İlkokul yıllarında dedesinin yanında pazarcılık yaparak ticarete atılan ve 1978 yılında Bornova'ya kurduğu sıvı yağ tesisiyle sanayiciliğe geçen Akif Küçükbay, 66 yıllık ömrüne sayısız başarı sığdırırken, örnek yaşam felsefesi, "Ticarette borca girme, peşin al, peşin sat" ilkesi, çocuklarına ve torunlarına miras bıraktığı, "Her zaman işinizin başında olun ve bildiğiniz işi yapın, bu anlayış sizi her zaman başarıya taşıyacaktır" düsturuyla, Orkide'nin yeni başarılarının da bu temel değerlerle şekilleneceğini vurguluyordu.

Orkide'yi yurtiçi ve yurtdışında tanınan ve güçlü bir marka haline getiren Akif Küçükbay,
ilerleyen yaşına rağmen, son ana kadar işinin başında kalarak çalışmaya ve Orkide'nin yeni başarılarında pay sahibi olmaya devam ediyordu.
Akif Küçükbay, 7'nci ölüm yıldönümünde Bornova Aile Mezarlığı'ndaki kabri başında dualarla anılırken; Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay ve Yönetim Kurulu Üyesi Halil Küçükbay,
Hacı Akif Küçükbay'ın ticaretteki dürüstlük ilkesi ve girişimci kişiliğini, her zaman örnek aldıklarını söyledi. Orkide Yağları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, 7'nci ölüm yıldönümünde artan bir özlemle anılan Kurucu Akif Küçükbay'ın, ilke, değer ve kendilerine aktardığı deneyimleriyle Orkide'nin yarınlarına ışık tuttuğuna dikkat çekerek duygularını şu sözlerle ifade etti:
"Babamız ve değerli kurucumuz Akif Küçükbay, her koşulda yolumuzu aydınlatan değerleri,
hiçbir zaman dün vermediği ilkeleri, bizleri yarınlara taşıyan deneyimleriyle, her zaman yanımızda ve değişmez liderimizdir. Bugün aramızdan geçici ayrılışının 7'nci yılında her adımını inanç, emek, çalışkanlık ve özveriyle attığı bu büyük yolculukta ona layık olabilmenin gayret ve çabası içindeyiz. önünde sevgi, saygı ve minnetle eğiliyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun"

Orkide İlköğretim Okulu'nun rahmetli Akif Küçükbay'ın en büyük düşü olduğunu hatırlatan
Ahmet Küçükbay, "Babam sağlığında, yarınlarımızın güvencesi çocuklarımız için bir ilköğretim okulu kurmayı hedeflemişti. Babamın ömrü, hem şirketimizin adını yarınlara taşıyacak, hem de aydınlık kuşaklar yetiştirecek bu anlamlı eseri görmeye yetmedi. Merhum babamızın düşünü gerçekleştirmek için kurduğumuz Orkide İlköğretim Okulu 6 ay gibi kısa sürede tamamlanarak 2004 -2005 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim'in hizmetine sunuldu. Orkide lköğretim Okulu'nun protokol törenine katılan; ancak 2004'te aramızdan ayrılan Hacı Akif Küçükbay'ın bugünleri görmesini isterdik" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi