıların giderilmesi lazım. Bundan önce Bayraklı kampüsünün temeli Şubat ayı gibi atılacak. O kampüs içinde 6 tane hastane olacak" dedi.
"Göreve başladıktan sonra hastaneleri gezip dolaştığımızda üretilen hizmetin çok iyi fakat altyapının düzenlenmesi gerektiğini gördüm" diyen Dilek, sözlerine şöyle devam etti: "İzmirliler'in de çok sabırlı ve hoşgörülü olduğunu gördüm. Sırada beklemeyi biliyorlar bu da medeniyetin bir göstergesidir. Çünkü çoğu yerde insanlar bu şekilde beklemiyor; 4 kişi bile sıra kavgası yapıyor. Fakat İzmir'de sıra konusunda çok düzenliler."
Editör: Haber Merkezi