G-20 için Antalya'ya gelen ABD Başkanı Barack Obama ve heyeti, Belek'te bulunan Calista Luxury Resort Hotel'de konakladı. Zirve öncesinde ABD heyeti, 1 Kasım'da ön çalışmalar için otele geldi. Villalar dahil otelin tüm odaları heyete tahsis edildi. G-20 Zirvesi'nin başlamasıyla otelde konaklayan ABD'lilerin sayısı 550'yi buldu.

Başkan Obama 15 Kasım sabahı otele giriş yaptı. Obama kendisi için hazırlanan süper lüks villada (Villa Leo) konaklamak yerine, daha mütevazı olan kral dairesinde (Royal Suit) konakladı. 16 Kasım Pazartesi sabahı otelin ana toplantı salonunda uluslararası basın mensuplarıyla basın toplantısı düzenleyen Barack Obama, toplantı sonrası otel sahipleri Zeynel Özdoğan, Ali Özdoğan, otel genel müdürü Ali Kızıldağ ve bazı otel müdürleriyle fotoğraf çektirdi.

Başkan Obama, otelin mimarisi ve doğasıyla ilgili övgülerde bulundu. Otel yönetimi ABD Başkanı'na tasarım sanatçısı Murat Uçar'a yaptırdığı, üzerinde Barack Obama ve eşi Michelle Obama'nın resimleri bulunan el yapımı saat ve Osmanlı tasarımlı bir ibrik hediye etti. Barack Obama daha sonra yakın ekibiyle programına devam etmek için otelden ayrıldı.



ÜST DÜZEY GÜVENLİK

ABD Başkanı'nın konaklaması sırasında otel içersinde ana bina ve çevresinde ikinci bir güvenlik seviyesi oluşturuldu. ABD'li personel dahil, herkes özel belirlenen giriş ve çıkış noktalarında x-ray ile arandı. Özel olarak getirilen eğitimli 3 köpek sürekli kimyasal ve bomba araması yaptı.

Türk çalışanlara karşı çok nazik ve anlayışlı olan ABD gizli servis çalışanları, tüm konaklama ve toplantı organizasyonlarında otel çalışanları ve yöneticilerle uyum içerisinde çalıştı. Otelde bir toplantı salonu acil basın açıklaması için tüm teknik ekipmanlarıyla hazır tutuldu.

24 SAAT KORUMA

32 oda tamamen boşaltılarak, Pentagon bağlantılı sistem odaları oluşturuldu. Ana bina 3 ve 4'üncü katlar boşaltılarak başkan ve korumalarına tahsis edildi. Başkan Barack Obama Royal Suite'de kaldı. Amerikan heyeti toplam 250 özel araçla geldi. Başkanın aracı özel bir park alanına park edilerek, yerli ve yabancı güvenlik elemanlarıyla 24 saat korundu.



SPORU İHMAL ETMEDİ

Fitness salonu ve SPA merkezi 05.00- 23.00 saatleri arasında ABD heyeti için hizmet verdi. Başkan otele geldikten kısa süre sonra fitness salonuna giderek spor yaptı.

Türk Telekom, ek bir altyapı ile 500 Mbit metroethernet internet hattı ayrıca 150 telefon hattı tahsis etti. Başkan Obama'nın sevdiği kanallardan oluşan özel kanal sıralamalı TV sistemi getirildi. Başkanın mutfak ekibine, 3 gün boyunca bir de a la carte restoran mutfağı tahsis edildi. 2 aşçı ve 3 butlerdan (özel kahya) oluşan ekip, kendi getirdiği yiyeceklerin dışında özel kimyasal koku alan köpek taramasından sonra otelden taze sebze ve meyve tedarik etti.

OBAMA İMZALI ÇİKOLATA

Başkan Obama'nın asistanları ve ekibi, başkan adına personel ve otel yöneticilerine rozet, kol düğmesi, 'B. Obama' imzalı çikolata kutuları, 'Whitehouse' ibareli mini şampanya şişeleri gibi hediyeler verdi.



