Akyüz “Unutmamak lazımdır ki ilk Meclis, Osmanlı İmparatorluğunun yıkıldığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin işgal altında bulunduğu, Türkiye’nin yokeldilme tehlikesinin yaşandığı bir dönemde görev yapmıştır. O zamanın şartlarının nazara alınması gerekir. Bütün bunlara rağmen ilk Meclis Türkiye’nin ülkesi ve milleti ile bölünmez birlik ve bütünlüğünü simgeleyen “Misak-ı Milliye Sınırlarını” kabul etmiş ve bütün milletvekilleri bu ilkelerde birleşmişlerdir.” demiştir.

Akyüz devamla “Ayrıca ilk Meclisde pek az kullanılan ve çok ender olarak geçen “lazistan veya kürdistan” sözcükleri, aynen şimdi kullanıldığı şekli ile örneğin “Sivas Millletvekili, Edirne Milletvekili” gibi bir şehir adını belirtmek için kullanılmıştır. Hiç bir şekilde ayrı bir coğrafi bölge veya yapılanma anlamında kullanılmamıştır. Ş,imdilerde kulanılmakta olan “kürdistan” ifadesi ile en ufak bir benzerliği yoktur.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

İl ve İlçe isimlerini değiştirilmesine de dikkat çeken Akyüz “Son bir hafta içinde, 10 İl ve 53 İlçe adının değiştirilmesi yolunda kanun teklifleri verilmektedir. Bu tekliflerde Tükçede bulumyan “w, q , w” gibi harfler ve gene harflerin üzerinde Türkçede bulunmayan “ ^ , - “ gibi işaretler kullanılmaktadır. Kimse tarafından bilinmeyen ve kullanılmayan, yabancı kökenli ve farklı bir dile ve lehçeye dayanan bu isimlerin Türkiye Cumhuriyetinin İdari ve Mülki yapılanmasına verilmek istenmesi ciddi bir tehlikedir. Anayasa ve kanunlara açıkca aykırı olan bu eylemler hakkında hiç bir işlem yapılmaması düşündürücü olmaktadır.” demiştir.

Bütün bunlarun yanında Anayasa’da yer alan özel güvenceye bağlanan “İnkılap Kanunlarının” değiştirilmek istenmesi ayrı bir tehlike kaynağıdır. Anayasada sayılan bu kanunlar arasında bulunan “Tekke ve Zaviyelerle Bunlara ait Unvanların Kaldırılmasına” ait kanun ile “Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun’un” kaldırılmak istenmesi bunun göstergesidir. Netice olarak, bazı isimlerin kullanılşması meselesine, ilk Meclis dahil edilerek yapılan yorum yanlış ve yanıltıcı olacaktır.” açıklamasını yapmıştır.


Editör: Haber Merkezi