Antalya'nın Alanya İlçesi'nde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan bir Akdeniz foku, dün sabah saatlerinde, şehir magandaları tarafından av tüfeğiyle öldürülmüş halde bulundu. Gazipaşa'da Kızılin Mağarası'nı kendisine yuva edinen ve bölge halkının 'Duman' adını verdiği fokun 'domuz kurşunuyla' vurulduğu belirlendi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Duman'ın öldürülmesine tepki gösterdi. "Hayvan sevmeyen bir insanın, insan sever de olduğunu düşünmüyorum" diyen Başkan Akaydın, "Duman'ın yaşam ve ölüm hikâyesinin hafızalardan silinmemesi, halkın ve özellikle çocukların nesli koruma altındaki bu tür hakkında bilinçlendirilmesi amacıyla hayvanın iskeleti belediyemiz tarafından yapılması planlanan Deniz Müzesi'nde sergilenecektir. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı uzmanları tarafından otopsisi yapılacak fokun cesedi gömülerek, belediyemiz tarafından bir yıl içerisinde iskeleti müzede teşhir edilmek üzere hazır edilecektir" diye konuştu.

DENİZ MÜZESİNDE NASIL SERGİLENİR?


Ülkemizde sayıları kısıtlı olmakla birlikte dünyada birçok örneği bulunan deniz müzelerinde deniz canlılarının kurutulmuş, fiksatif çözeltiler içinde bozulmadan saklanmış örnekleri ile deniz memelileri gibi daha büyük cüsseli canlıların iskeletleri sergileniyor.

Bu sayede halkın deniz canlılarını ve özellikle nesli koruma altındaki türleri yakından tanımaları sağlanarak, deniz kültürünün benimsenmesi ve doğal mirasımıza sahip çıkılması amaçlanıyor.

Türkiye'de sergilenen en büyük deniz memelisi iskeleti, 2000 yılında Adana sahillerine vuran Uzun Balina'dır. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı uzmanları tarafından yine aynı yöntemle sergiye hazırlanan 1025 cm boyunda ve 3260 kg ağırlığında olan balinanın iskeleti İTÜ Bilim Merkezi'nde sergilenmektedir.
Editör: Haber Merkezi