Burhaniye Ağır Ceza Mahkemesi’nde, rüşvet, zimmet ve ihaleye fesat karıştırmak suçundan 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç ile 12 yıl kadar hapisleri talep edilen diğer 20 sanığın yargılanmalarına devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, ED-BEL Müdürü H.T., ED-BEL Muhasebe çalışanı M.E., işadamı R.A. ile aralarında Belediye Başkanı Kılıç’ın oğlu Fatih Kılıç’ın da bulunduğu 17 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Üç saat süren duruşmada, savcı, 4. Yargı Paketi’nde, ihaleye fesat karıştırma suçunda ceza indirimine gidilmesini gerekçe gösterip, tutuklu sanıkların tahliyesini talep etti. Savcını bu talebini değerlendiren mahkeme heyeti, Belediye Başkanı Kılıç ve diğer 3 tutuklu sanığının tahliyelerine karar verip, duruşmayı erteledi. Mahkemenin bu kararı, duruşma için adliyeye gelen 250 kadar sanık yakınını sevince boğdu. Tuncay Kılıç’ın eşi Vicdan Kılıç ve oğlu Fatih Kılıç da mahkeminin kararı karşısında sevinç gözyaşı döktü.

Duruşmanın çıkışında bir açıklama yapan Belediye Başkanı Kılıç’ın avukatlarından Mehmet Gülcü, “Başkanımızın, yaklaşık 7.5 aydır devam eden tutukluluk sürecinin ardından tahliyesine karar verildi. Duruşmada iddia makamı, delillerin toplanmaş olması ve ihaleye fesat karıştırılması suçundaki yasal değişikler nediniyle tahliyesini talep etti. Başkanımız, inşallah ailesine kavuşacak, temennimiz bu” diye konuştu.

Vicdan Kılıç, “Eşim Edremit’e hizmet etmenin dışında hiçbir şey yapmadı. Biz kendisine her zaman inandık ve güvendik. Adalet yerini buldu, çok mutluyuz” dedi.

Duruşmanın ardından Kılıç ve serbest kalan diğer üç sanık işlemlerinin yapılması için Kepsut Cezaevi’ne götürüldü. Başkan Kılıç’ın tahliye olabilmesi için avukatlarının Edremit 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki imar yolsuzluğu davasındaki “tutuklanma kararı'na da itiraz ettikleri öğrenildi. Kılıç’ın, bir üst mahkemeye yapılan itirazın kabul edilmesi halinde, tahliye edilebileceği belirtildi.


NELER YAŞANMIŞTI?


Edremit Cumhuriyet Savcılığı, 1 Ekim 2011 tarihinde, rüşvet, zimmet, ihaleye fesat karıştırma ve 3628 Sayılı Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na Muhalefet suçlarına yönelik Edremit Belediyesi'ne operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, oğlu Fatih Oğuzhan Kılıç, ED-BEL şirket Müdürü H.T., şirketin muhasebe Müdürü A.U.Ö. şirket çalışanı M.E. ve Z.G. Edremit Belediyesi ile iş yapan, ihalelere girip arsa alan bir şirketin ortaklarından R.A. A.A., M.A. ve A.A. tutuklandı. Şüphelilerin, Edremit Belediyesi'nin ihalelerinin, ilçede faaliyet gösteren bir gruba ve yine bir grubun çalışanlarının ve akrabalarının ortak olduğu şirketlere gayrimeşru yollarla verdiği, ihaleye konu edilen bazı işlerin şartnamede belirtilenlerden eksik ve kalitesiz yapıldığı iddia edildi. Yine aynı kişilere Edremit Belediyesi'ne ait olan, özellikle ilçenin merkezi yerlerinde ve Akçay beldesinde bulunan bazı gayrimenkullerin belediye iştiraki Ed-Bel şirketine devredilerek, bu şirket üzerinden özel hukuk hükümleri bahane edilip gerekli rekabet ortamı sağlanmaksızın gizlice değerlerinin altında devredildiği, bunun karşılığında bir kısım belediye görevlileri ve yakınları ile Ed-Bel görevlilerine rüşvet olarak çeşitli menfaatler sağlandığı ileri sürüldü. Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı'nın geçen Ocak ayında, şüpheliler hakkında hazırlayıp gönderdiği 43 sayfalık fezleke Burhaniye Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edildi. Burhaniye Cumhuriyet Savcılığı hazırladığı iddanamede Başkan Tuncay Kılıç'ın 8 yıla, diğer sanıkların ise 12 yıla kadar hapisleri istemişti.
Editör: Haber Merkezi