Kuşadası- Selçuk arasındaki kırıkların 'saçak' şeklinde denize açıldığını, kırık boyları küçük olduğu için küçük depremler üreteceğini belirtti. Prof.Dr. Ercan, "Bölgede ya büyük bir depremin sancıları çekiliyor ya da deprem fırtınaları ile atlatılacak. Durum özenle gözlemlenmeli" dedi.
Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kuşadası ile Selçuk İlçesi arasındaki bölgede son 3 günde biri 4.1 diğeri 4.2 olmak üzere 35 depremin olmasını değerlendirdi. Prof.Dr. Ercan, 'Deprem fırtınası' ile ilgili Kuşadası ve Selçuk'ta 5'ten büyük deprem beklenmediğini, buna karşın Sisam Adası ile Söke-Ortaklar arasında böyle bir depremin olabileceğini anlatırken şöyle konuştu:
"2009 yılından bu yana bu bölge çok gergindir ve gerginliğini de atamamaktadır. Bu bölgede deprem yapan kırıklar var. Büyük Menderes göçükleri bu kırıklarla oluşuyor. Bu kırıklar Söke, Kuşadası, Davutlar ile Selçuk Pamucak'ta saçak olarak denize açılıyor. Boyları küçük olduğu için depremleri de küçük oluyor. Son 5-6 aydır burada 'deprem fırtınaları' oluyor. Bunların boyutları 1- 4 arasında değişiyor. Bölge gerginliği atmaya çalışıyor. Burada 5'e kadar yükselen depremler olabilir. Kuşadası tarihinde büyük deprem kaydı yok. Ama bu olmayacağı anlamına da gelmiyor."

Söke-Ortaklar arasındaki kırık kesim noktası ile Kuşadası'nın karşısındaki Yunan adası Sisam'da geçmişte 7'ten büyük depremler kaydedildiğini hatırlatan Prof. Dr. Ercan, şöyle devam etti: "Söke Balat'ta 1955 yılında 7, 1899'da Nazilli'de 7'den büyük deprem oldu Kuşadası Körfezi karşısında bulunan Sisam Adası'nda 'Deprem sancısı' daha büyük, orada 1873'te 7'den büyük deprem olmuş. Son 61 yılda o bölgede büyük deprem yok. Doğrusu, bu bölgenin daha büyük bir deprem yaratma sancıları içinde olup olmadığının kuşkusunu taşıyorum. Süren depremler gerginliğin 'sancıya' dönüştüğünü gösteriyor. Eğer büyük bir deprem olacaksa o da bu Sisam yakınlarında olur. Bu bölgedeki sıcak su çıkışları kırığın diri olduğunu, daha büyük deprem üretmek için gerildiğini göstermektedir. Bölgede ya büyük bir depremin sancıları çekiliyor ya da DDeprem fırtınaları' ile atlatacak. Durum özenle gözlemlenmeli."

Kuşadası'ndaki otellerin genellikle sağlam bölgelere yapıldığını bildiren Prof.Dr. Ercan, "Çekinceli yerler düzlük alanlar. Onlar depremi şiddetli duyacaklar. Ancak bu alanlarda da yapı yükseklikleri sakınca üretmiyor" dedi. Ercan, Sisam adası yakınlarındaki depremin tsunami yaratıp yaratmayacağı sorusuna ise "4 bin yıllık kayıtlara göre tsunami bilgisi yok. Burada tsunami olmaz" yanıtını verdi.

Editör: Haber Merkezi