JOHN KERRY BAŞKA OTELDE KALDI

Güvenlik amacıyla ABD Dışişleri Bakanı John Kerry başka otelde konakladı. Kerry daha sonra sorunsuz organizasyona teşekkür etmek için Calista Luxury Resort'e geldi. Otelin bir bloğunun çatısına ABD başkanlık uydusuyla irtibatlı özel anten konuldu ve bu anten için çatıya özel platform oluşturuldu.

KURŞUN GEÇİRMEZ CAMLAR

Kral dairesinin tüm camlarının arkalarına kurşun geçirmez özel cam paravanlar konuldu. Ağır camların taşınması için otel teknik servisi tarafından özel araç yapıldı.

Calista Luxury Resort, Obama ve Beyaz Saray ekibine 45 kişilik özel eğitimli butler ile hizmet verdi. ABD heyeti için Türk mutfağı ağırlıklı büfe ve sunumlar hazırlandı. Başkan Obama'nın odası, yatak takımları, kullanımdan üç gün önce başkanın ekibine teslim edildi. Temizlik kimyasalları ve temizlik makineleri köpekler tarafından arandı.

BAŞKANIN SEVDİKLERİ

Başkan Obama, otelin havlularını kullandı. İstek üzerine tüm ıslak zeminler için kaydırmaz özel paspaslar temin edildi. Başkanın dinlenme vakitleri için, oyun masası ve sevdiği müziklerin CD'leri konuldu. Başkanın odasında sevdiği çiçeklerden (krizantem, gül, orkide) aranjmanlar yapıldı. Otelin genelinde de orkide çiçekleri dekorasyonda kullanıldı.

GAZETELER OTELDE BASILDI

Heyetin konaklama süresince otele gazeteci alınmadı, fotoğraf çekilmesine izin verilmedi ve çalışan personelle gizlilik anlaşması yapıldı. Çamaşırları otel çamaşırhanesinde yıkanırken başında butler bekledi.

Gizli servis, Başkan Obama'nın gelmesinden önce otel sistem odalarını, kamera, otomasyon, yangın alarm ve benzeri bütün sistemleri kontrol etti. Başkanın istediği gazetelerin baskısı Türkiye'ye daha geç geldiğinden, gazetelerin her gün otel bünyesinde bulunan tasarım ofisinde kağıt kopyaları alındı.

Otel teknik servisi 200'den fazla maddede istenilen teknik çalışmaları eksiksiz tamamladı. Amerikan heyeti sorumluları, Başkan Barack Obama'nın otelden ayrılmasından sonra, teknik ofisleri ziyaret ederek, teşekkür etti.

5 AY BOYUNCA SIR GİBİ SAKLANDI

ABD Başkanı Obama ve heyeti için yaklaşık 5 aydır ABD ile iletişim içinde olduklarını belirten Calista Luxury Hotel Genel Müdürü Ali Kızıldağ, Obama'nın konaklamasının sır olarak saklandığını söyledi.

Obama için iki alternatif hazırlandığını, bunların 9 yatak odalı Villa Leo ve kral dairesi olduğunu anlatan Ali Kızıldağ, Obama'nın ana binada bulunan 240 metrekarelik kral dairesini tercih ettiğini söyledi.

OBAMA: GOLF OYNAMAYA GELECEĞİM

Çok güzel bir deneyim yaşadıklarını, hem Obama hem de ABD heyetinin çok memnun kaldığını dile getiren Ali Kızıldağ, Obama'nın golf oynaması için de hazırlıklar yapıldığını, ancak fırsat oluşmadığını belirtti.

Kızıldağ, Obama'nın 'Golf için fırsat bulamadım ama bir daha geleceğim ve golf oynayacağım' diye söz verdiğini de anlattı.